Ezt olvastad már? http://trendalelke.hu Tue, 25 Jun 2019 01:54:36 +0200 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Kreatív állatbarátok figyelmébe ajánljuk: országos irodalmi pályázat indult Kecskeméten! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3126-kreativ-allatbaratok-figyelmebe-ajanljuk-orszagos-irodalmi-palyazat-indult-kecskemeten http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3126-kreativ-allatbaratok-figyelmebe-ajanljuk-orszagos-irodalmi-palyazat-indult-kecskemeten Kreatív állatbarátok figyelmébe ajánljuk: országos irodalmi pályázat indult Kecskeméten!

 

 

 

SZERETEM AZ ÁLLATOKAT - Országos vers- és prózaíró pályázat minden korosztálynak

 

Terjedelem: Mind VERS, mind PRÓZA kategóriában egy A4-es oldalnyi lehet az írás. (Times New Roman betűtípussal, 12-es betűmérettel írva)

Korcsoportok: alsó tagozat, felső tagozat, középiskola és felnőttek.

Zsűri: Az ország különböző részein élő négy szakértői zsűri fogja értékelni a műveket.

Beküldési határidő: 2019. július 12. péntek. Folyamatosan lehet küldeni a műveket.

Beküldési cím és név: Weninger Endréné (Erzsébet), e-mail: werzsi.werzsi@gmail.com

Beküldendő: A kitöltött jelentkezési lap, a mű vagy művek, és művenként 1.000 Ft regisztrációs díj a Weninger Endréné néven lévő OTP-s számlaszámra: 11732002-20405122. A befizetett díj egy részét jótékonysági célokra fordítják.

 

Ünnepélyes díjátadó:

 • 2019. szeptember 14-én, szombaton Kecskeméten, a Kecskeméti Vadaskertben.
 • A díjazottak és vendégeik részére a Vadaskertbe való belépés ingyenes.
 • A Vadaskerti állatok jelképes örökbefogadására is lehetősége lesz a résztvevőknek. Ez alkalomból lehetőség nyílik a Kecskeméti Vadaskert támogatására is, az adományokat az itt élő állatokra fordítják.
 • A díjátadó egy kulturális műsor része lesz, ahol művészek tolmácsolásában elhangzanak a díjazott művek.

 

Díjak:

 • Tiszteletjegyek a Kecskeméti Vadaskertbe
 • A legjobb művek bekerülnek a Montázsmagazin tervezett antológiájába, melyet ugyanezzel a címmel adnak ki az ősz folyamán.
 • A LIBRI Könyvkereskedelmi Kft. ajándékkönyvei
 • A Kecskeméti Vadaskert felajánlásai
 • A kecskeméti Malom Mozi ajándék belépői
 • A Kiskunsági Nemzeti Park ajándékai
 • Almási Zsuzsanna akvarellfestő egy állatos festménye a felnőtt csoport legjobbjának
 • Oklevelek

 

 

 

Támogatóik, együttműködő partnerek:

 • Kecskeméti Vadaskert
 • Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata
 • LIBRI Könyvkereskedelmi Kft.
 • Menhely az Állatokért Alapítvány
 • Kiskunsági Nemzeti Park
 • Almási Zsuzsanna akvarellfestő
 • Malom Mozi
 • az országos díjkiosztó ünnepség fővédnöke: Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere

 

JELENTKEZÉSI LAP

a SZERETEM AZ ÁLLATOKAT című irodalmi pályázathoz

Név:

Életkor:

Lakcím:

Telefonszám:

Melyik kategóriába tartozol? Húzd alá, kérjük!

 1. Alsó tagozatos (ha most fejezed be, akkor is)
 2. Felső tagozatos (ha most fejezed be, akkor is)
 3. Középiskolás (ha most fejezed be, akkor is)
 4. Felnőtt korú (18. életévtől)

Mivel pályázol?

VERS – Címe:
PRÓZA – Címe:

NYILATKOZAT:

Én, …………………………………………………. (név) igazolom, hogy a beküldött pályamű saját alkotásom. A kért regisztrációs díjat befizetem, és azt valamilyen módon igazolom.

2019. ………………………. (hónap) ……. (nap).

A jelentkező aláírása:

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Mon, 24 Jun 2019 22:08:29 +0200
Így működik a szelektív hulladékgyűjtés Kecskeméten http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3125-igy-mukodik-a-szelektiv-hulladekgyujtes-kecskemeten http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3125-igy-mukodik-a-szelektiv-hulladekgyujtes-kecskemeten Így működik a szelektív hulladékgyűjtés Kecskeméten

 

A DTkH Nonprofit Kft. a környezettudatosság jegyében, a közszolgáltatás keretein belül, az ügyfelek kényelmi szempontjait szem előtt tartva, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést is végez. Ez azt jelenti, hogy 2 hetente összegyűjtik az ingatlanok elé, sárga színű DTKH-s emblémás zsákokban kihelyezett szelektív csomagolási hulladékot (papír, fém, műanyag, tetrapack).

 

Honnan lesz sárga zsákod?

A szükséges sárga színű DTkH emblémás zsákokat térítésmentesen biztosítják, bármelyik ügyfélszolgálaton beszerezhetőek, de ha az első alkalommal bármilyen áttetsző (nem fekete) zsákban helyezed ki a szelektált hulladékot, a következő gyűjtési alkalomra cserezsákként biztosítják.

 

Logo photo created by freepik - www.freepik.com

 

Mi kerülhet a sárga zsákba?

 • papír (tisztán, laposra hajtogatva): kartondoboz, hullámpapír, élelmiszerek és kozmetikai cikkek papírdobozai, színes és fekete-fehér újság, szórólap, prospektus, irodai papír, füzet.
 • műanyag (kiöblítve, laposra taposva): színes- és víztiszta PET palack, kupak (üdítős, ásványvizes), kozmetikai és tisztítószerek flakonjai (pl: samponos, öblítős, mosogatószeres), reklámszatyor, nylonzacskó, csomagolófólia, fólia (zsugor és strech), joghurtos, tejfölös és margarinos dobozok,
 • fém- és italos kartondoboz (kiöblítve, laposra taposva): fém italos doboz (pl: üdítős, sörös, energiaitalos), tartós tej és üdítők dobozai (TetraPack), konzervdoboz

 

Mi NEM kerülhet a sárga zsákba?

 • üveg,
 • használt papírzsebkendő, szalvéta,
 • felvágottak csomagolása,
 • hungarocell,
 • CD, magnó- és videokazetta,
 • egyéb műanyagnak ítélt hulladék (pl. nejlonharisnya)


A fent említettek a kommunális edénybe kell, hogy kerüljenek! A színes és színtelen öblös üveg (italos üveg) elhelyezésére a településen kihelyezett üveggyűjtő konténerekben van lehetőségünk!

 

“Nem szelektálok, mert úgyis összeöntik!” - Nyugi, utána szétválogatják!

Sokaktól hallottuk kifogásként, hogy azért nem gyűjtik szelektíven a hulladékot, mert úgyis összeöntik. Igen, ez igaz, de egyáltalán nincs vele gond. Az összegyűjtött csomagolási hulladékokat a válogatóművekbe szállítják, ahol megtörténik a frakciók utólagos külön válogatása. A frakciók együttes gyűjtésének egyrészt gazdaságossági okai vannak, illetve a korábban a gyűjtőszigeteken alkalmazott frakciónkénti különgyűjtés csekély mértékben valósult meg, ezért minden esetben így is szükséges volt az utólagos válogatás!

 

 

 

Kiöblítve?! IGEN!

Egyes flakonokat, ételes dobozokat és olajos palackokat elvileg el kellene mosogatni, mielőtt a zsákba kerülnek. Sokakban megfogalmazódik, hogy a mosogatással azonban vizet pocsékolunk, és ezzel többet ártunk a környezetünknek. Vagy mégsem? Nem azt várják el, hogy patyolat tiszta legyen, csupán azt, hogy makacs szennyeződések ne legyenek benne/rajta. Elég, ha például a mosogatás végén a mosogatóvízben átöblítjük, vagy szükség szerint szivaccsal eltávolítjuk a szennyeződéseket!

Különösen fontos mozzanata ez a gyűjtésnek, mivel ugyanabba a zsákba kell rakni az összes szelektíven gyűjtött hulladékot (vagyis a műanyag, a papír és a fém együtt) és ha más anyagokkal szennyeződnek, sajnos nem hasznosíthatóak újra! Például a zsírfoltokkal teli pizzás doboz már nem újrahasznosítható, csak ha megszabadítod egy ollóval a szennyezett részektől.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy otthon sem büdösödnek a zsákban az elszállítás időpontjáig.

 

Kissé elcsépelt szlogen a “tapossa laposra”, de azért tartsd be!

A gyűjtés másik ugyancsak nem elhanyagolható momentuma, hogy lehetőség szerint a zsákba a lehető legkisebb térfogattal helyezze el a műanyag palackokat, flakonokat, dobozokat! Lapítsa ki az italos kartonokat, a palackokat is. A műanyag kupakokat nem szükséges visszacsavarni! Mindezek elősegítik, hogy több csomagolóanyag férjen a zsákokba, ezáltal a gyűjtőjárművekbe is!

 

 

Ne adj plusz munkát a válogatóknak!

Könyvjelzőzd el ezt a kisokost, és bármikor elbizonytalanodsz, inkább kukkants rá, biztosan a szelektívbe való-e az adott hulladék. Plusz segítség, hogy a sárga zsákokra rányomtatták, milyen hulladékok kerülhetnek bele. Amennyiben mégis előfordult, hogy szennyezett vagy szelektíven nem gyűjthető hulladékot helyeztél a szelektíves zsákba, azt utólagosan, a válogatás során, a hasznosítható anyagoktól elkülönítve, a háztartási hulladékokkal együtt ártalmatlanítják. Nem történik tehát tragédia, azonban nem illik kitolni a szalag mellett álló emberekkel, akik a mi szemetünket válogatják. Ha esetleg véletlenül kidobsz egy olyan műanyagfajtát, amit nem tudnak újrahasznosítani, senki sem fog szidni a hátad mögött, de ha mondjuk a gyerek pelenkájával leped őket meg, elképzelhető, hogy csuklani fogsz...

 

Mikor szállítják el a sárga zsákokat a mi utcánkban?

A szelektív hulladékgyűjtés időpontjairól, lomtalanításról és egyebekről itt tájékozódhat a kecskeméti lakosság.

 

 

Ne feledd, a legjobb hulladék az, amelyik nem keletkezik!

 

Attól, hogy rengeteg anyagot újra lehet használni, ne dőljünk hátra, hogy innentől korlátlan mennyiségben termelhetjük a hulladékot, hisz maga az újrahasznosítás is komoly terhet ró a környezetünkre! Legyünk egyre tudatosabbak, üzenjünk minden apró vásárlásunkkal a gyártóknak: nem kérünk felesleges szemetet! Sőt, alapvetően ne dőljünk be a fogyasztói társadalomnak, mindig tervezzünk előre, készüljünk saját szatyrokkal, táskákkal, dobozokkal a bevásárláshoz, kerüljük a spontán vásárlást, ne halmozzunk fel semmit - legyen szó élelmiszerről, elektronikai cikkről vagy ruháról, és utóbbiak esetében ne feledkezzünk meg arról sem, hogy nem kötelező ezeket pár havonta, évente csak azért lecserélni, mert már van helyette egy újabb, trendibb! Rossz irányba robog a világ, de bármikor ki lehet szállni ebből a totálisan nem fenntartható játékból!

 

Palackos- kontra csapvíz

Ha a palackos víz helyett csapvizet iszol, máris rengeteg PET-hulladékot megspóroltál! A Bácsvíz Zrt.-től már informálódtunk ebben a témában, kell-e félnünk a csapvíz minőségétől Kecskeméten. Ezen a térképen pedig megkeresheted a lakóhelyed, és kiderítheted, mekkora az ivóvízben előforduló ólom kockázata.

 

A megunt, elhasználódott holmidat vidd vissza a megfelelő helyre Kecskeméten!

Passzold vissza tesó! programról - amelynek célja a magyar háztartásokban meglévő, használaton kívüli mobiltelefonok visszagyűjtése - ugyancsak írtunk már, mert Kecskeméten is található gyűjtőpont, illetve a használt ruhától is könnyedén megszabadulhatunk, erre ugyancsak kitértünk.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Mon, 24 Jun 2019 12:06:19 +0200
Kimaxoltuk a főtéri fesztiválhangulatot: kalózkodtunk, hordót lovagoltunk, kóstoltunk, lazultunk http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3124-kimaxoltuk-a-foteri-fesztivalhangulatot-kalozkodtunk-hordot-lovagoltunk-kostoltunk-lazultunk http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3124-kimaxoltuk-a-foteri-fesztivalhangulatot-kalozkodtunk-hordot-lovagoltunk-kostoltunk-lazultunk Kimaxoltuk a főtéri fesztiválhangulatot: kalózkodtunk, hordót lovagoltunk, kóstoltunk, lazultunk

 Gyerekparadicsom a Barackpálinka és Borfesztiválon

Bár a 0 km kő abszolút örökérvényű sztár a gyerkőcöknél, a Luca kútnál helyet kapó Szivárvány Játéktár joggal csábítja el a gyereksereget. A Hírös Agóra Ifjúsági Otthon irdatlan mennyiségű játékszerrel várta a családokat, akik záróráig lelkesen foglalkoztatták a csupaszív játékvezetőket. A táblás-, logikai- és társasjátékoknál csendes elmecsaták zajlottak, míg az ügyességi feladatoknál hangos ováció kísérte a próbálkozásokat.

 

 

Ízelítőül:

 • hordólovaglás
 • kalózhajó csúzlizás
 • gólyalábazás
 • pusztasí
 • karikadobás
 • horgászat
 • csocsó
 • pingpong

 

Zsanna megszelídítette a makrancos hordólovat


A felnőtteket is alaposan próbára tevő gólyaláb és kalózhajó csúzli mellett nagy kedvencünk lett a hordólovaglás, a francia ügyességi játék, amely jó egyensúlyérzéket kíván. A játékos igyekszik meglovagolni az izgága hordót, miközben a gyeplőként használt kötéllel a fatörzs végéig húzza magát előre. Az animátorok még akkor is lelkesen mosolyogtak, amikor a gyerekek megállás nélkül hordólovagoltak a segítségükkel, és aztán úgy búcsúztak, “holnap visszavárunk benneteket”.

Így aztán ma is megyünk megülni a furgangos hordót, vasárnapra pedig az örömzenélést és a meseelőadást néztük ki magunknak a programból.Az finom illatok megihlették az ifjú séfet is

 

 Párban könnyebb!

 

A játéktárban a sportos elfoglaltságok is helyet kaptak

 

És még állatsimogató is volt... :)

 

 Piknik, babzsák fotel, belváros - nem zárja ki egymást

 

Nyakig maszatosak lettünk, de függővé váltunk!

 

Végigettük a fesztivált

Amerikai, erdélyi és magyar fúziós konyhával ágyaztunk meg a fesztivál nedűinek. A BBQ Heroes füstös és omlós húsaira már előzetesen rákészültünk, és nem csalódtunk: igazi ragadozóként vetettük rá magunkat a nem zsíros, ellenben szaftos és ízes BBQ oldalasra, visszafogottabb húsimádóknál a BBQ csirkecomb lett a befutó coleslaw, majonézes káposztasaláta, torilla chips, magos kenyér és jalapeño kíséretében. Desszert gyanánt erdélyi kürtős kaláccsal kerekítettük le a menüt.

 

Zsanna vs. lángos: 0:1 - reggelire is maradt belőle

Másnap maradtunk a jól bevált, magyaros street foodnál, és extra adag szénhidráttal vertük el az éhünket ropogós szélű, fokhagymás-tejfölös lángos és sparhelten sült lepény és palacsinta képében. A szombati Múzeumok éjszakája + KAFF + Barackpálinka és Borfesztivál estéjére is kinéztük már a menüt, hosszas sorban állás helyett nemzeti libatepertőre és libazsíros kenyérre vágyunk jó sok lilahagymával (legfeljebb majd nem ültök mellénk a retró buszon…)

 

 

Elkészülni! Vigyázz! Kész! Koccints!

A főtéri itallap hosszúsága a rekordok könyvébe kívánkozik. Gyors fejszámolást követően napi 42 nedűt kellett volna kóstolnunk, ha az italsor végére szerettünk volna érni - 12 borvidék, 33 pincészet több mint 200 féle bora, 11 pálinkafőző közel 100 féle pálinkája, és 80-90 féle sör örvendezteti meg az ízlelőbimbóinkat a 9 napos fesztiválon. De mivel a detox nem buli, így maradtunk a mértékletes, nőies avagy úrias italozásnál.

Megkóstoltuk a villányi, hajós-bajai és kunsági borvidék legjobbjait, a lajosmizsei Gusto zamatos pálinkáit. Leteszteltük a város bora címet elnyert italokat is, nekünk bejöttek, így ma, a Magyar Bor és Pezsgő Napján biztosan a Gedeon Birtok Irsaija és a DAMAX Kft. Kövidinkája kerül majd a poharunkba. Ha viszel magaddal üveg borospoharat, a Közös Koccintáson ingyen töltenek neked egy kóstolónyit a győztes borokból.

 

Vajon idén elnyerjük a címet?


A borünnep leglátványosabb megmozdulásának ígérkezik a Közös Koccintás a Magyar Bor és Pezsgő Napján Kecskemét Város Boraival,  amely egy jó hangulatú, hagyományteremtő verseny a borvidéki településekért, borászokért, borkedvelőkért 2011 óta. A lényeg, hogy minél többen koccintsunk egyszerre, hogy a város elnyerhesse a legkedveltebb borvidéki település címet.

 

Gyors közvélemény-kutatás alapján a Vad Fruttik vasárnapi koncertjét várjátok a legjobban

 

Még 2 napig fesztiválhangulatban!

 

2019. június 22., szombat

 

Közös Koccintás a Magyar Bor és Pezsgő Napján Kecskemét Város Boraival

VER-BAU színpad, 18 óra

 

 

“Lords of the Organ” - RÁKÁSZ GERGELY koncertje

VER-BAU színpad, 20.30

A “Lords of the Organ” sorozata harmadik évadához érkezett idén, és már számos rangos fesztivál a műsorára tűzte. A koncepció az, hogy ha az orgona a hangszerek királya akkor a lordok, a főurak azok, akik az asztalát körülülik. Bach természetesen az asztalfőn ül, és minden éveben azok kerülnek a műsorba akik valamilyen módon kötődnek az adott esztendőhöz. Idén Vivaldi és Bach művek, Gustav Holst legendás Bolygók szvitjéből a Jupiter, Berlioz Rákóczi indulója, és francia romantikusok kaptak helyet a programban, mindegyik Rákász saját átiratában.

 

 

RANDOM ACOUSTIC koncert

VER-BAU színpad, 23 óra

A Random Acoustic 2013 tavaszán alakult, tapasztalt, fiatal, gyöngyösi zenészekből. Közismert dalokat adunk elő akusztikus formában, a repertoárban helyet kap Amy Winehouse és Pink csakúgy, mint a Queen vagy a Kimnovak.

 

 

További programok Luca kút körül:

 • 16-21 óráig SZIVÁRVÁNY játéktár
 • 18.30 Gasztroszínház
  WINE TOURIST – három bor és három személyiség, borkóstolóval egybekötött színházi előadás

 

 

Tűzugrás a Kecskemét Táncegyüttessel

Deák tér, 22.00

 

 

 

2019. június 23., vasárnap

 

BarIsOn koncert

VER-BAU színpad, 20 óra

 

 

VAD FRUTTIK koncert

VER-BAU színpad, 21 óra

Az öttagú Vad Fruttik a hazai klubos-fesztiválos színtér egyik legsikeresebb-legkedveltebb zenekara. A Fruttik zenéje színes, több stílust keresztező, hol odalépősebb, hol finomabb, hol érzelmesebb, hol irónikusabb, gitárcentrikus, izgalmas elektronikával megtámogatott zene.

 

 

További programok a Luca kút körül:

 • 16-18 óráig ÖRÖMZENÉLÉS – Boroztam-tam és Barack dzsembori.
  Közösségi dobolás marmonkannákon, műanyag hordókon és mindenféle egyéb, bor tárolására alkalmas edényeken.
 • 16-21 óráig SZIVÁRVÁNY játéktár
 • 18 óra A CSILLAGSZEMŰ JUHÁSZ, a Báron Bábos Műhely előadása
  Egyszer volt, hol nem volt egy király. Ha ez a király egyet tüsszentett, kengyelfutók s lovas legények vitték hírét az egész országban, s aki nem mondta: "Adj' isten egészségére!", halál fia volt. Nem is akadt az egész országban, csak egy ember, ki nem mondta, hogy adj' isten egészségére. Ez a csillagszemű juhász volt…

 

Tablókiállítás: KECSKEMÉT ARCAI ANNO-TÖRTÉNELMI FŐTÉR, ALFÖLDI EMBER

A fesztivál ideje alatt, a főtéren

Kecskemét történelmi főtere a város szíve. Annak a városénak, melyet az alföldi ember virágoztatott fel. A fesztivál ideje alatt szabadtéren kiállításra kerülő tabló tárlatunkkal bemutatunk több mint száz évvel ezelőtt készült városközponti fotókat és Bahget Iskander művészi portréit, melyek az alföldi ember sorsát, jellemvonásait tükrözik. Kiállításunkkal tisztelgünk a most megújuló főtér, annak impozáns épületei, és az értéket teremtő alföldi ember előtt.

 

Teljes programkínálat

 

 

Fesztivál a fesztiválban

 

A nyár két másik izgalmas színfoltja, a KAFF és a Múzeumok Éjszakája egybeesik a Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivállal. 

 • 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál - 2019. június 19-23.
 • Múzeumok Éjszakája - 2019. június 22.

Hamarosan jelentkezünk ezeknek a programjaival is! ;)

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Pajkó Andrea) Köz - tér Sat, 22 Jun 2019 13:44:41 +0200
Már egy hete hitelre dőzsölünk Kecskeméten is http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3121-mar-egy-hete-hitelre-dozsolunk-kecskemeten http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3121-mar-egy-hete-hitelre-dozsolunk-kecskemeten Fotó: Kovács László - Foto Designest

 

„Bár az európai országok között nem kiemelkedő, világviszonylatban Magyarország ökológiai lábnyoma rendkívül magas. A legnagyobb környezetterhelést az energiafogyasztásunk jelenti, mivel annak döntő részét fosszilis energiahordozókból biztosítjuk. Ez teszi ki az ország lábnyomának közel kétharmadát – ez olyan erdőterületet jelent, amely ahhoz szükséges, hogy a kibocsátott üvegházhatasú gázokat elnyelje. Jókora részt foglal el emellett az élelmezésünk, amely a lábnyomunk egyötödéért felelős. Ennek legfőbb oka a haszonállatok tartása, mivel számukra jelentős legelő- és gabonaterületet kell biztosítani” – mondta Harmat Ádám, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás programvezetője.

 

 

Veszélybe kerültek a természeti kincsek

Túlzott fogyasztásunk következményeként természeti értékeink veszélybe kerültek, és ez alól hazánk sem kivétel. Magyarországon a felszíni vizek kevesebb, mint 20 százalékának jó az ökológiai állapota. Eredetileg az ország területének körülbelül 23 százalékát érintették a hazai folyók természetes árterületei, mára hazánk folyóinak és természetes árterületeinek több mint 90 százaléka eltűnt, ezáltal pedig a biológiai sokféleség is nagymértékben csökkent. Bolygónk és közvetlen környezetünk egészségétől azonban a saját létünk is függ: globálisan a természet évente 125 billió dollár értékű szolgáltatást nyújt számunkra többek között termőtalaj, élelmiszer, friss víz és tiszta levegő formájában.

 

 

Katar a legpazarlóbb ország

Ma a világ népességének 80%-a olyan országokban él, ahol több erőforrást használnak fel, mint amennyit az ökoszisztémák meg tudnak újítani. Az országonkénti lista élén tavaly óta Katar áll, ahol mindössze másfél hónap alatt, február 11-én elérték a túlfogyasztás napját. Őket követi a tavalyelőtt még első helyen álló Luxemburg (február 16.), az Egyesült Arab Emirátusok (március 8.), Bahrein (március 10.) és Kuvait (március 11.). A lista másik végén vannak azok az országok, akik ennél sokkal jobban teljesítenek, és december közepe-vége felé érik el a túlfogyasztás napját: ilyen például Marokkó, Indonézia, Niger, Mianmar és Kirgizisztán. Persze vannak országok, amelyek ennyi idő alatt sem használják fel az egy évre elegendő erőforrásokat, például Eritrea, Burundi, a Kongói Köztársaság, Banglades vagy Madagaszkár.

A fenntarthatóságra mindenkinek törekednie kell: a kormányoknak, döntéshozóknak, vállalatoknak és az egyéneknek egyaránt. Magánemberként már kis lépésekkel is sokat tehetünk azért, hogy megőrizzük a Föld természeti értékeit.

„Húsfogyasztásunk mérséklése, az egyszer használatos műanyagok kiiktatása, a szezonális étkezés mind olyan apró tippek, amelyek komfortérzetünket nem csökkentik, környezetünknek és pénztárcánknak azonban hosszú távon kedveznek” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Íme jó néhány, a mindennapokba könnyedén beépíthető praktika, hogyan tudod csökkenteni az ökológia lábnyomod!

 

Forrás: WWF

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 20 Jun 2019 13:41:27 +0200
Fesztiválcunami söpör végig Kecskeméten, a napokban! http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3120-fesztivalcunami-sopor-vegig-kecskemeten-a-napokban http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3120-fesztivalcunami-sopor-vegig-kecskemeten-a-napokban Fesztiválcunami söpör végig Kecskeméten, a napokban!

 

 

Mesés városi estek

 

Helyszín: Vasútkert, játszótér

Időpont: 2019. június 15-24., 18:00-19:00

 

Az Otthon Segítünk Alapítvány helyi önkéntesei minden este mesét olvasnak a kilátogató gyerkőcöknek. Az alkalmi mesélők egy padon vagy széken ülve repítik a fantázia birodalmába az ifjú hallgatóságot, akik pedig a fűben, takarókon pihenve élhetik át a történeteket.

Részletek

 

 

IV. Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál

 

Helyszín: Főtér

Időpont: 2019. június 15-23.

 

Magashegyi Underground koncert, Kaláka koncert, Közös Koccintás a város boraival, Borfutam, óriás buborékok, Rákász Gergely koncertje, gasztroszínházi előadás, tűzugrás, Vad Fruttik koncert, bábszínház, örömzenélés - egy kis ízelítő, mi mindenre számíthatunk a napokban, ha kilátogatunk a főtéri forgatagba. Közben pedig gasztroturistáskodhatunk is a belvárosban: a borok és pálinkák mellett igazi csemegékkel is feltankolhatunk, hogy bírjuk a pörgést. 

Részletek

 

 

14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF)

 

Időpont: 2019. június 19-23.

 

Igazi filmkülönlegességekkel - több mint 300 film látható nyolc helyszínen -, fényfestéssel, animációs gyerekfoglalkozással, koncertekkel, könyvbemutatókkal, kiállítással csábít a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF), amelynek 11. alkalommal lesz a társa az Európai Animációs Játékfilm és TV-film fesztivál. Mutatjuk a legklasszabb programokat kicsiknek, nagyoknak, filmmániásoknak és az animációval csak most ismerkedőknek egyaránt.

Részletek

 

 

A magyar futball aranykora - kiállítás

 

Helyszín: Cifrapalota, Pávás terem, Rákóczi u. 1.

Megnyitó: Időpont: 2019. június 20., 10:00

Megtekinthető: 2019. július 30-ig

 

A magyar futball aranykora című időszaki kiállítást Máday Botond gyűjteményéből rendezik.

A kiállítást megnyitja: Berzi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség alelnöke.

 

 

BodyART a város felett

 

Helyszín: Benkó Zoltán Szabadidőközpont, Nyíri út felőli bejárat

Időpont: 2019. június 20., 18:00–19:30

 

“Szeretettel meghívlak egy bodyART edzésre Kecskemét legmagasabb pontjára, a dombra. A Nap, a Föld és a Víz erejét hasznosítva felébresztjük magunkban a szunnyadó energiákat, beindítjuk az áramlást és felnyújtózunk az Ég felé.”

“Találkozunk a bejáratnál és együtt megyünk fel a dombra. Az edzés 18:30-kor kezdődik és kb.60 perc. (Aki picit késik, ő fut utánunk a dombra.) Jógamatracot, vizet és törölközőt hozz magaddal!”

Szervező: Kata Body Klub - Mozgás és Egészség

 

 

Végre itt a nyár!

 

Helyszín: Trend Optika Eye Quality, Kossuth tér 6-7.

Időpont: Időpont: 2019. június 20., 18:00–20:00

 

“Látogass el hozzánk június 20-án és ismerkedj meg a nyár legújjabb trendjeivel. Egy pohár pezsgő mellett megmutatjuk, hogyan sminkelj, ha szemüveges vagy! Ha pedig feliratkozol egy ingyenes szemvizsgálatunkra, megajándékozunk!”

 

 

Engedd be a Fényt - ingyenes jógaóra a jóga világnapján

 

Helyszín: Danujoga, Szövetség tér 4.

Időpont: 2019. június 21., 6:30–7:30

 

“A leghosszabb nappal, a legrövidebb éjszaka a nyári napforduló ünnepén, a Jóga Világnapján várlak egy kora reggeli, napot, Fényt, az életet, a lehetőségeinket megköszönő és köszöntő jógaórára!
A Panarom Fény esszenciája kényeztet majd bennünket különleges nap kezdetén!”

Tartja: Benkő Ildikó

 

 

7. Trizoli Jótifuti jótékonysági futás/bringázás

 

Gyülekező: Főtér

Időpont: 2019. június 22., 7:30–18:30

 

2019-ben immár hetedik alkalommal rendezik meg a jótékonysági eseményt, hogy felhívják a figyelmet a fogyatékkal élő gyermekeket nevelő családokra, és tegyenek valamit a családok segítéséért. Idén egy speciális kerekesszékre gyűjtenek.

Az aktív részvételednek három módja van!

 1. Támogatod az eseményt, részt veszel egyéni vagy csoportos indulóként.
 2. Segítőként leszel ott valamelyik frissítőponton, vagy guide leszel.
 3. Nem veszel részt fizikálisan az eseményen, de anyagi segítséget nyújtasz egyénileg, vagy csoportosan. (Az adományodat irányítani is tudod!)

Akiket várnak: futók, bringások, amatőr és profi sportolók, családok, kerekesszékesek, fogyatékkal élők, vakok és gyengénlátók.

Útvonal: Kecskemét-Decathlon(5) -Ballószög(11.5) –Ágasegyháza(24) –Izsák(32) –Páhi(42) –Kiskőrös(55-57)

Regisztrálni kötelező! Regisztrációs díj:

 • 2019.06.17-ig : 2.500.-Ft. (egyéni résztvevő)
 • 15.000.-Ft-tól (csop. résztvevő)
 • 2.000.-Ft-tól (támogató – egyéni, vagy csoportos)

Számlaszám: 10402506-50526757-89661005 (K&H Bank, Trizoli Jótifuti Egyesület)

A fogyatékkal élőknek és egy fő segítőjének nem kell regisztrációs díjat fizetni! Szintén nem kell reg. díjat fizetni 12 éves kor alatt.

További információk

 

 

Rejtélyek Éjszakája

 

Helyszín: Delicatesse, Kossuth tér 6-7.

Időpont: 2019. június 22., 14:00-22:00

 

Kultúra + krimi élmény = nyomozás a Rejtélyek Városában! Gyilkosságok, rejtvények és nyári hangulat. Ismét megmozdul az egész ország, és a nagyvárosokban egyszerre kezdődhet a bűntények felderítése.

Ezen a napon 3.250 Ft/fő helyett, mindössze 1.100 Ft/fő áron vehettek részt a programon, időpontfoglalás nélkül. 10 éves kor alatt ingyenes.

Érkezzetek meg a Delicatesse Eszpresszóba 14:00-22:00 óra között, és kérjétek a kaland-feladatsorotokat! Ez végigkalauzol titeket a történeten, nyomokon, feladatokon és a krimi túra útvonalán, érintve múzeumokat is - a végére teljesen össze fog állni a kép, ahogy felderítetek egy gyilkosságot, vagy sikerül megoldani egy rejtélyes esetet.

A játékidő kb. 2 óra, de semmi kötöttség nincs: a program közben betérhettek a múzeumokba, majd folytathatjátok a köztes sétát nyomozással!

Jöhettek párban is, és a nagy csoportokat is szívesen várnak. Ha 6 főnél többen vagytok, akkor több feladatsort biztosítanak számotokra.

 

 

Helló Kecskemét - Buli a Piac Korzón

 

Helyszín: Kecskeméti Piac, Budai utca 2., kinti fedett rész

Időpont: 2019. június 22., 15:00–23:50

 

Kulturális programokkal, kézműves ételekkel, italokkal várja Kecskemét legújabb bulihelyszíne a szórakozni vágyó családokat. A Piac Korzó ideális szabadidős helyszín: szabadtéri ám fedett, így nem kell az időjárás-jelentést figyelni, a Helló Kecskemét! programjait soha nem mossa el az eső.

Hiánypótló rendezvényt indítanak a szervezők - terveik szerint havonta egy szombaton - ahol a szülők is, gyerekek is kikapcsolódhatnak; különféle zenei produkciók a színpadon, többféle játék a különböző korosztálynak, igényes ételek és italok megfizethető áron.

Fellépők:

 • 18.00-20.00 Jean’s M
 • 20.00-22.00 Beatangrock Band
 • 22.00-00.00 Retro Buli Illés Tiborral

 

 

Múzeumok éjszakája - Kecskemét

 

Időpont: 2019. június 22.

 

1 este, 31 helyszín, szinte végtelen kikapcsolódási lehetőség. Kiválogattuk Neked a Múzeumok éjszakája legizgalmasabb programjait! Összegyűjteni sem volt kis munka, hát még végigjárni majd a kihagyhatatlan előadásokat, koncerteket, kézműves foglalkozásokat, bemutatókat... Te miket vársz a legjobban az év legpörgősebb kecskeméti éjjelén?

Íme a Múzeumok éjszakája 30 legklasszabb kecskeméti programja

Honlap

 

A zene és a lélek harmóniája koncert

 

Helyszín: Kecskeméti Arborétum, Mária-kápolna, III. Béla krt.

Időpont: 2019. június 23., 16.30

 

Műsor:

 1. Zenés irodalmi műsor: „ A Hetedik ég peremén” (40’)
  Előadók:
  Tohai Andrea Gabriella – dalszerző, énekes, zenész (gitár, hárfa)
  Gyöngyösi Szabó Katalin – költő, versmondó
  A műsorban olyan versek és zeneszámok hangoznak el, melyek a rohanó világunk megszokásaiból zökkentenek ki és feltöltik a hallgatók szívét-lelkét tápláló fényes üzenetekkel és könnyed humorral.
 2. „Eljutni szívtől szívig, lélektől lélekig“ (40‘)
  Előadó:
  Pető Edina Fadette – Díva-díjas énekes, dalszerző, zongoraművész és pedagógus
  Hitvallása, hogy a tehetség Isten adománya, melyet nekünk kell kibontakoztatni magunk és mások örömére, gazdagodására.
  Önálló estjeivel, saját szerzeményeivel egyazon célja van, hogy élményt, néhány önfeledt percet tudjon adni az embereknek. Műsorában olyan szépséges dalokat válogatott össze, mellyel szeretne hidat képezni szívtől szívig, eljutni lélektől lélekig.

 

 

Kitekintő: IV. Csongrádi Levendula Napok

 

Helyszín: Csongrádi Levendula Farm, Tanya 909/a

Időpont: 2019. június 22-23.

 

Levendula szürettel, hatalmas kézműves vásárral, kistermelői különlegességekkel várnak Csongrádra!

Részletek

 

 

Előzetes: Casanova – Az utolsó szerelem

 

Helyszín: Otthon Mozi, Kossuth tér 4.

Vetítések:

 • 2019.06.24. hétfő, 18:00
 • 2019.06.25. kedd, 18:00

 

Színes, feliratos, francia nyelvű filmdráma, 98’

R. Benoit Jacquot Sz. Vincent Lindon, Stacy Martin, Valeria Golino

Casanova a XVIII. század megkerülhetetlen alakja, akinek nő még nem tudott nemet mondani. Amikor a világ legnagyobb csábítója Londonba érkezik, megismerkedik a gyönyörű és fiatal kurtizánnal, Marianne de Charpillonnal, aki olyannyira megbabonázza a férfit, hogy az hajlandó lenne lemondani a világ összes nőjének szerelméről. A lány azonban nem adja könnyen magát, kíméletlen játékba kezd, melyben egyikük sem nyerhet.

Előzetes

Jegyár: 850 Ft. Online jegyfoglalás

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Wed, 19 Jun 2019 15:57:25 +0200