Nyomtatás
14
2022 jún.

Bor, könyv és napszemüveg választó tippek egy kis digitális útmutatással fűszerezve - ilyen volt a nyári Fashion Reggeli

Fotó: Beke Antal Fotó: Beke Antal

Nem tudod, hogyan robbantsd ki a gyermeked a nyári szünetben a kütyük elől? Szívesen olvasnál tabukat döngető történeteket? Meguntad a napszemüveged, de nincs ötleted, mivel dobhatnád fel? Elvesztél a nyári fényvédő krémek tengerében? A legcsajosabb kecskeméti eseményen, a Fashion Reggelin körbejártuk ezeket a témákat, mi pedig most beavatunk téged, ha esetleg lemaradtál volna a rendezvényről. Sőt a szervező, a Malom Központ új applikációját is megismertetjük veled!

 

 

Mindent egy helyen, már a világhálón is!

Rácz József, a Malom Központ ügyvezető igazgatója büszkén mutatta be a bevásárlóközpont újdonságát, a Malom applikációt, amely a MyWay nevet viseli. Hosszú hónapok munkájának köszönhetően immár villámsebességgel érkeznek hozzánk a Malom Központ legfrissebb hírei.

 

 

Töltsd le és zsebeld be a jutalmadat!

A MyWay applikációval csak nyerhetsz: ha betérsz a Malom Központba, már a látogatásodat is jutalmazzák: hűségrendszerükben 10 pont jár érte, és automatikusan jóváírják a fiókodban, ha a Bluetooth és a helymeghatározás funkciók élesítetted a telefonodban. Természetesen a vásárlások után is járnak hűségpontok, amiket beválthatsz tárgyi ajándékokra vagy jutalom kuponokra.

Vannak kedvenced üzleteid a Malomban? Nem szeretnél lemaradni a legjobb akciókról és legújabb termékek debütálásáról? A MyWay applikációban testre szabhatod az információkínálatot: bekövetheted a legszimpatikusabb boltokat, valamint megadhatod, hogy milyen akciókról és programokról szeretnél elsők között értesülni.

Az applikációban tényleg mindent megtalálsz egy helyen: a nagy kedvenc Malom Hétfő kedvezményes kuponjait, a Mozgólépcső Vlog adásait és a legklasszabb programokat is.

 

 

Az applikációt a Nők a Neten szakértői mutatták be részletesen:

Napi 209 percet töltünk átlagosan az interneten a legfrissebb kutatások szerint. A fiatalok biztosan többet, az idősebbek talán kevesebbet. A nagy kérdés: „Ki irányít: a közösségi média engem vagy én a őt?” – tette fel a költői kérdést Dr. Illés Nóra, a Nők a Neten spirituális mentora. Tanácsa szerint az értékrendünk, a célkitűzésünk kell, hogy vezessen minket az egyéni utunkon. A digitális egyensúly keresése közben az idő a barátunk, ha megismerjük őt: tudjuk, hogy mikor, mire használjuk, és hol tudunk időt spórolni, mivel az idő nem megújuló energiaforrás.

 

 

Mindannyian emlékszünk az apró mobiltelefonunkra a 2000-es évek elejéről. Utasi Melinda, a Nők a Neten pénzügyi mentora el is hozta az ő kedvencét 2006-ból. Mai okostelefonjának kijelzője négyszer akkora, és ez nem véletlen. A telefonálás mellett a telefonunkon informálódunk a világról: programot keresünk, moziműsort böngészünk, üzletek nyitvatartását böngésszük vagy épp akciót keresünk. Tettük mindezt a Google keresőben a találatok tengerében szörfölve, kicsit elveszve az információk között. Ma már mindent megtalálhatunk egy helyen, a Malom MyWay applikációban, ami időt takarít meg, hiszen előre tervezhetjük a beszerzéseket, ráadásul igazán pénztárcabarát megoldás, mivel az aktuális akciókról is azonnal értesülünk.

Nagy Ágnes, a Nők a Neten digitalizációs mentora bár sok honlapot és webshopot készít ügyfeleinek, mégis imád személyesen vásárolni. Kényelmes és egyszerű az internetről, például Kínából rendelni, habár a megrendelt termék minősége sokszor kétes, és a csábító ingyenes szállítás 1 hónapnyi várakozásunkba kerül, miközben a rendelésünk ökológiai lábnyoma az egekben van… Ezzel szemben a Malom Központban bármit ki- vagy felpróbálhatunk, megtapinthatunk, megízlelhetünk.

 



Nyári szünet = végeláthatatlan interneten lógás?

Mi felnőttek is rossz példát mutatunk, ha nem tudunk elszakadni a telefonunktól, erről mesélt Alter Róbert a Lions Club képviseletében, aki meglepő módon a digitalizációs megoldásokkal segíti a cégeket. Robi egy friss, aznapi élményét osztotta meg velünk a Fashion Reggelin. A piros lámpánál elképedve figyelte meg, ahogy a mellette lévő két autóban, a húszas éveikben járó sofőrök azonnal előkapták a telefonjukat, hogy a zöldre várás 30 másodpercét „tartalmasan” használják ki. „Ez függőség, ami nagyon veszélyes, mivel ezt adják majd tovább a következő generációnak” – hívta fel a figyelmet családos apukaként a problémára a szakember. Veszekedés helyett inkább járjunk elöl jó példával: kapcsoljuk ki, halkítsuk le vagy tegyük el a kezünk ügyéből a telefont, ha szabadidős vagy családi programunk van. „Nem ördögtől való dolgok ezek, de használjuk őket tudatosan” – így összegezte Robi a legfontosabb üzenetét.

 



Addig szeressük, amíg lehet

Bár a Hajós-bajai vagy a Kunsági borvidék nem a legelismertebb a szakmában és a közvélemény szemében, de tény, hogy a nyári esték borsztárja, az ország jelenleg legnépszerűbb bora, az Irsai Olivér itt adja a legzamatosabb nedűt. Fehér Anna, borszakértő, a Koch Borház Kecskemét üzletvezetője borász tanulmányait Egerben végezte, ahol ezt a fajtát anno a futottak még kategóriába sorolták. Azóta nagyot változott a világ, és a Mátrai borvidék kínálatában is megjelent ez a korábban lenézett szőlőfajta.

 

 

„Ez a könnyű, gyümölcsös bor azért is népszerű, mert olyan, mint a Traubisoda, csak 12 % alkoholtartalommal, de azért vigyázzunk vele a nyári melegben, inkább fröccsel hígítva igyuk, hogy ne fejbe vágjon, hanem jó hangulatot hozzon” – tanácsolta Anna. Ahogyan a borkészítés minőségének, úgy a borfogyasztásnak is megvannak a maga fokozatai: Anna szerint ne egy 6000 forintos, barrikolt vörösborral indítsuk a borkultúránkat, hanem inkább az Irsai Olivérrel, aminek az ízén kívül a története is izgalmas. Kocsis Pál 1930-ban nemesítette Katonatelepen ezt a szőlőfajtát, és a névadással kapcsolatban több legenda is elterjed. Állítólag a szőlőnemesítő vonaton utazott, és vele szemben egy égetni valóan rossz kisfiú borzolta az utasok kedélyét. Kocsis Pál azt ígérte a kisfiúnak, hogyha nyugton marad, elnevez róla egy bort. Kedves történet, de a valóság az, hogy Kocsis Pál keresztfia volt a névadó. 

Nagy kedvenc mostanság az Irsai, és Anna szerint használjunk is ki minden percet és kortyot, hogy kiélvezzük az ízeit. A klímaváltozás hatásait ugyanis a Koch Borászat szintén tapasztalja: az Irsait majd 1 hónappal korábban szüretelik már a rengeteg napsütés hatására, így az október 1-jei szüreti fesztiválon már a kész borral ünnepelnek. Úgy tűnik, 10 éven belül el fog tűnni ez a fajta, mivel nem lesz gazdaságosan termeszthető ezen a vidéken.

 



Megosztó vagyok, de vállalom!

„Talán már ki merem mondani, hogy író vagyok. Pedagógus vagyok alapból, de ember és nő vagyok” - így vallott identitáskereséséről Murinai Angéla író. Kamaszkora óta ír, több száz oldalnyi naplóval, versek és mesék sokaságával a háta mögött először az internetnek köszönhetően publikált, az elsők között fedezte fel a blogolás örömeit hazánkban. A grafomán vénája ellenére mégis elképesztő érzés volt számára, amikor 400 ezer egybefüggő karakter írt meg. Könyveit abszolút önéletrajzi ihletésűek, hiszen számtalan kanyar, tragédia és változás formálta sorsát. Az erős saját élmények mellett Angéla szerint a legjobb sztorikat az élet kínálja: például a buszon vagy vonaton ülve elképesztő történetek és karakterek jönnek szembe, amiből majd könyv formálódik.

 

 

„Milyen ma nőnek lenni, anyának lenni? Finom édes szirupos máz látszatra, amit megkapargattam” – így mesélt készülő könyvéről az írónő. Interjúzott női sorsokról és kérdőíves kutatást indított a témában: 1700 főnél leállította a felmérést, mert olyan mérhetetlenül sok információ és erős történet érkezett be hozzá.

„Megosztó vagyok, mert társadalmi tabukat döntögetek, de csak a megosztó emberek mozdítják előre a társadalmat” – ezzel a mondattal jellemezte Angéla az írói küldetését, aki a Fashion Reggeli közönségének örömmel dedikálta eddigi köteteit.

 

 

Nincs nyár nélküle!

„A napszemüveg öltöztet, de az már biztosan meglepő, hogy idén mi öltöztetjük a napszemüvegünket” – ezzel a meglepő ténnyel vezette fel az idei újdonságokat Mészáros Vanda, a Malom Központ legújabb üdvöskéje, az Optic World képviseltében. A legújabb trendek alapján már nem csupán a karkötőnket, hanem a napszemüvegeket is feldobhatjuk charmokkal, láncokkal. A fiatalabb trendszettereknél abszolút kedvenc a fém fazon, de a mozis sikerfilm, a Top Gun 2 ismét divatba hozta az Aviátor típust. Színtípusunktól vagy hangulatunktól függően a szivárvány minden színében pompázhatunk: idén már a fehér vagy víztisztán átlátszó modellek is virágkorukat élik.

Jó hír, hogy nem kell választanunk az éleslátás és a stílusos megjelenés között – tudtuk meg K. Tóth Kata optometristától, hiszen bármelyik napszemüvegbe kérhetünk dioptriás lencsét, így szerencsére megmenekülünk a meglehetősen vicces Mickey egér fülektől, azaz a régi, felhajthatós napszemüveges megoldásoktól.

 

 

Nem csak nyáron feladat!

„Hazánkban alkalomszerű a fényvédők használata annak ellenére, hogy a szakemberek szerint az év 365 napján szükség van az alkalmazásukra” – mesélte Kemenár Viktor, a Dermedic márka képviselője. Igazi áldás a napfény, hiszen jót tesz a hangulatunknak, gyógyír többféle bőrbetegségre, mint például a pikkelysömör. Az immunrendszerünk működéséhez szükséges létfontosságú D vitamin is a napfény hatására képződik a szervezetünkben.

A pozitívumok mellett gondolnunk kell azonban a napsugarak veszélyeire is: a napégés, napszúrás igazán kellemetlen rövid távú probléma, de a pigmentfoltok és a bőröregedés viszont évtizedeken át velünk marad, ha nem gondoskodunk a fényvédelemről. Fényvédők hiányában a legfélelmetesebb kockázattal, a bőrrákkal is számolnunk kell.

 

 

Választhatunk fizikai vagy kémiai szűrős fényvédő a Dermedic kínálatából: előbbi fehér filmréteget képez a bőrön, így kvázi tükörként működik. Gyerekeknek, rosáceásoknak és hiperérzékeny bőrűeknek ajánlják a szakemberek ezeket a készítményeket. A kémiai alapon működő fényvédőknél 4 féle szűrővel rendelkező terméket válasszunk: a komplex védelmet az UV-A, UV-B, VL és IR káros sugárzást gátló készítmények jelentik. Gyakran felmerül a kérdés, hogy milyen faktorszámú naptej mellett voksoljunk: Viktor szerint a legmagasabb SPF50+ besorolású termékek adják számunkra a maximális védelmet.

 

Ezekkel az újdonságokkal és tippekkel kívánunk mi is Nektek kellemes nyarat! Találkozzunk szeptemberben, az őszi Fashion Reggelin! A pontos időpontot majd keressétek az applikációban!

 

Fotók: Beke Antal

Utoljára frissítve: kedd, 14 június 2022 20:24
Értékelés:
(2 szavazat)

Kapcsolódó elemek

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned