TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ A világ legnagyobb jurtája épül fel Kecskemét közelében! - FRISSÍTÉS: ELMARAD!

29
2020 júl.

A világ legnagyobb jurtája épül fel Kecskemét közelében! - FRISSÍTÉS: ELMARAD!

Fotó: Kovács László - foto.designest.hu Fotó: Kovács László - foto.designest.hu

 

ELMARAD!!! Közeleg Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye, amit már csak Kecskeméthez való közelsége miatt sem érdemes kihagyni! Az idei Kurultaj - Magyar Törzsi Gyűlésen ráadásul a világ legnagyobb jurtáját is felállítják Bugacon. Az „Attila Sátrában” megtekinthetőek lesznek a kuriózumokkal kibővült régészeti és antropológiai kiállítások, de emellett több mint 50 program nyújt betekintést a hun-türk tudatú népek kultúrájába: a honfoglalás-korát megidéző monumentális vonulás, lovas harci bemutatók, lovasfoci, íjász bemutatók, koncertek és képzőművészeti kiállítások, kézműves vásár és még sok érdekesség. A háromnapos esemény minden programeleme ingyenesen látogatható.

 

FRISSÍTÉS: "Sajnálattal kell közölnünk, hogy a magyar kormányzat és a szakhatóságok kérésére hosszas mérlegelés után, fájó szívvel meg kellett hoznunk azt a döntést, amely értelmében kénytelenek vagyunk a 2020. évi Kurultaj -  Magyar Törzsi Gyűlés megtartásáról lemondani. Az elmúlt hónapok járványveszélyes időszakaiban is mindvégig dolgozva és bízva a helyzet javulásában rendületlenül, nagy kitartással munkálkodtunk a nagy közös ünnepünk megvalósítása érdekében. Folyamatosan egyeztetve a hatóságokkal nyomon követve a járványhelyzet alakulását, egészen mostanáig mindent megtettünk a Kurultaj megrendezésének érdekében. Mára azonban, egyre több kockázati tényező felerősödésével (környező országok egyre rosszabb járványügyi helyzete, a hazai esetszámok újbóli folyamatos növekedése) valamint Bugac település polgárainak aggodalma, a rendezvény számára új helyzetet alakított ki. A hatóságok kérésére, minden körülményt mérlegelve, jelenleg csak a rendezvény lemondása tartható felelősségteljes döntésnek. A nagy közös ünnepünk elmaradása végett érzett szomorúságunk nem fog gátolni minket abban, hogy tovább dolgozzunk rendületlenül a magyar nemzeti kultúra és identitás megerősítésén, valamint tovább erősítsük rokon nemzeteinkkel az összefogást!" - közölte a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány.

 

Fotó: Kovács László 

 

Kurultaj - Magyar Törzsi Gyűlés

 

Helyszín: Bugac

Időpont: 2020. augusztus 21-23.

 

A Kurultaj nem fesztivál, hanem egy ünnep, amely a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket, és olyan összekötő kapoccsá vált, ami az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja. Azonban az ünnep a sztyeppei lovas-nomád népekkel való rokonság révén egy nagy törzsi gyűlés, a magyarokkal rokon keleti népek kulturális találkozója is. A háromnapos Kurultajt idén a rokon nemzetek több száz művésze, tudósa, hagyományőrzője, magas rangú politikusai tisztelik meg, és több mint 50 olyan program ad ízelítőt a hun-türk tudatú népek kultúrájából.

 

Fotó: Kovács László 

 

A Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány által életre hívott Magyar Turán Szövetség hívására csak a Kárpát-medencéből, több mint száz ősi magyar hagyományokat felelevenítő csapat érkezik Bugacra, ahol képviseltetik magukat Erdély, Kárpátalja, a Felvidék és a Délvidék hagyományőrzői is. A Kárpát-medence és a és a rokon népek legjobb lovasai, lovasíjászai és hagyományőrzői mutatják meg tudásukat a kiérkező nagyközönségnek.

A pusztában hatalmas, a honfoglalás korának hangulatát felidéző jurtaváros épül fel, melyben a hagyományőrző csapatok korhű viseletekben mutatják be a magyar és a pusztai népek régmúltjának mindennapjait is. A 40 hektár területen zajló események között mindenki megtalálhatja a neki legjobban tetsző programokat.

 

Fotó: Kovács László 

 

A Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés kiemelt figyelmet fordít a pusztai lovasnomád történelem hiteles bemutatására. Ezért hatalmas kiállítójurtákban több régészeti és antropológiai tárgyú tárlatot lehet majd megtekinteni. Az „Atilla Sátrának” elkeresztelt óriásjurtában hun kori kiállítás lesz megtekinthető. A hun vezéri jurta a világ legnagyobb szétszedhető, természetes alapanyagokból készülő jurtája és benne a történeti, antropológiai és régészeti kiállítások mellett szakrális tér is kialakításra kerül.

A mellette álló óriásjurtákban ("Ősök Sátrai") pedig a Kárpát-medencében élő lovasnomád népek öröksége elevenedik meg a szkíta, szarmata, avar, honfoglalás-kori magyar kiállításokon. 2020-ban kifejezetten nagy és lenyűgöző kiállítással készülnek a szervezők - több mint féltucatnyi magyarországi múzeum és közgyűjtemény vesz részt benne.

 

Fotó: Kovács László 

 

A jurta tábor közelében tudományos előadások lesznek hallhatók. A nagy előadósátorban néhány ismeretterjesztő (úti beszámoló, geopolitika) előadás mellett döntően közérthető tudományos előadásokon keresztül ismerkedhetnek meg az érdeklődők a magyar őstörténettel, az előadók mind magasan képzett magyar és külföldi tudományos szakemberek, és a saját szakmájuk nemzetközileg is elismert kutatói.

 

Fotó: Kovács László 

 

Az elmúlt években állandó látványelemek épültek be az ünnepbe, ilyen a seregszemle, ahol a Kurultajra érkező fegyveres hagyományőrző csapatok vonulnak fel. A seregszemlén a hun, avar és honfoglalás korát idéző hagyományőrző viseletben sorakozik fel a több száz lovas és gyalogos harcos. Tavaly egy új programelem a Nomád Vonulás is bekerült a látványosságok sorába. A monumentális vonuláson a honfoglalás-korát megidézve nem csak a harcosokat tekinthetjük meg, hanem nomád szekerekkel, bivalyokkal, tevékkel, rackajuhokkal (több mint hatszáz résztvevővel) a családok is "megérkeznek" a Kárpát-medencébe.

 

Fotó: Kovács László 

 

A Magyar Törzsi Gyűlés elmaradhatatlan programrészei a lovas harci bemutatók, ahol a kárpát-medencei és a rokon népek legjobb hagyományőrzői adnak ízelítőt a lovas-nomád haditechnikából. Az egyik leglátványosabb műsorelem a Keleti Vihar nevezetű program, ahol a keleti lovas csapatok összecsapnak a nyugat-európai páncélos seregekkel. A hadibemutatók sora ezzel nem ér véget, idén is megrendezik az Ősök Napján bevezetett páncélozott gyalogos harcosok párbajversenyét és a villámgyors kezű vitézek szablyavívó versenyét is. A nagy közönségsikert aratott látványos viadalokon csak a legjobban képzett vitézek maradhatnak talpon.

 

Fotó: Kovács László 

 

Számtalan lovas és íjász program kerül megrendezésre. A lovas versenyek közül érdemes kiemelni a nevezési díj nélküli lovas gyorsasági, lovas birkózás és köböre (kökpar – buszkasi) versenyeket. A köböre azaz „lovasfoci” egy igazi hungarikumnak mondható, hiszen ezt a keleti nomád stratégiai és ügyességi játékot nálunk az Alföldön, egészen az 1940-es évekig játszották a pásztorok és a csikósok. A Puszták Népe Lovas Viadalon pedig egy igen látványos verseny során összetett akadálypályán küzdenek meg egymással a hagyományőrző lovasok. A hagyományos sportokban nem csak a lovassportokat mutatja be a Kurultaj, hanem a keleti eredetű pusztai, hagyományos sportokat is. Így itt kerül megrendezésre a Nemzeti Övbirkózó Bajnokság.

 

Fotó: Kovács László 

 

Több kiállító jurtában a lovasnomád múltú rokon népeink képzőművészeti kiállításai lesznek megtekinthetők (ilyen pl. türkmén, üzbég, kazak, kirgiz, ujgur, mongol kiállítójurták). A turáni rokonnépek mindegyike több tucatnyi színpadi előadást fog tartani, megismerkedhetünk a néptánc és népzenei művészetükkel. A rokon népek hagyományőrző csapatai lovas, íjász és hadi bemutatókat is tartanak.

A színes kézműves vásárban a kárpát-medencei kézművesek legszebb portékáikat és azok készítését mutatják be a közönségnek.

 

Fotó: Kovács László 

 

Mivel a rendezvény minden programeleme díjtalanul látogatható, érdemes 3 napot tölteni augusztusban Bugacon. Ennek érdekében a rendezők egy melegvizes zuhanyzókkal ellátott táborhelyet alakítanak ki, ahol minimális díj ellenében bárki sátorozhat e három napban.

További információk és részletes program a honlapon és a Facebook-oldalon találhatók.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 07 augusztus 2020 16:45
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449