Nyomtatás
27
2021 okt.

Bács-Kiskun megyei bakancslista -13 őszi programötlet 0-99 éves korig

 

Unatkozni ősszel sem lehet, csak járj nyitott szemmel vagy olvasd el a megyei programajánlónkat! Át sem kell lépnünk a megyehatárt, hogy csodás természeti kincsek között barangoljunk vagy épp felfedezzük őseink kulturális örökségét. Mindezt megspékelhetjük finom falatokkal és szórakoztató programokkal. Te melyiket választod?

 

 

1. Nemcsak fiús program: a keceli Haditechnikai Park

 

Kecel, Rákóczi Ferenc u. 177.

 

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Keceli Hadi­technikai Parkja a Pintér Művek területén Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye, amely négy egymástól független kiállításból áll: fegyverek, tüzérségi felszerelések, makettek között kószálhatunk, illetve több mint három hektáron terül el a múzeum talán leglátványosabb része, a szoborpark, ahol a Magyar Honvédségben használt különböző harci eszközök helyreállított darabjai is láthatók.

Felfedezem!

 

 

2. János vitéz élményei 21. századi köntösben: János Vitéz Látogatóközpont

 

Kiskőrös, Martini u. 6.

 

A látogatóközpontban egy labirintus-útvonalon keresztül átélhetjük Petőfi Sándor meséjét. A tabletes tárlatvezetés során együtt kalandozhatunk Jancsival az ő kicsiny falujától egészen Tündérországig. A korszerű technikai megoldások - innovatív installációs eszközök, tabletes tárlatvezetés, hangbura, a tájékozódást is segítő irányított színes fények - modern, élvezhető formában jelenítik meg Petőfi  legismertebb hősének kalandjait. A látogatók nem maradnak a passzív befogadók szerepkörében, hanem maguk is aktív szereplőjévé válnak a történetnek. Tündérország Az elsötétített interaktív labirintusban a különböző próbatételek, feladatok megoldása során a látogatók játékos formában ismerkednek a János vitéz történéseivel. A modern technikának köszönhetően a látogatás felejthetetlen élménnyé válik nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek részére is.

Felfedezem!

 

 

3. Fenséges éjszaka - várostörténeti séta a Séramóra Sétairodával

 

Kecskeméten, több helyszínen

2021. november 5., péntek 17:00 

 

Rózsakert, kabaré, ital, kasszírnők, újságírók, sötét sikátorok, avagy feltárul a fenséges (vagy csatakos?) kecskeméti éjszaka mélye. A séta során egy, a századfordulón élt ifjú hírlapíró társai lehetünk, aki a legszínvonalasabb korabeli vendéglátó- és szórakozóhelyekről ír tudósítást. Tehát szigorúan a munkáját végzi, amikor belecsap a kecskeméti éjszakába! Gáláns mulatásokat rendező főhercegek, kabaré sztárok, kikapós félvilági hölgyek és zűrös(nek tűnő) alakok keresztezik utunkat, miközben meg-megállunk egy-egy korty spirituszt magunkhoz venni.

Jelige: “Jó, de nem maradunk sokáig!”.

Felfedezem!

 

 

Fotó: https://instagram.com/hajosipincefalu

 

 4. Márton napi barangolás 2021- Hajósi Pincefalu


Hajósi Pincefalu

2021. november 13., szombat, 9.30

 

Hajóst, a ma is jellemzően német nemzetiségű és hagyományú kisvárost 1722-ben alapították Csáky Imre kalocsai érsek által Németországból idetelepített sváb családok. Hajós neve elválaszthatatlanul összefonódott a pincefaluval. A svábok telepítették az első szőlőket, majd megépítették a borospincéket. A ma 1200 présházzal rendelkező Hajós-Pincefalu országos és európai viszonylatban is egyedülálló. A löszfajba vájt, a termő szőlőtőkék alatt húzódó, fehérre meszelt falú kis présházak kacskaringózó vonala mögött 20-50 méter hosszú pincealagutakban sorakoznak a zamatos vörös- és fehérbort rejtő hordók. A

A barokk stílusú Érseki kastély Bács-Kiskun megye legrégebbi kastélya. 1740-ben gróf Patachich Gábor kalocsai érsek építtette és vadászatok alkalmával használta, mivel a Hajós környékén elterülő erdőségek vadban igen gazdagok voltak.

Rendhagyó, egész napos bortúra

  • Reggeli a Kovács borházban ( libazsíros kenyér lilahagymával, forraltbor, kávé).
  • Barangolás a pincefaluban túravezetőkkel, 15-25 fős csoportokban. 8 pince meglátogatása, minden pincében borkóstoló 2x0,5 dl borral, kötetlen beszélgetés a borászokkal.
  • Vacsora a Kovács borházban (sült kacsacomb párolt lilakáposztával, hagymás törtburgonyával, lúdlábtorta desszerttel.

Részvételi díj: 14.500 Ft/fő

Regisztrálni a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet.

A programon való részvétel feltétele a részvételi díj átutalással történő megfizetése 2021. november 10-ig, díjbekérő alapján.

Felfedezem!

 

 Fotó: Kovács László - Foto Designest

 

5. Tiszaalpár

 

Igazi ritkaság ma már a vízjárta, buja növényzetű ártéri terület. A Kiskunsági Nemzeti Park legkisebb, tiszaalpári területének élővilága a XIX. századi folyószabályozás előtti állapotokat idézi: a Szikrai és az Alpári Holt- Tisza, és a holtágakat kísérő liget- és láperdők, ártéri mocsarak és mocsárrétek, különleges madárvilága (kócsagok, gémek, bölömbika, kárókatona, récék, gólyák és héják költőhelye) pedig a fotósok körében is népszerű.

Mit nézz meg?

  • Árpád-kori falu: Az ásatásokon feltárult emlékek alapján az Árpád-kori falusi élet minden­napjait mutatja be lakóházakkal és a ház körüli élet építményekkel. Bejelentkezés: Tiszaalpár Polgármesteri Hivatal Tel.: 76/424-133, Nyitvatartás: május 1-október 31. keddtől vasárnapig 10-17 óráig.
  • Árpád vezér szobra: Anonymus szerint ez a terület a honfoglalás döntő csatájának színhelye lehetett, ennek az eseménynek állít emléket a Templomdombon emelkedő, szobor.
  • Bronzkori vár: Az alpári földvár a bronzkor közepén, Kr. e. 1700 tájékán épült, a Vatya-kultúra népe építette és lakta. A vár természetes védelmét a Tisza és mocsarai, és a magaspartba ásott árok biztosította. A kitermelt földből 4-5 méter magas sáncot raktak. Erre később fa erődítményt építettek, amely a középkorban megsemmisült. Jelenleg az eredeti dombnak is mintegy fele, mintegy 0,22 ha látható.

Felfedezem!

 

 

6. Gemenci erdei vasút

 

Több helyszínen

 

A Gemenci Erdei Vasút hazánk egyetlen ártéri erdészeti kisvasútja. Nyomvonala a Duna és a Sió medrét követve a Gemenci erdőben halad. A 30 kilométeres pályán hétköznap Malomtelelőig, hétvégén és ünnepnapokon Keselyűsig illetve Gemenc-Dunapart állomásig utazhatnak a kirándulók.

Utunk során látogatást tehetünk például a pörbölyi Ökoturisztikai Központban, a nagyrezéti Gemenc Méhészeti Gyűjteményben, a mintegy 2 hektáros bekerített erdőrészletben gímszarvasokat és vaddisznókat lehet megfigyelni, de a Madármegfigyelő toronyba is felmászhatunk a Malomtelelő-tó partján.

Felfedezem! 

 

 

7. Akasztói Horgászpark és Halascsárda

 

Akasztó, Kígyóshíd tanya 6.

 

Végre egy hely, ahol megkülönböztetett figyelmet kapnak a helyi alapanyagok, úgy, mint a saját halgazdaságukban termelt Akasztói Szikiponty, szibériai tokhal, a birtokon tenyésztett racka juh, illetve a környékbeli termelőktől származó szarvasmarha. Jár a piros pont a nem több ezer kilométert utazó halak és marhahús miatt, de a csillagos ötöst is beírhatjuk, mert nem megúszós, közhelyes halas választékkal dolgoznak. Ötféle hazai hal, nyolcféle halászlé, és olyan különlegességek szerepelnek az étlapon, mint a füstölt halpástétom, haltepertő Akasztói Szikipontyból pikáns lilahagymamártással, Pannon kaviár pirítóssal, a halgazdaságukban nevelt szibériai tokból. Ha te imádod a halat, de ezzel meglehetősen egyedül vagy a környékeden, akkor is érdemes feltenni az őszi bakancslistádra. Bárányból készülő fogásokat ritkán találunk a gourmet éttermek világán kívül, de itt igen: jöhet egy Juhászok kincse, ami érlelt, pácolt báránygerinc, lapocka és comb grillen médiumra sütve? De van itt gyermek menü, sertésételek, birkapörkölt, marhapörkölt. És még az allergéneket is korrektül feltüntetik.

Felfedezem! 

 

 

8. Elvarázsolt dzsungel

 

Hírös Exit Room, Kecskemét, Ótemető u. 2.

 

Végre nem kell elutaznunk Kecskemétről, ha szabadulószobázni szeretnénk. Az elvarázsolt dzsungel most Kecskemétre költözött. 75 perced van, hogy kiszabadulj az elvarázsolt dzsungelből. Izgalmas felfedezős játék, melyben hagyományos és speciális lakatokat kell kinyitnod, számzárakat kell megfejtened, gyakorlati-elméleti-logikai feladványokat megoldanod. A végső kijutáshoz pedig tárgyakat kell gyűjtened.

Felfedezem!

 


 

9. Kényeztető gourmet kekszek

 

OHANA Gasztroklub és Főzőiskola, Kecskemét, Énekes utca 120.

2021. november 05., 18:00 – 21:00

Kerek, lyukas, töltött, sós vagy édes. Felsorolni is nehéz hány fajta keksz létezik, egy azonban biztos. Programunkon elfelejtjük a bolti, száraz, sokszor fűrészpor ízű kekszeket és mennyeien omlós mini csodákat készítünk. Ehhez különleges, talán szokatlan alapanyagokat használunk, melyek garantáltan vendégeink kedvence lesz!

Menü:

  • Belga csokis puffancs
  • Matcha-málna linzer
  • Kardamomos keksz citromos fehércsokival
  • Sós karamellás
  • Mogyoróvajas óriás
  • Tahinis


Vezeti: Rigóné Vásárhelyi Anita

 

Felfedezem! 

 

 

10. "A füstbe ment terv" – Nyomozós játék a Cifrapalotában

 

Cifrapalota, Kecskemét, Rákóczi út 1.

2021. szeptember 27. - 2021. november 11. között

 

Nyomozásra invitál a Cifrapalota mindenkit, aki szereti a történelmet, szeretné jobban megismerni szülővárosát, lakóhelyét játékos feladatokon, zenés rejtvényeken, titkok leleplezéseken keresztül, hogy elnyerje a „Kecskemét város tiszteletbeli csendőre” címet.

1914. július 28-át írunk. Egy hónappal korábban dörrentek el az Ő Császári Fensége, Ferenc Ferdinánd trónörökös és neje, Ő Fensége Hohenberg Zsófia hercegnő halálát okozó gyilkos lövések Szarajevóban. Az ultimátum július 26-ai elutasítása és Ausztria-Magyarország hadseregében július 28-án életbe lépő Szerbia elleni részleges mozgósítás következtében háborús lelkesedés lett úrrá Kecskeméten. A Beretvás-kávéháztól, az utcákon át tisztek, katonák, civil tömegek éltették a háborút. A mai napon egy tizenöt-húszezer főt mozgósító háború melletti tüntetés zajlott le a városban, ahol Sárközy Mihály joghallgató, Dr. Váry István ügyvéd és dr. Horváth Károly képviselő mondtak beszédeket. Ezzel véget értek a mintegy fél évszázados "boldog békeidők", és végleg búcsút kellett mondani egy nagyszerű terv megvalósításának, amely ékes koronája lehetett volna az „Aranyhomok” Hírös városának, Kecskemétnek.

Regisztráció szükséges! E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., telefon: +36 20 2575019

A nyomozásra 4-5 fős csapatok jelentkezését várják.

Részvételi díj: 1000 Ft/fő

Felfedezem! 

 

 


 

11. Elisabeth musical

 

Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, Kecskemét, Katona József tér 5.

2021. október 15-től

 

A fiatal Sissi szabadságvágya kielégíthetetlen. Egy bálon anyja hírül adja, hogy idősebb lányát Ferenc Józsefhez szánják. A bejelentést Elisabeth szerencsétlen balesete szakítja meg. Az ájult lány és a Halál találkozása megváltoztatja mindkettőjük sorsát. A túlvilági lény képtelen arra, hogy magával vigye, de örökre eljegyzi magát a lánnyal. Az ifjú Ferenc József mentehetetlenül beleszeret a zabolátlan Sissibe, és anyja tiltása ellenére nőül veszi. Az asszony viszontagságokkal teli életében a boldogság ritkán látott vendég; magányát csak egyetlen barát enyhíti, akire mindig számíthat: a Halál, akit imádott fiának koporsója mellett arra kér, végre ragadja el életét, de hiába. Végül a gyilkos fegyver egy olasz anarchista kezébe kerül, hogy Elisabeth megnyugvásra lelhessen vágyott kedvese karjaiban.

A nagyszabású musicalt – amelyben a Halál lép elő főszereplővé, alakját pedig a valódi Sissi által írt versek ihlették – az egyik legnépszerűbb zenés színházi darabként tartják számon; 1992 óta hódít töretlen sikerrel.

Rendező: Szente Vajk

Főszerepben: Polyák Lilla/Bori Réka, Kovács Gyopár/Bori Réka, Koltai-Nagy Balázs, Szemenyei János, Orth Péter

Felfedezem!

 

Fotó: Filotás Zoltán

 

12. Barangolás az új tiszakécskei tanösvényen

 

Tiszakécske, Holt-Tisza

Ingyenes program

 

A Közép-Tisza mentén mintegy 60 hektáron élesztették újjá a Holt-Tisza holtágának élővilágát. A 2,5 kilométeres, 12 megállóval megépült tanösvényen információs táblák ismertetik a Tiszakécskei-Holt-Tisza élőhelyeit, élővilágát, és az ember tájátalakító tevékenységét. A tanösvény egyes állomásain találkozhatunk a cselekvő természetvédelem eszközeivel is (rovarhotel, növényspirál, madárodúk, stb.). Mindent könnyed, interaktív módon mutat be a tanösvény, nem egy táblánál játékokat is beépítve az ismertetésbe.

Felfedezem!

 

 


13. Nagybányai remekművek Kiskunhalason

Thorma János Múzeum, Kiskunhalas, Köztársaság u. 2.

2021. december 5-ig

A festőiskola 125. évfordulója alkalmából megrendezett kiállításon 55, magángyűjteményekből származó remekmű tekinthető meg. Így a Thorma Galéria - Thorma János festészete és a Bay Gyűjtemény - Nagybányai művészet állandó kiállítások 100 nagybányai képével együtt, több mint 150 nagybányai festmény látható Kiskunhalason.

A nagybányai festőiskola a modern magyar festőművészetet elindító mozgalom, ami 1896-tól kezdve a nagybányai művésztelepen bontakozott ki, és csak a második világháború vetett véget működésének. A művésztelep 1902-től szabad iskolává alakult, ahol az új magyar festőgeneráció majd minden jelentős alakja megfordult. Az iskola fő érdeme, hogy a naturalizmus és a plein air irányzat eredményeit meghonosította. A korai időszakban a nagybányai stílus legmeghatározóbb egyénisége Ferenczy Károly volt. Au alapítók között tartjuk számon Hollósy Simont, Réti Istvánt, Ferenczy Károlyt, Thorma Jánost, Iványi-Grünwald Bélát.  

Felfedezem!

 

Tetszett, amit olvastál?

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 27 október 2021 15:55
Értékelés:
(1 szavazat)

Kapcsolódó elemek

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned