TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Régi idők kecskeméti karácsonyai és a főtér rejtett zugai: Kincsestérképpel fedezheted fel őket!

22
2020 dec.

Régi idők kecskeméti karácsonyai és a főtér rejtett zugai: Kincsestérképpel fedezheted fel őket!

Luca-kút - Fotó: Gyenes Kata Luca-kút - Fotó: Gyenes Kata


Hol állították fel az első karácsonyfát Kecskeméten? Melyik üzlet volt kihagyhatatlan a karácsonyi bevásárlás során a két világháború között? Ezekre is fény derül a karácsonyi Zseb-Séramóra során, ami a mostani rendhagyó helyzet idején különleges programot kínál: fedezd fel fel a régi idők kecskeméti karácsonyait: egy „kincsestérkép” és okostelefon segítségével, természetesen a Séramóra Sétairoda munkatársai tolmácsolásában!


Kecskemét titkaiba kalauzol el minket Kovács Ágnes művészettörténész, múzeumpedagógus és Tóth Anna magyar szakos bölcsész és idegenvezető, amivel régi vágyunkat váltották valóra. Hiánypótló kezdeményezésük, a Séramóra Sétairoda „ békeidőben” könnyed, tematikus korzózásra csalogat minket a város impozáns utcáin, például cukrászdatörténeti időutazásra. Koronavírus idején, a gyülekezési szabályok betartása miatt nélkülöznünk kell Ágit és Annát, de a kincsestérképüket nem!

 

 

A Séramórások öt helyszínt választottak ki a Főtéren és környékén, amelyek egy-egy, az ünnephez kapcsolódó témát – mint például a karácsonyfa vagy a karácsonyi kirakatok – érintek, kifejezetten kecskeméti vonatkozásban. Az öt állomást egy térkép segítségével deríthetjük fel, amelyet előzetes megrendelés és utalás után a Kóborló Antikváriumban vehetünk át.

 

 

Hogyan működik a térkép?

 • A térkép útmutatása alapján keressük meg az első állomást, és olvassuk le az ott kihelyezett QR- kódot – a kandelábereket érdemes figyelni.
 • A QR-kód leolvasása után egy képekkel és izgalmas történetekkel teli Sérmamóra-felületre irányít bennünket. (Éljen a főtéri ingyenes Wi-Fi!)
 • És így tovább, állomásról állomásra haladva egyre inkább elmerülhetünk a 19. század végi, 20. század eleji karácsonyok hangulatában.
 • Az érdekességek elolvasása mellet azonban ne feledkezzünk meg a látványról sem!
 • A Zseb-Séramóra kb. 1 óra időtartamú, az állomások sorrendje felcserélhető.
 • A Zseb-Séramórát igazi családi porgramnak álmodták meg, így gondoltak az ifjakra is: minden állomáson egy-két beszélgetésindító kérdéssel. 

 


Hogyan lehet hozzájutni a karácsonyi Zseb-Séramórához?

 • Az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött üzenettel vagy a www.seramora.hu oldalon, a számlázási adatok (név, cím) megadásával jelezhetjük az igényünket. A Zseb-Séramóra önmagában 1290 Ft, séramórás vászonszatyorral együtt 3000 Ft.
 • A kiállított számla alapján utalással rendezzük a költségeket. A közleményben tüntessük fel, hogy Zseb-Séramóra!
 • A térképet és/vagy táskát a Kóborló Antikváriumban (Csongrádi utca 1.), a visszaigazolt utalást követően lehet átvenni nyitva tartási időben:h étfő-péntek 09:30-18:00; szombat 09:00-13:00 (decemberi szombatokon 16:00-ig)
 • Mielőtt elindulnánk, ellenőrizzük, hogy az okos eszközünkön (telefon vagy tablet) van-e QR-kód olvasó applikáció (ingyenesen letölthető!).
 • A térkép és a kihelyezett QR-kódok 2021. január 6-ig elérhetőek.

 Oké, értem, de mi az a Séramóra?

Tippek megfejtésre:


– Hangulatfestő tájszó.
– Köze van hozzá Móra Ferencnek?
– Olyan, mint a tallabille.


A válasz: akkor séramórál valaki, ha nem határozott céllal sétálgat, nézelődik, kíváncsian fordul a környezete felé. De nem cél nélkül őgyeleg vagy ténfereg, netalán grasszál!

A szó játékossága miatt – jókedv, felhőtlenség párosul mellé. Akár ott is séramórálhatunk, ahol minden nap járunk, így rácsodálkozva olyan részletekre, amik mellett egyébként csak elszaladunk.

Ez a Séramóra Sétairoda küldetése: friss szemmel nézni a hétköznapjaink helyeit, mintha még nem láttuk volna, hogy újabb és újabb szépséget, érdekességet fedezhessünk fel rajtuk: a tágas Főtér, zegzugos utcák, ne csak a gyönyörű épületeket, hangulatos hajlatokat jelentsék, hanem a velünk séramóráló az általunk elmondott gondolatindító történetek hatására személyes, intim viszonyt alakítson ki Kecskeméttel.


A bevezető képet hálásan köszönjük Gyenes Katának!

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Utoljára frissítve: kedd, 22 december 2020 20:20
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449