Ezt olvastad már? http://trendalelke.hu Fri, 22 Feb 2019 01:57:48 +0100 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Íme, mikor oldják fel a látogatási tilalmat a kecskeméti kórházban http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2941-ime-mikor-oldjak-fel-a-latogatasi-tilalmat-a-kecskemeti-korhazban http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2941-ime-mikor-oldjak-fel-a-latogatasi-tilalmat-a-kecskemeti-korhazban Íme, mikor oldják fel a látogatási tilalmat a kecskeméti kórházban

 

 

A megyénket is elérő influenzajárvány miatt a Bács-Kiskun Megyei Kórház kecskeméti fekvőbeteg telephelyeire vonatkozóan (Nyíri út, Balaton utca) 2019. február 5-től kellett teljes látogatási tilalmat elrendelni.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 21 Feb 2019 15:19:38 +0100
Szeresd, hogy szeressen! http://trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/2940-szeresd-hogy-szeressen http://trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/2940-szeresd-hogy-szeressen

 

Miért kell állandóan bizonyítanunk, hogy jók vagyunk? Miért érezzük azt, hogy meg kell harcolni az igazunkért? Hogy bármit is igazolni kellene a világnak, a környezetünknek, hogy képesek vagyunk rá?

Ha el tudnánk hinni, hogy a szeretetet nem kell kiérdemelni sem nekünk, sem a másiknak, akkor a kapcsolataink, az önmagunkhoz való viszonyunk is felszabadulhatna a súlyok alól.

 

Designed by freepic.diller / Freepik

 

Ha a gyerekedre gondolsz, és ő pont nem úgy viselkedik, ahogyan te azt szeretnéd: nem hoz jó jegyeket; visszafelesel; puffog; elzárkózik; nincs kedve veled beszélni, másképp akar élni, mint ahogy te azt jónak véled… Akkor mit teszel?

Elveszed tőle a szeretetedet azzal, hogy dühös leszel rá? Vagy bünteted őt a figyelmed megvonásával valamilyen módon? Ez nem a szeretet.

Mi lenne, ha úgy tudnál rá tekinteni, hogy ő is egy önálló létező, akinek lehetnek gondjai, gyengeségei, más véleménye, akár még épp rossz kedve is? Ha ezen keresztül tudnád látni őt, képes lennél haragudni rá? Vagy inkább a szívedre ölelnéd és egy jó szóval, egy támogató gesztussal éreztetnéd vele, hogy bármit is tesz, te szereted őt, mellette vagy ítélkezés nélkül.

 

Designed by Freepik

 

Amikor párkapcsolatban élsz, és arra vágysz, hogy a társad figyeljen oda rád, töltse veled az idejét, legyen fontos neki az, ami neked, de mégsem ezt kapod...

Te mennyire szereted őt?

Vajon hányszor ítélkezel felette és kéred számon tőle azt, ami a te elvárásod? Vagyis egy olyan dolgot, amit te akarsz, hogy megtegyen, de nem biztos, hogy ez neki menni fog. Hogy képes rá.

Ha te hajlandó lennél úgy tekinteni rá, mint egy csodás létezőre, aki nem hibás, nem rosszabb a másiknál, csak szeretné ő is megtapasztalni magát. Ha megengednéd, hogy a társad is önmaga lehessen, éppúgy ahogy te is, akkor vajon milyen minőségű kapcsolatban élnétek?

Mi lenne, ha a párodban, a gyerekedben, a főnöködben, a szüleidben nem a hibáztathatót látnád meg, hanem a szerethetőt?

Hogyan éreznéd magad, ha a másik erényeit, jó tulajdonságait, értékeit nap mint nap visszasugároznád felé?

Lehet, hogy ő is elkezdené ezt tenni feléd? Lehet, hogy egyszer csak azt vennéd észre, mennyi csodálatos dolog van benne? És benned is. És a kapcsolatotokban is.

Olyan egyszerű az egész. Figyeld meg, hogy mindenki csak egy létező! Minden létezés alapja a szeretet. Mindenki boldog szeretne lenni.

Szeresd őt azért, ami a legjobb benne, és akkor a hiányosságai eltörpülnek! És szeresd magadat azért, aki és amilyen vagy, hogy a negatívumaid helyett a megbecsülést érezhesd önmagad iránt! És akkor semmi akadálya nem lesz, hogy a kapcsolatod magaddal és a másikkal kinyíljon és önfeledt örömmé váljon!

 

 

 

Dr. Kovács Fatime

holiszta

Életesszencia

Életesszencia a Facebookon

+36-20-362-22-88

kovacs.fatime@vipmail.hu, fatime@eleteszencia.hu 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Dr. Kovács Fatime) Női percek Thu, 21 Feb 2019 08:05:06 +0100
Vajon a pécsi Havi-hegyi mandulafa nyeri az Európai Év Fája címet? A te szavazatodon is múlik! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2938-vajon-a-pecsi-havi-hegyi-mandulafa-nyeri-az-europai-ev-faja-cimet-a-te-szavazatodon-is-mulik http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2938-vajon-a-pecsi-havi-hegyi-mandulafa-nyeri-az-europai-ev-faja-cimet-a-te-szavazatodon-is-mulik Vajon a pécsi Havi-hegyi mandulafa nyeri az Európai Év Fája címet? A te szavazatodon is múlik!

 

 

Európai Év Fája verseny

 

A szavazás menete:

  • A honlapon válaszd a magyar fát és szavazz rá! 
  • Ekkor egy jóváhagyó levelet küldenek az általad megadott e-mail-címre. Ha megérkezik a visszaigazolásod, szavazatod érvényessé válik.
  • Határidő: 2019. február 28.

 

Az Európai Év Fája verseny immár kilenc éve hívja fel a figyelmet a fák és az emberek, a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a fáknak Európa kulturális és természeti örökségében betöltött szerepére és jelentőségére.

Magyarországot idén egy csavarodott törzsű, több mint százéves mandulafa képviseli, amely a pécsi Havi-hegyen áll. 2018 októberében 4779 szavazattal lett a hazai Év Fája cím birtokosa. A pécsi Havas Boldogasszony templom mellett álló fa mandulavirágzás idején csodás látványt nyújt az arra látogatóknak.

 

 

Akárcsak az elmúlt két évben, idén is két fára szavazhat mindenki. Nem lesz könnyű választani – a hazai jelölt 14 versenytársa között megtalálhatjuk például a korzikai paratölgyet, melynek törzse egy szárnyát kiterjesztő ragadozó madárra emlékeztet, vagy a gubeci hársfát, mely Horvátország több mint 500 éves fája.

A szavazatok számának alakulását február 22-ig lehet majd követni, az eredményt pedig március 19-én a brüsszeli díjátadón hozzák nyilvánosságra a szervezők.

A nemzetközi versenyt az Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, a magyar fordulót pedig a hat alapítványt tömörítő EPA magyar tagja, az Ökotárs Alapítvány. A mozgalomban évente több százezren vesznek részt, a versengő országok száma a kezdetek óta 5-ről 13-ra emelkedett, de folyamatosan várják a további csatlakozó is országokat Európából.

Ezidáig összesen 3 alkalommal nyerte el magyar fa az Európai Év Fája címet.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Wed, 20 Feb 2019 20:44:14 +0100
Szépséges arcképek Kecskeméten - így ápolták magukat a 19. század hölgyei http://trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/2937-szepseges-arckepek-kecskemeten-igy-apoltak-magukat-a-19-szazad-holgyei http://trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/2937-szepseges-arckepek-kecskemeten-igy-apoltak-magukat-a-19-szazad-holgyei Muraközy János: Gyenes Sára portréja - részlet

 

 

Festmény: Muraközy János, Fésülködés után

Forrás: Ráday Múzeum

 

Szépségápolás a 19. században

 

Az 1800-as évek második felétől egyre több kozmetikai cikk hirdetése jelenik meg az újságok hasábjain. A század végére fokozatosan bővül a kínálat. Sokféle termék közül válogathat az igényes vásárló, de legkedveltebbek a gyógyszerészek által forgalmazott pipereszappanok, párizsi hölgyporok (finom púder, nők és férfiak arcápolásához egyaránt), arckrémek szeplő, napsütés, bőrbaj ellen.

Ezek mellett felbukkan néhány különlegesség is, például a haj és szakáll festésére szolgáló tinktúrák reklámjai, melyek akár tíz perc alatt szőkére, barnára vagy feketére színezik a szépülni vágyók fej- és arcszőrzetét.

A kulcsszó mindemellett a természetesség: juthat egy kis púder az arcra, pirosító a hölgyek ajkára vagy orcájára, szélsőséges esetben némi korom a szempillára vagy szemöldökre, de ne legyen kihívó, hiszen könnyen nevetség vagy megvetés tárgyává teheti magát a piperkőc polgár.

Az orvosok azonban több cikkben óva intenek a mesterséges szerek, káros festékek túlzott használatától, melyek akár arzént vagy kátrány-jódot tartalmazhatnak. Filozófiájuk szerint a tiszta víz, a helyes táplálkozás és megfelelő testmozgás éppen elegendő az üdeség megőrzéséhez.

 

 

 Muraközy János: Gyenes Sára portréja

Forrás: Ráday Múzeum

 

A kiállításról: A kulcsra zárt szoba titkai. Muraközy János élete és festészete

 

A 19. század egy kevésbé ismert festője, a kismesterek közé sorolt Muraközy János (Kecskemét, 1824 - Kecskemét, 1892) festői életművének legismertebb darabjait, valamint életének tárgyi emlékeit mutatja be a tárlat.

Muraközy János kecskeméti művész. Nemcsak családi kötődése és születése okán, hanem művészi tevékenységének, festészetének jelentős darabjai is a hírös városban születtek, s ő is kecskeméti polgárnak vallotta magát. Hagyatéka nagyobb része leszármazottainál, családjánál őrződött meg.

2017-ben Kecskemét Megyei Jogú Város kulturális vezetése és a Muraközy-család képviselője arra kérte fel a Ráday Múzeumot, hogy rendezzen kiállítást Muraközy János életművének rendelkezésre álló darabjaiból. A kiállítás aktualitását az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kerek évfordulója (170 év) adja, hiszen Muraközy műveinek egy része és a művész életútja erőteljesen kapcsolódik 19. századi történelmünk dicső napjaihoz. A helyszín választásában nem kevésbé jelentős az, hogy a múzeum épülete, a kecskeméti református Ókollégium volt az az iskolaépület, ahol Muraközy János – Jókai Mórral együtt – megkezdte jogi tanulmányait. A Muraközy-család kötődése a református egyházhoz pedig évszázadok óta töretlen – így a Dunamelléki Református Egyházkerület fenntartásában működő Ráday Múzeum természetes közeg Muraközy János festészetének és hagyatékának bemutatására.

A kiállítás elsősorban képzőművészeti: festészeti, grafikai. A művek közönség elé tárását az a tény indokolja, hogy a művész munkássága kevéssé ismert, noha az életmű – többek (Lotz Károly, Lyka Károly, Jólesz Márta, Telepy Katalin, Sümegi György etc.), többször hangoztatott és megerősített véleménye szerint – ennél jóval többet érdemel. Önarcképei, portréi a 19. századi magyar festészetünk hangulatos-hatásos darabjai, ugyanakkor ábrázoltjai a magyar kultúra és közélet ismert alakjai (Jókai, a Gyenes családról készült portrék). Tájábrázolásban követi a romantika festői módozatait (Hajók…, Hajótörés, egyéb tájképek). A Gerillakapitány búcsúja (ő maga is gerillakaptányként kezdte tevékenységét a szabadságharcban) című műve és annak vázlatai pedig egészen kiemelkedő művek. Sümegi György művészettörténész úgy fogalmaz „ha csak (ezek) maradtak volna csupán az utókorra, akkor is számon kellene őt tartanunk, mint a romantika hazai ágának jellegzetes kismesterét.” Kiállításunkon szerepel az a Muraközy Jánost lóháton, gerillakapitányként ábrázoló kép is, melyet három festőbarátja (Than Mór, Lotz Károly, Markó András) festett róla. Látható Jókai Muraközyről festett arcképe is. Arra törekedtünk, hogy megteremtsük a lehetőségét a felfedezett-elfeledett-ismét felfedezett festői pálya minél teljesebb megismerésének. Muraközy János műveinek bemutatása Kecskeméten azért is indokolt és jelentőséggel bíró, mivel a 19. századból, annak első feléből városunk nem bővelkedik művészettörténeti jelentőségű emlékanyaggal. Ez a festői életmű, az Ókollégium épülete (a megvalósítás helyszíne) és a Nagytemplom sorolható csak ide.

A festészeti kiállítást gazdagították olyan tárgyi anyaggal is, mely a festő életére utal, annak tanúja volt. A hagyatékban lévő emlékanyagot is prezentálják: Muraközy János bútorait, tárgyait, melyek jó részét a szabadságharc résztvevőjeként használta.

 

Forrás: Ráday Múzeum 

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Női percek Wed, 20 Feb 2019 19:40:50 +0100
Megtisztítjuk Kecskemétet az utcákon, tereken éktelenkedő szeméttől? http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/2936-megtisztitjuk-kecskemetet-az-utcakon-tereken-ektelenkedo-szemettol http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/2936-megtisztitjuk-kecskemetet-az-utcakon-tereken-ektelenkedo-szemettol Megtisztítjuk Kecskemétet az utcákon, tereken éktelenkedő szeméttől?

 

 

A Trendalelke szerkesztősége egyik évben már csatlakozott a kezdeményezéshez: az árpádvárosi óvoda és bölcsöde mellett található Tóth László sétány szelektív hulladékszigete környezetében tettünk rendet. Vegyes érzelmekkel teli élményeinkről itt írtunk

 

TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

 

Időpont: 2019. március 18-24. között


2019-ben immár VIII. alkalommal szervezik meg a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! programot, amely az ország legtöbb önkéntest mozgósító környezetvédelmi akciója és idén a Fenntarthatósági Témahét köré szerveződik.

Az akcióhoz február 18-tól március 3-án éjfélig lehet csatlakozni.

Az idei akció előkészítése során is várják koordinátorok jelentkezését, valamint az általuk létrehozott találkozási pontokhoz önkéntesek csatlakozását! Idén is lehet létrehozni nyílt és zárt találkozási pontokat.

Természetesen idén is a szervezők gondoskodnak az akció során összegyűjtött szemét elszállításáról és ártalmatlanításáról.

Bővebb információ

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Wed, 20 Feb 2019 19:12:29 +0100