TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ 5 csodálatos hely Bács-Kiskunban, amit látnod kell

28
2015 ápr.

5 csodálatos hely Bács-Kiskunban, amit látnod kell

Érseki kastély - Hajós Érseki kastély - Hajós


Százkilométeres utazások helyett inkább fedezd fel a megyét. Bőven találsz természeti vagy épített látnivalót, ha nyitott szemmel jársz. Fedezd fel őket, spékeld meg geocachinggel, és egyél-igyál jókat a kirándulások közben.

 

 

Tőserdő - 5 hely Bács-Kiskunban, amit látnod kell

Fotó: Varjú Zoltán1. Tőserdő

Lakitelek nagyközség üdülőterülete a Kiskunsági Nemzeti Park egyik legszebb tájegysége.  A vadregényes Holt-Tisza azonban nem csak a horgászoké: családi kikapcsolódáshoz, csendes, meghitt sétákhoz, kutyasétáltatáshoz is nagyszerű választás a tőserdei kirándulás

Programok:

 

 • Csónakázás: evezővel (1.200 Ft/óra) vagy akár elektromos motorral (3.000 Ft/óra)
 • Játszótér: jobbára 3 éves kortól
 • Homokozó: nem árnyékos, szóval sapkára és naptejre szükség lesz jó időben
 • Tőserdei Kalandpark: kedvezményes családi jegy (2 felnőtt max. 4 gyermekkel) 5.000 Ft-ért, nyitás május 1-jén
 • Gasztro: rántott harcsafilé a sarki, teraszos étteremben, és fagyi a Talmácsi fagyizóban

 

Felfedezem!

 

Fotó: Rigó Pál


2. Nyíri-erdő

A Nyíri-erdő, amelyet egykoron valóságos botanikai csodaként tartottak számon, tipikus képviselője a különlegesen szép és jellegzetes Duna-Tisza közi homokpusztai tölgyeseknek. A ma is hangulatos erdő Kecskemét határában, Hetényegyháza és Méntelek között mintegy 1200 hektáron terül el. Az Alföld hajdan mesébe illő gyöngyvirágos és pusztai tölgyeseiből mára csak hírmondó maradt. A Nyíri-erdő  március 15. – október 06.-ig, hétfő és kedd kivételével naponta 9-17.30 óráig látogatható


Programok:

 

 • 1848-as Múzeum: A régi erdészházban Szulyovszky László által létrehozott gyűjtemény megérinthető fegyvereket, ruhákat, szerszámokat mutat be.
 • Aradi vértanúk emlékműve, St. Hubertus - kápolna, millecentenáriumi emlékmű
 • Potyka-tó: A múzuemtól nem messze található igazi földi paradicsom, ahol napijegy ellenében lehet horgászni, játszóterezni, piknikezni, sportolni
 • Geocaching a Nyíri erdőben


Felfedezem!

 

 


Tiszaalpár 5 látnivaló Bács-Kisunban

 

3. Tiszaalpár

Igazi ritkaság ma már a vízjárta, buja növényzetű ártéri terület. A Kiskunsági Nemzeti Park legkisebb, tiszaalpári területének élővilága a XIX. századi folyószabályozás előtti állapotokat idézi: a Szikrai és az Alpári Holt- Tisza, és a holtágakat kisérő liget- és láperdők, ártéri mocsarak és mocsárrétek, különeges madárvilága (kócsagok, gémek, bölömbika, kárókatona, récék, gólyák és héják költőhelye) pedig a fotósok körében is népszerű.

Programok:

 • Árpád-kori falu: Az ásatásokon feltárult emlékek alapján az Árpád-kori falusi élet minden­napjait mutatja be lakóházakkal és a ház körüli élet építményekkel. Bejelentkezés: Tiszaalpár Polgármesteri Hivatal Tel.: 76/424-133, Nyitva tartás: május 1-október 31. keddtől vasárnapig 10-17 óráig.
 • Árpád vezér szobra: Anonymus szerint ez a terület a honfoglalás döntő csatájának színhelye lehetett, ennek az eseménynek állít emléket a Templomdombon emelkedő,szobor.
 • Bronzkori vár: Az alpári földvár a bronzkor közepén, Kr. e. 1700 tájékán épült, a Vatya-kultúra népe építette és lakta. A vár természetes védelmét a Tisza és mocsarai, és a magaspartba ásott árok biztosította. A kitermelt földből 4-5 méter magas sáncot raktak. Erre később fa erődítményt építettek, amely a középkorban megsemmisült. Jelenleg az eredeti dombnak is mintegy fele, mintegy 0,22 ha látható.
 • Templomdomb


Felfedezem!

 

 

Hajósi pincefalu 5 látnivaló Bács-Kisunban4. Hajós

Hajóst, a ma is jellemzően német nemzetiségű és hagyományú kisvárost 1722-ben alapították Csáky Imre kalocsai érsek által Németországból idetelepített sváb családok. Hajós neve elválaszthatatlanul összefonódott a pincefaluval. A svábok telepítették az első szőlőket, majd megépítették a borospincéket. A ma 1200 présházzal rendelkező Hajós-Pincefalu országos és európai viszonylatban is egyedülálló.

A löszfajba vájt, a termő szőlőtőkék alatt húzódó, fehérre meszelt falú kis présházak kacskaringózó vonala mögött 20-50 méter hosszú pincealagutakban sorakoznak a zamatos vörös- és fehérbort rejtő hordók. Az amúgy nyugalmas, csendes pincefaluban az Orbán-napi Borünnepen igazi népünnep kerekedik. Minden év májusának utolsó hétvégéjén a térség és az ország minden szegletéből érkeznek ide a látogatók, Hajós lakossága pedig mondhatni kiköltözik a pincefaluba.

Programok:

 • Orbán-napi Borünnep, 2015. május 22-24.: bor minden mennyiségben, koncertek, népi játszótér, interaktív gyermekprogramok, kézműves vásár
 • Érseki kastély: A barokk stílusú hajósi kastély előbb vadászkastélyként, majd  kibővítése után érseki kastélyként szolgált. Bács-Kiskun megye legrégebbi kastélya, amely építészettörténeti, művészettörténeti és kultúrtörténeti adottságait tekintve is az egyik legjelentősebb épület az Alföldön.
 • Római katolikus templom és plébániaház: Az 1728-ban épült barokk templom főoltárán fából készült Madonna-szobor látható. Ennek eredeti -1700-as évek beli – változata a templomban található kis múzeumban tekinthető meg. A szobor csodatételeivel búcsújáró hellyé tette a települést.
 • Gyógyszertár: különleges, népi magyar szecessziós épület


Felfedezem!


 

Haditechnikai Park Kecel 5 látnivaló Bács-Kisunban

 

5. HADITECHNIKAI PARK, KECEL,  PINTÉR MŰVEK

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Keceli Hadi­technikai Parkja a Pintér Művek területén Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye, amely négy egymástól független kiállításból áll.

 • Fegyvermúzeum: A kiállított fegyverek (maroklőfegyverek, puskák, géppuskák, sportfegyverek) között megtalálható a Magyar Honvédségben rendszeresített kézifegyverek nagy része, sportpisztolyok, valamint Kádár János vadászfegyverei.
 • Tüzérmúzeum: A kiállítás a magyar tüzérség eszközeit, öltözékeit mutatja be.
 • Makettház: A makettházban sok száz különféle harci eszköz miniatűr másolata tekinthető meg.
 • Szobor- és Haditechnikai park: A múzeum talán leglátványosabb része a több mint 3 hektáron elterülõ szabadtéri kiállítás és a kiállítást körülölelő szoborpark. Itt tekinthetők meg a Magyar Honvédségben használt különböző harci eszközök helyreállított darabjai.

 

Felfedezem!

A te listádra még mi kerülne fel?

Ha tetszik a lista, szabad lájkolni és megosztani! :-)

 

 

 

 

Utoljára frissítve: kedd, 28 április 2015 16:42
Értékelés:
(12 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449