Nyomtatás
30
2021 jan.

Kérhetek egy randevút? – avagy séta a lila ködben, Kecskeméten

 


Február 1-jétől új, „önjáró” helytörténeti sétára hívja a kecskemétieket a Séramóra Sétairoda! A karácsonyi Zseb-Séramóra sikerén felbuzdulva egy újabb, térkép és kihelyezett QR-kódok segítségével önállóan végigjárható sétára invitálnak a Séramóra Sétairoda munkatársai, Tóth Anna idegenvezető és Kovács Ágnes művészettörténész. Amíg el nem jön a személyesen vezetett séták ideje, addig sem kell tehát nélkülözni a séramórálást!

 

 

A „Kérhetek egy randevút? – avagy séta a lila ködben” című séta 6 állomáson keresztül mutatja be a belváros egy-egy történelmi épületét egy, a századfordulós Kecskeméten élő fiatal tanítónő és egy ifjú joghallgató történetén keresztül. A fiatalok egy napját követhetjük végig: a történet pontosan 1900. március 29-én játszódik – a séta során ki fog derülni, hogy miért pont ez a nap!

„Eleinte teljesen fiktív főszereplők köré terveztük a sétát, a helyszínek voltak meg biztosan. Ám a kutatás során olyan valós személyekre, a 20. század első felének jelentős kecskeméti polgáraira bukkantunk, akiknek az élete bővelkedett az izgalmas eseményekben, továbbá munkásságukkal alapvetően befolyásolták a város életét, és mindez jól dokumentált. Így köréjük, az ő valós életeseményeik köré építettük fel a sétát. A »hézagokat«, életük (általunk) egyelőre még nem ismert részeit pedig a képzeletünk töltötte ki. Természetesen a séta végén lerántjuk a leplet arról, hogy mik voltak a tények és mi a fikció.”

 

 

Hogyan lehet részt venni a randevún, azaz elindulni a lila ködben?

1.: A számlázási adataink megadásával az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, vagy a www.seramora.hu honlapon küldött üzenettel igényelhetünk térképet, ára 1500 Ft.

2.: Banki átutalás vagy előzetes bankkártyás fizetés után a Kóborló Könyvesboltban (Csongrádi utca 1., hétfőtől péntekig 9.30-18.00, szombaton 9.00-13.00) vehetjük át a térképet.

3.: Mielőtt elindulunk séramórálni, ellenőrizzük, hogy van-e az okostelefonunkon mobilinternet (a főtéri ingyen wi-fi hatósugarán kívül szükség lesz rá), és QR-kód olvasó applikáció (ingyenesen letölthető).

4.: Továbbá érdemes magunkkal vinni egy fülhallgatót is! Ugyanis a helytörténeti érdekességeket a sétavezetők hangoskönyv-szerűen felmondták, tehát nemcsak olvashatjuk, hanem meg is hallgathatjuk őket.

5.: Indulhat a séramóra! Ha a térkép segítségével megtaláltuk az állomásokat és leolvastuk a QR-kódokat, akkor azok egy-egy archív fotókkal és izgalmas történetekkel teli Séramóra-felületre irányítanak bennünket!

A térkép és a QR-kódok március 31-ig lesznek elérhetőek.

Bővebb információ: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Facebook-oldal

 


Mit is jelent a séramóra?

Tippek megfejtésre:

  • Hangulatfestő tájszó.
  • Köze van hozzá Móra Ferencnek?
  • Olyan, mint a tallabille.


A séramórálni ennél azonban komplexebb kifejezés.

Akkor séramórál valaki, ha nem határozott céllal sétálgat, nézelődik, kíváncsian fordul a környezete felé. De nem cél nélkül őgyeleg vagy ténfereg, netalán grasszál! Számunkra – a szó játékossága miatt – jókedv, felhőtlenség párosul mellé. Akár ott is séramórálhatunk, ahol minden nap járunk, így rácsodálkozva olyan részletekre, amik mellett egyébként csak elszaladunk.

Ezt szeretnénk a Séramóra Sétairodával is: friss szemmel nézni a hétköznapjaink helyeit, mintha még nem láttuk volna, hogy újabb és újabb szépséget, érdekességet fedezhessünk fel rajtuk.

Tematikus séták, alternatív nézőpontok – megmutatjuk Kecskemét különleges, rejtett arcait. Célunk, hogy a tágas Főtér, zegzugos utcák, ne csak a gyönyörű épületeket, hangulatos hajlatokat jelentsék, hanem a velünk séramóráló az általunk elmondott gondolatindító történetek hatására személyes, intim viszonyt alakítson ki Kecskeméttel.

 

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Utoljára frissítve: szombat, 30 január 2021 18:28
Értékelés:
(4 szavazat)

Kapcsolódó elemek

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned