Nyomtatás
25
2021 máj.

5 izgalmasan kreatív és megfizethető nyári tábor Kecskeméten

 

Önismereti felfedező tábor vagy tehetségkibontakoztató kreatív tábor? Nem is tudom, mi lenne a legjobb elnevezés a Leskowsky Hangszergyűjtemény immár ötféle táborának. Talán nincs is értelme skatulyába dugni őket, hiszen ők sem teszik ezt a gyerekeinkkel. Nem hisznek a poroszos módszerekben sem, csak az örömből fakadó zenélésben, táncban, játékban és alkotásban. Nem mini Mozartokat vagy gyerek Picassókat várnak a táboraikba, hanem olyanokat, akik egy héten át szívesen kalandoznak a sok játék mellett a művészetek világában vagy épp Kecskemét kulturális életében. Mindezek fényében talán nem is olyan meglepő, hogy 6 éve rendületlenül telt házas a Kong a bongó táboruk. Idén zseniális művész-pedagógusokat is magukhoz csábítottak, így ennél több kreativitást már csak vénásan adagolhatnánk a gyerekeinkbe.

 

 

“Nálunk nincs rossz gyerek!”

A Leskowsky Hangszergyűjtemény táboraiban nem érnek rá, de nem is akarnak rosszak lenni a gyerekek, hiszen az energiájukat kreatívan élhetik ki.

“Az az elvünk, hogy a lehető legkevesebbet fegyelmezzünk. Az iskolai kötöttségek után a sok szabad játék és a spontán alkotás felszabadítóan hat rájuk, mert a nyár nem szólhat arról, hogy minden percük be van osztva, és más mondja meg, hogy mit tegyenek. Ezt a szabadságot ők is nagyon értékelik. Szeretik, hogy sokat jövünk-megyünk, és itt a gyűjteményben is mindig van program, de a táborainkban minden olyan természetesen laza a megszokott feszes tempóhoz képest. Semmi sem kötelező, lehet kuckózni és babzsákon relaxálni zenehallgatás közben, ha épp erre van szükség” - vall Szilágyiné Madla Anett, a Hangszergyűjtemény programfelelőse a nyári tábor-filozófiájukról.

 

 

 

Gondolnád, hogy egy hét alatt megtanul citerázni?

Bár a táborok megnevezésében a zene, néptánc, dráma és alkotás olvasható, a középpontjukban a nagybetűs GYERMEK áll. A gyermek, aki az alkotás és a közösség által több lesz az egy hét során. Sokat tanul önmagáról - olyasmit, amit eddig nem tudott, de sokszor még a szülő sem sejtett. Sokan vannak, akik igazi hangszert még nem fogtak a kezükbe, egy hét alatt mégis sikerül megszólaltatniuk a furulyát, ukulelét vagy citerát.

 

 

“Nálunk megmutathat magából olyasmit, amire máshol nincs idő vagy épp nem tekintenek rá sikerként. Láthattuk már, hogy egy furulyán előadott, szimplának tűnő Süss fel napból milyen hihetlen előadást lehet összehozni 5 nap alatt, amivel pénteken büszkén szerepelhet a mini színpadon a többiek előtt. Sok táborozónk életében először áll ki egy színpadra előadni valamit, de még a zeneiskolások közül is sokan vannak, akik eddig csak szigorú szabályok szerint játszottak. Lámpaláznak itt nyoma sincs, hiszen nem vizsgáznak, nem tétre megy a dolog, hanem örömzenélnek. Nem a kötelezőt várjuk tőlük fekete-fehér ünneplőben, hanem azt, hogy magukat adják. Hétfőn a nulláról indulnak, és 5 nap összehoznak egy műsort, ami megszólal, szépen szól” - meséli Anett a Kong a bongó sikereiről.

 

 

“Nem félünk az introvertált gyerkőcöktől sem. Anyai szemmel nézem a gyerekeket, és úgy terelgetem őket, mint a sajátjaimat. Itt semmi sem kötelező” - mondja megnyugtatóan Anett. Előfordult, hogy valaki nem szeretett volna fellépni, és ez teljesen rendben is volt. Neki is találtunk szerepet, lehetett operatőr vagy a backstage-ben kapott feladatot.

 

 

Idén közkívánatra újra Kong a bongó

Hangszerismeret nélkül is jó móka a Leskowsky Hangszergyűjtemény zenei tábora. A hagyományos hangszereken túl számtalan egzotikus zeneszerszám színesíti az élményeket. Ha a több száz darabos kollekció nem lenne elég, két kecskeméti zenei stúdióban is ízelítőt kapnak a táborozók. Vörösmarty Viktornál a dobokat és elektronikus gitárt szólaltatják meg, a Digi Music stúdiójában a digitális zenekészítés rejtelmeibe nyernek beavatást.

 

 

A zenélésen túl mindig van idő játszóterezni vagy akár számháborúzni a Vasútállomás Parkban. Az aktuális városi programokból is csipegetnek a tábor során, a Csiperó vagy a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál mindig szuper kikapcsolódás. A Ki mit tud? mellett a gyerekek kedvence a tőserdei vonatozás. A mai gyerekek többsége egyáltalán nem ült még vonaton, így aztán óriási élmény a kis piros Bzmottal elzötyögni Tőserdőig. Mintha csak különjáraton utaznának, a táborozókon kívül más utasa nemigen van. A gyerekek imádják ezt a napot: piknikezés, pizzarendelés, túra az erdőben, abszolút szabadság.

 

 

Még, még, még, ennyi nem elég

A 6 éve folyamatosan telt házas táborok arra inspirálták Szilágyi Áron intézményvezetőt, hogy szakemberek bevonásával tovább bővítsék a nyári repertoárjukat. Idén talán még inkább ki vannak éhezve a gyerekek a közösségre és a kreativitásra, hiszen hosszú heteken és hónapokon át vágta el őket a járvány egymástól és a tartalmas feltöltődéstől.

 

 

 

“Olyan táborvezetőket kerestünk, akiket mi is ismerünk, és jó szívvel bíznánk rájuk a saját gyerekeinket is. Emellett Hájas Réka, Tóth Orsi és Lukácsné Haránt Eszter szakmailag is zseniális. Eszter rajong a gyerekekért, a Szent Imre Általános Iskolában nap mint nap bizonyítja. A Kecskemét Táncegyüttes művészeti vezetőjeként keresve sem találhattunk volna jobbat nála: mindent tud a néptáncról és a népi hagyományokról. Réka is született pedagógus, árad belőle a nyugalom, az elfogadás. Végtelenül kreatív, erről a festményei és az elsős osztályának készített meseszekrénye is ódákat tudnának zengeni. De nekünk az is fontos, hogy át tudja adni a tudását, technikáit. A saját gyerekem járt nála táborban, és imádta” - mesél hatalmas lelkesedéssel Anett a nyári kollégákról.

“Tóth Orsi drámapedagógus, az intuitív éneklés kiválósága. A világzenei scéna ismert szereplője, akit a tehetsége elszólított Kecskemétről, de mi visszacsábítottuk, legalábbis egy tábor erejéig” - veszi át a szót Szilágyi Áron, aki biztosan abban, hogy Orsinál fantasztikusan érzik majd magukat az alsó tagozatosok.

 

KONG A BONGÓ

 

Egy izgalmas hét a hangszerek és a zene világában 6-12 éves korig

  • 1. turnus: 2021. június 21-25.
  • 2. turnus: 2021. július 5-9.
  • 3. turnus: 2021. július 19-23.

Bár a házigazda a Leskowsky Hangszergyűjtemény, náluk cseppet sem múzeumi a hangulat. Itt senki nem szól, hogy “ne hangoskodjatok, gyerekek”, sőt segítenek, hogy hallassák a hangjukat. Öt napon át övék a dallamok világa: lehet zongorázni, citerázni, ukulelézni, furulyázni, dorombozni, didjeridoot és derbukát megszólaltatni, és készülni a pénteken zajló Ki mit tud?-ra. A klasszikus hangszerek mellett a digitális zene titkaiba is beavatást nyernek a táborozók. Ha mindez még nem lenne elég, lesz itt zenélő íj, hangszerkészítés, fagyizás, pizzázás, játszóterezés, Just Dance party és tőseredei kirándulás.

A táborban való részvételhez semmilyen hangszeres előképzettségre nincs szükség.

 

 

KONG A BONGÓ JUNIOR

 

Félnapos zenés tábor felsősöknek

2021. augusztus 2-6.

 

Ha már kinőtt a táborból, de szeretnéd, ha tartalmasan és izgalmasan telne számára a nyári szünet, akkor ez a tábor neki szól: workshopok, hangszerkészítés, közös zenélés. Egy-egy nap programja az ebéddel ér véget.

A tábor örömzene felelőse: Szilágyi Áron zenész, gyűjteményvezető

 

 

HANGFESTŐK

 

Kreatív alkotótábor 8-14 éves korig

2021. augusztus 9-12.

 

Meg lehet-e festeni a zenét? Van-e hangja egy képnek? Hogyan lesz egy hangszerből festmény? Ebben az alkotótáborban kiderül! Egy hét alatt számos festészeti technikával, érdekes grafikai eljárással és a fa alapra való festéssel ismerkednek meg a gyerkőcök.

A nyugodt és kreatív alkotás letéteményese: Hájas Réka rajztanár, festőművész

 

 

ZSIBONGÓ

 

zenés drámajáték 6-10 éves korig

2021. június 28 - július 2.

 

Ez a tábor a játékok , a zene és a gyermekszínház világába repít egy hétre. Versek, mesék, zene, tánc, játék és móka segítségével fejlődik a táborozók személyisége, önismerete.

A színházi világ megteremtője: Tóth Orsi énekes, pedagógus, meseterapeuta

 

 

KEREPLŐ

 

népi hagyományok tábora 6-14 éves kor között

2021. július 12-16.

 

Népdalok és néptánc, sok játék és kézművesség természetes anyagokkal - ezt ígéri a tábor. A gyerekek felfedezhetik a népi hagyományainkat, megismerkednek a népzenével, néptánccal, és tesközelből a népi hangszereinkkel.

A népi hagyományokat tolmácsolja: Lukácsné Haránt Eszter, a Kecskemét Táncegyüttes művészeti vezetője, néptáncpedagógus, koreográfus


Táborinfo:

  • Regisztráció a táborokra
  • A tábor helyszíne: Leskowsky Hangszergyűjtemény, Kecskemét, Rákóczi út 15.
  • A tábor napközis jellegű, naponta 8-tól 16 óráig tart.
  • A táborokat az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően szervezi a Leskowsky Hangszergyűjtemény, a hangszerek folyamatos fertőtlenítése, rendszeres szellőztetés mellett sok-sok szabadtéri játékkal.
  • A táborok maximális létszáma: 15-20 fő
  • A tábor díja magában foglalja az ebédet és a programok díját.
  • Ebéd a Református Konviktusban, ahol a mentes étkezési igényekre is felkészültek.
  • Ár: 26.000 Ft/gyermek, testvéreknek: 24.500 Ft/gyermek
  • Regisztrációs díj: 5000 Ft. A regisztrációs űrlap kitöltése után e-mailben küldik ki a jelentkezési lapot, a regisztrációs díj kifizetésére is ezek után lesz lehetőség.

 

Információ:

Szilágyiné Madla Anett

  • 70/506-3576
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Utoljára frissítve: szombat, 16 július 2022 18:55
Értékelés:
(1 szavazat)

Kapcsolódó elemek

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned