Legolvasottabb http://trendalelke.hu Thu, 20 Jun 2019 15:14:51 +0200 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Most pénteken indul a kecskeméti Slow Food Termelői Piac, nejlonzacsimentesen! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3002-most-penteken-indul-a-kecskemeti-slow-food-termeloi-piac-nejlonzacsimentesen http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3002-most-penteken-indul-a-kecskemeti-slow-food-termeloi-piac-nejlonzacsimentesen Most pénteken indul a kecskeméti Slow Food Termelői Piac, nejlonzacsimentesen!

 

 

 

Slow Food Termelői Piac

 

Helyszín: Budai utcai Piaccsarnok szabadtéri részének hátsó felén

Időpont: minden hónap utolsó péntekjén, 6.00 – 14.00 (május 1-től: 5.30 – 14.00)

Első alkalom: 2019. március 29. (péntek)

 

A „Slow Food Termelői Piac” termelők jelentkezését várja. A résztvevőkkel kapcsolatos előírások a következők:

Csak olyan gazdálkodók és kézműves termelők/előállítók jelenhetnek meg ezen a piacon, akik közvetlenül maguk termesztik, tenyésztik vagy állítják elő az ott árusított élelmet. Közvetítők részvétele nem engedélyezett.

A termelőknek fenntartható mezőgazdasági gyakorlatot kell folytatniuk, be kell tartaniuk az állat-jólét szabályait, és - ahol csak lehetséges - védeniük kell a biológiai sokféleséget.

Kis számban engedélyezhető olyan termelők/előállítók és kézművesek részvétele, akik a saját olyan nem-élelem jellegű termékeiket (amelyeknek egyébként szintén meg kell felelniük a fent vázolt feltételeknek) árusítják, mint pl. textil áruk, kerámia, magvak és palánták.

Csak olyan termékek jelenhetnek meg, amelyeket természetes és hagyományos, a környezetet tiszteletben tartó módon állítanak elő.

 

 

Mivel ennek a piacnak jelentős környezeti nevelő, tudatformáló célja is van, ezért kiemelten fontos, hogy a piacon a lehető kevesebb hulladék keletkezzék, a hulladék elhelyezése megfelelő módon történjék (szelektív hulladékgyűjtés), az újrafeldolgozásra (recycling) és energiatakarékosságra helyezve a fő hangsúlyt. Pl. nylonzacskók használata ezen a piacon nem engedélyezett.

Az áraknak tisztességesnek, átláthatónak és igazolhatóan indokoltnak kell lenniük.

A résztvevő termelőket rendszeresen ellenőrizni fogják, hogy mindenben megfelelnek-e a Slow Food által előírt elvárásoknak.

Árusító asztalt és - korlátozott számban - kékfestő terítőt biztosítanak, de kérik a termelőket, hogy ők is gondoskodjanak dekorációs elemekről, továbbá ruházatuk is megfelelő legyen.

 

Az Intézmény- és Piacfenntartó Egyesület elérhetőségei:

 • 06-76-503-210, 06-76-503-220
 • info@kecskemetipiacig.hu, piacfelugyelet@kecskemetipiacig.hu

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Mon, 25 Mar 2019 18:02:31 +0100
Indul a kecskeméti fesztiválszezon: sztárok, borok és az aranyhomok gyümölcspálinkái 9 napon át http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3095-indul-a-kecskemeti-fesztivalszezon-sztarok-borok-es-az-aranyhomok-gyumolcspalinkai-9-napon-at http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3095-indul-a-kecskemeti-fesztivalszezon-sztarok-borok-es-az-aranyhomok-gyumolcspalinkai-9-napon-at Indul a kecskeméti fesztiválszezon: sztárok, borok és az aranyhomok gyümölcspálinkái 9 napon át

 

 

IV. Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál

 

Időpont: 2019. június 15-23.

 

A Trendalelke programválogatása:

 

 

2019. június 15., szombat

 

Pálinka- és borrendek ünnepélyes felvonulása a főtérre a Szent Miklós templomtól

Főtér, 16 óra

 

 

Konyhaművészeti artisztikai bemutató - barackos ételkínáló 

VER-BAU színpad, 17.45

Varga Károly mesterszakács tálalásában.

 

 

SZÉCSI 75 – Szécsi Pál emlékkoncert Gergely Róberttel és zenekarával

VER-BAU színpad, 20 óra

Közreműködnek: Malek Andrea, Tóth Andi és Szabó Ádám

 

 

LIVINGROOM koncert

VER-BAU színpad, 22.15

„A LivingRoom nevű formáció 2016 telén alakult. Mostanra egy kiforrott, talán elsőre szokatlan hangzásvilágot szeretnénk képviselni, az énekhang-gitár-cselló együtthangzásával, és minél több saját szerzemény írásával. A „Kirakat élet” című első saját dalunkkal bekerültünk a Dal2018 legjobb 30-as mezőnyébe. Sok közös koncerten vagyunk túl, elő zenekara voltunk a ByeAlex és a slepp formációnak. Jelenleg az első albumunkat készítjük.”

 

 

További programok Luca kút körül:

 • 16-21 óráig SZIVÁRVÁNY játéktár és Kézműves foglalkozás
 • 17-21 óráig SZABADTÉRI JÁTÉKOK – csocsó, ping-pong és tollas
 • VAK KÓSTOLÁS – Íz ismeret bekötött szemmel
 • BORVIRÁGOK – Hennafestés
 • BORFUTAM – Sorversenyek bortémában
  Óránként indítunk páros csapatversenyeket, alkalmilag összeállt, 5-10 fős csapatokkal.
 • KARIKATÚRA – Vicces portrék készítése
 • ÓRIÁS BUBORÉKHÚZÁS – Hatalmas szappanbuborék parti
 • 18 óra LANGALÉTA GARABONCIÁSOK fesztiválnyitó gólyalábas menete és "borvirágos" tréfái
  Műsorukban látható és hallható Kackiás pohárköszöntő után csikófektetés, legényavatás és leányszöktetés, csacsifüllel csóklopás és jókedv röptetés!

 

 

2019. június 16., vasárnap

 

GÖNCZI GÁBOR ÉS A SMILE ROCK CIRCUS koncert

VER-BAU színpad, 20 óra

 

 

További programok a Luca kút körül:

 • 16-21 óráig SZIVÁRVÁNY játéktár és Kézműves foglalkozás
 • 17-21 óráig SZABADTÉRI JÁTÉKOK: csocsó, ping-pong és tollas
 • VAK KÓSTOLÁS – Alapíz-lelés. Bekötött szemmel ízmintákat kóstoltatunk
 • BORVIRÁGOK – Hennafestés
 • BORFUTAM – Sorversenyek bortémában
  Óránként indítunk páros csapatversenyeket, alkalmilag összeállt, 5-10 fős csapatokkal.
 • KARIKATÚRA – Vicces portrék készítése
 • 18 óra GULYÁS TERKA vásári bábjáték a Mikropódium Családi Bábszínház előadása
  A vásári bábjátékok hősei: Vitéz László, Paprika Jancsi ... mind férfiak! Világszenzáció, hogy ebben az előadásban a főszereplő egy nő!
  Gulyás Terka szeretne egy jó gulyáslevest főzni a gyerekeknek, de az ördögök el akarják rabolni a levest, és le akarják vinni a pokolba. Persze Terka ezt nem hagyja, előveszi a fakanalát …

 


2019. június 18., kedd

 

Kecskeméten Rockabuli – HangOverFriends

VER-BAU színpad, 21 óra

A HANGOVERGANG és vendégeinek koncertje

A formáció a 2010-es évek elején állt össze, sokat látott kecskeméti zenész barátokból. A kezdetektől az volt a cél, hogy minél könnyeddebben, de a zenét nagyon komolyan véve, szórakozási lehetőséget teremtsenek a 30-on felüli generációnak. A zenekar által kitalált stílus - a rockabuli – is ezt az életérzést fejezi ki. 

A koncert egyben rövid megemlékezés is lesz a 2003-2005 közötti Időgép zenekar napokban elhunyt billentyűse, Balczer István előtt.

 

 

2019. június 19., szerda

 

FISH! koncert

VER-BAU színpad, 20 óra

100% hardpop: nők, ital, műbalhé, popos dallamok, punkrock, korszerűtlen rapmetál, indiediszkó, saskabaré és mindezek ellenállhatatlan ötvözete

 

 

2019. június 20., csütörtök

 

MAGASHEGYI UNDERGROUND koncert

VER-BAU színpad, 20 óra

A Magashegyi Underground fennállásának tizennegyedik évében sem unatkozik: a zenekar új albumán dolgozik, amelyen a megszokott slágeres hangzás mellett - tavaly adott irodalmi koncertjeik nyomán - Tóth Krisztina verseiből is készítenek feldolgozásokat. Kecskeméten visszajáró vendégek, alakulásuk óta minden évben megfordultak itt - idei fellépésükre új energiákkal feltöltődve érkeznek, a műsor gerincét a zenekar legpörgősebb dalai adják majd, tele olyan ismert slágereikkel, mint a Szeplős váll, Metróhuzat, Rázz fel vagy az Árnyékok.

 

 

LÁMPALÁNG koncert

VER-BAU színpad, 22.15 óra

A Lámpaláng egy budapesti akusztikus formáció, énekre, gitárra, perkusszív hangszerekre, hegedűre hangszerelve. Zenéjüket ,,vers-zene”-ként és ,,énekelt költészet”-ként jellemzik, mivel magyar nyelvű dalaik szövegét kortárs költők verseiből, és költők kortárs gondolataiból merítik. Megzenésítéseikben különböző könnyűzenei műfajokat ötvöznek, de szeretettel nyúlnak a magyar népzenei hagyomány elemeihez is.

 

 

2019. június 21., péntek

 

KALÁKA koncert

VER-BAU színpad, 17 óra

Válogatás 50 év dalaiból. A 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és 11. Európai Játékfilm és TV-film Fesztivál szervezésében.

A Kaláka együttes 1969-ben alakult Budapesten. Verseket énekelnek, és népzenét játszanak saját feldolgozásban. Muzsikájuk sokszínű, és a versekből következően sokstílusú. Az egyéni hangzást a négy énekhang, a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka adja.

 

 

MUZSIKÁS együttes Röpülj, madár című műsora

VER-BAU színpad, 20 óra

Kacsó Hanga népdalénekes és Berecz István táncos közreműködésével

A távoli erdélyi, moldvai, dunántúli, szatmári kicsi falvak zenéi, dalai mindig megfogták, elvarázsolták az odalátogatókat. Ezt a már egyre inkább eltűnő izgalmas hangulatot varázsolja vissza a színpadra a Muzsikás ezúttal fiatal vendégei közreműködésével. A több mint négy évtizede alakult Muzsikás, a világszerte legismertebb magyar népzenei együttes, akiknek elsőként sikerült elfogadtatniuk a magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust.

 

 

További programok a Luca kút körül:

 • 16-21 óráig SZIVÁRVÁNY játéktár és Kézműves foglalkozás
 • 17-21 óráig SZABADTÉRI JÁTÉKOK: csocsó, ping-pong és tollas
 • VAK KÓSTOLÁS – Alapíz-lelés. Bekötött szemmel ízmintákat kóstoltatunk
 • BORVIRÁGOK – Hennafestés
 • BORFUTAM – Sorversenyek bortémában
  Óránként indítunk páros csapatversenyeket, alkalmilag összeállt, 5-10 fős csapatokkal.
 • KARIKATÚRA – Vicces portrék készítése
 • ÓRIÁS BUBORÉKOK – Hatalmas szappanbuborék parti
 • 18 óra EZT MÁR FÚJHATJUK!
  Zenés családi utazás a Kecskeméti Városi Fúvószenekarral
  Vezényel: Kuna Lajos

 

 

2019. június 22., szombat

 

Közös Koccintás a Magyar Bor és Pezsgő Napján Kecskemét Város Boraival

VER-BAU színpad, 18 óra

 

 

“Lords of the Organ” - RÁKÁSZ GERGELY koncertje

VER-BAU színpad, 20.30

A “Lords of the Organ” sorozata harmadik évadához érkezett idén, és már számos rangos fesztivál a műsorára tűzte. A koncepció az, hogy ha az orgona a hangszerek királya akkor a lordok, a főurak azok, akik az asztalát körülülik. Bach természetesen az asztalfőn ül, és minden éveben azok kerülnek a műsorba akik valamilyen módon kötődnek az adott esztendőhöz. Idén Vivaldi és Bach művek, Gustav Holst legendás Bolygók szvitjéből a Jupiter, Berlioz Rákóczi indulója, és francia romantikusok kaptak helyet a programban, mindegyik Rákász saját átiratában.

 

 

RANDOM ACOUSTIC koncert

VER-BAU színpad, 23 óra

A Random Acoustic 2013 tavaszán alakult, tapasztalt, fiatal, gyöngyösi zenészekből. Közismert dalokat adunk elő akusztikus formában, a repertoárban helyet kap Amy Winehouse és Pink csakúgy, mint a Queen vagy a Kimnovak.

 

További programok Luca kút körül:

 • 16-21 óráig SZIVÁRVÁNY játéktár
 • 18.30 Gasztroszínház
  WINE TOURIST – három bor és három személyiség, borkóstolóval egybekötött színházi előadás

 

 

Tűzugrás a Kecskemét Táncegyüttessel

Deák tér, 22.00

 

 

 

2019. június 23., vasárnap

 

BarIsOn koncert

VER-BAU színpad, 20 óra

 

 

VAD FRUTTIK koncert

VER-BAU színpad, 21 óra

Az öttagú Vad Fruttik a hazai klubos-fesztiválos színtér egyik legsikeresebb-legkedveltebb zenekara. A Fruttik zenéje színes, több stílust keresztező, hol odalépősebb, hol finomabb, hol érzelmesebb, hol irónikusabb, gitárcentrikus, izgalmas elektronikával megtámogatott zene.

 

 

További programok a Luca kút körül:

 • 16-18 óráig ÖRÖMZENÉLÉS – Boroztam-tam és Barack dzsembori.
  Közösségi dobolás marmonkannákon, műanyag hordókon és mindenféle egyéb, bor tárolására alkalmas edényeken.
 • 16-21 óráig SZIVÁRVÁNY játéktár
 • 18 óra A CSILLAGSZEMŰ JUHÁSZ, a Báron Bábos Műhely előadása
  Egyszer volt, hol nem volt egy király. Ha ez a király egyet tüsszentett, kengyelfutók s lovas legények vitték hírét az egész országban, s aki nem mondta: "Adj' isten egészségére!", halál fia volt. Nem is akadt az egész országban, csak egy ember, ki nem mondta, hogy adj' isten egészségére. Ez a csillagszemű juhász volt…

 

Tablókiállítás: KECSKEMÉT ARCAI ANNO-TÖRTÉNELMI FŐTÉR, ALFÖLDI EMBER

A fesztivál ideje alatt, a főtéren

Kecskemét történelmi főtere a város szíve. Annak a városénak, melyet az alföldi ember virágoztatott fel. A fesztivál ideje alatt szabadtéren kiállításra kerülő tabló tárlatunkkal bemutatunk több mint száz évvel ezelőtt készült városközponti fotókat és Bahget Iskander művészi portréit, melyek az alföldi ember sorsát, jellemvonásait tükrözik. Kiállításunkkal tisztelgünk a most megújuló főtér, annak impozáns épületei, és az értéket teremtő alföldi ember előtt.

 

Teljes programkínálat

 

 

Fesztivál a fesztiválban

 

A nyár két másik izgalmas színfoltja, a KAFF és a Múzeumok Éjszakája egybeesik a Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivállal. 

 • 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál - 2019. június 19-23.
 • Múzeumok Éjszakája - 2019. június 22.

Hamarosan jelentkezünk ezeknek a programjaival is! ;)

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Wed, 05 Jun 2019 16:55:01 +0200
Mi szem-szájnak ingere - így jellemeznénk az új kecskeméti termelői piacot http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3009-mi-szem-szajnak-ingere-igy-jellemeznenk-az-uj-kecskemeti-termeloi-piacot http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3009-mi-szem-szajnak-ingere-igy-jellemeznenk-az-uj-kecskemeti-termeloi-piacot Mi szem-szájnak ingere - így jellemeznénk az új kecskeméti termelői piacot

 

 

 

Slow Food Termelői Piac

 

Helyszín: Budai utcai Piaccsarnok szabadtéri részének hátsó felén

Időpont: minden hónap utolsó péntekjén, 6.00 – 14.00 (május 1-től: 5.30 – 14.00)

 

Nemcsak ehető termékeket vásárolhatunk a havi rendszerességgel megjelenő árusoknál: számos kézműves, egyedi portékára lecsaphatunk magunknak vagy épp ajándékba: kerámiák, nemezelt csodák, újrahasznosítás szellemében készült holmik, kézzel varrott táskák és kiegészítők, horgolt állatkák és ékszerek várják gazdájukat. Nem tudnánk felsorolni, mi minden csábított az árusok standjain.

 

 

A péntek reggel piacozók testközelből ismerhették meg a kenyérkészítés rusztikus paraszti hagyományát. Kismalomban őrölték szemünk láttára lisztté a búzaszemeket, hagyományos fateknőben kelesztették a kenyeret, amely aztán a kemencében sült ropogós barnára. A gyermekeknek frissen sült buktával kedveskedtek, amelynek készítését ugyancsak végigkövethették.

 

 

A nejlonzacsimentesség egyelőre nem valósult meg maradéktalanul, azonban már láttunk klassz, környezetbarát megoldásokat: például a régi matematika könyv lapjaiból fércelt díszcsomagolást.

 

 

A Slow Food Termelői Piac célkitűzése, hogy a termelőktől közvetlen út vezessen a vásárlókhoz – így a jó, tiszta és fair elvét követve a lehető legfrissebb, legegészségesebb, legízletesebb termék a lehető legrövidebb úton és a legolcsóbban kerüljön a vásárló asztalára.

 

 

Csak olyan gazdálkodók és kézműves termelők/előállítók jelenhetnek meg ezen a piacon, akik közvetlenül maguk termesztik, tenyésztik vagy állítják elő az ott árusított élelmet. Közvetítők részvétele nem engedélyezett. A termelőknek fenntartható mezőgazdasági gyakorlatot kell folytatniuk, be kell tartaniuk az állat-jólét szabályait, és - ahol csak lehetséges - védeniük kell a biológiai sokféleséget. Csak olyan termékek jelenhetnek meg, amelyeket természetes és hagyományos, a környezetet tiszteletben tartó módon állítanak elő.

 

Képgaléria a nyitó alkalomról:

{gallery}trend/ESEMENY/2019/SlowFoodTermeloiPiac_megnyito{/gallery}

Fotók: trendalelke.hu

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Fri, 29 Mar 2019 12:02:11 +0100
Életrevalók tanulócsoport és iskola készülődik Kecskeméten http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3104-eletrevalok-tanulocsoport-es-iskola-keszulodik-kecskemeten http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3104-eletrevalok-tanulocsoport-es-iskola-keszulodik-kecskemeten Életrevalók tanulócsoport és iskola készülődik Kecskeméten

 

Három generáció fonja át az Életrevalók tanulócsoportot

 

Körkép

Magyarországon 15-16 ezer gyermek jár magániskolába, 7-8 ezerre tehető a magántanulók száma, míg az általános iskolás korúak 750 ezren vannak. 120-150 magániskoláról tudni az országban, ezek 90 %-a a fővárosban található.

“Eddig arra vártam, hogy valaki majd elindít valamit, hogy könnyebb legyen az életünk, de senki nem akarta kitaposni az utat, úgyhogy nem volt más választásunk” - jelenti ki határozottan Boglárka, amikor arról faggatom, hogy egy 7 és egy 2 éves kislány édesanyjaként, menő táskadizájnerként mégis miért vágja ilyen nagy fába a fejszéjét. Falusi kisiskolás emlékeiből is táplálkozhatnak Boglárka vágyai, hiszen tanulmányai során először Tiszaalpár-Újfalu 4 osztályos iskolájában edződött az életre tizenegynéhány osztálytársával. Ma már filcből készült táskákat tervez Moa néven, amelyek letisztult formaviláguk által passzolnak minden ruhához és alkalomhoz. Az iskolaalapítást a vállalkozáshoz hasonlítja, amiben sikerorientált szemlélete, na és persze a családi minta viszi előre.

Küldetésében társa az édesanyja, Anna, aki egykori pedagógusként, sikeres vállalkozóként és támogató nagymamaként fűzi össze a projekt szálait. Magyar-orosz szakos diplomával és speciális néprajz képzéssel a zsebében ‘83-84-ben a drámapedagógia hazai bevezetésénél bábáskodott. Ma már kültéri kondiparkok létesítésével és a professzionális, saját fejlesztésű Sz-ép vagyok márkanevű, növényi alapú kozmetikumokkal foglalkozik.

 

Károly Anna, a támogató nagymama 

 

Csengetés nincs, élmény van

“Ha látjuk a problémát, továbbá van lehetőségünk változtatni, akkor lépni kell! Úgy érzem, a fiataloknak ez fontos, én pedig úgy vagyok vele, miért ne adhatnám hozzá, amit tudok, alkossunk meg valamiféle megoldóképletet” - összegzi Anna a motivációját.

“Kísérletezek, változtatok, jobbítok” - ez adja Anna életfilozófiájának esszenciáját, ami egyben az iskola misszióját is megalapozza. Kislétszámú magántanulói csoporttal indulnak el szeptemberben, amit a jövőben iskolává fejlesztenének. Az Életrevalók csoport megkönnyíti az óvoda-iskola közti átmenetet a csemeték számára. A Bánk bán utcai Angyalkert Magánóvoda tetőterének 3 csoportszobáját veszik birtokba az apróságok, ahol a pihenést szolgáló babzsákfotel bizony “tantermi” alapfelszereltségnek számít majd. Boglárkáéknak fontos ugyan az óvodai nyitottság megőrzése és a játékos módszertan, de a tanulás nem szorulhat háttérbe. Annál is inkább, mivel a legtöbb hazai magániskolához hasonlóan a Nemzeti Alaptanterv alapján haladnak majd, csak épp modern köntösbe bújtatva a tananyagot, amelyben a környezetvédelem és természetazonosság is teret kap.

 

 Kálmán-Borzák Nikolett az élménypedagógiában hisz

 

Több szemszögből is van rálátásra az oktatásra az Életrevalók tanulócsoport pedagógusának: Kálmán-Borzák Nikolett féltő, örökké a legjobbat akaró kétgyermekes családanyaként, sokat hallott és látott gyermek coachként és lelkes tanító néniként veszi pártfogásába szeptembertől a gyerkőcöket.

"A munkám során azt tapasztaltam, hogy mi felnőttek hajlamosak vagyunk az időt siettetni, ezzel úgy nevezett "mini felnőtteket" generálunk a vidám, cserfes és gondtalan gyermekekből. Célom az, hogy az óvodai átmenetet megkönnyítsük az első osztályba lépéskor, ne egy nagy szakadékot érezzenek a gyerekek és a szülők. Ne várjuk el az addig óvodában kötelező déli alvás, szieszta elhagyását. Ne akarjuk, hogy az addig kötetlenül, szabadul ténykedő picik hirtelen 45 percet a fenekükön ülve fegyelmezetten figyeljenek. A kötetlen hétvégéket ne váltsa fel az íróasztal feletti görcsös házi feladatok megoldása, elvéve a szabadidőt a családtól, a szabad, gondtalan gyermeki játékoktól - - összegzi tapasztalatait Nikolett.

Az Életrevalóknál a csemeték élvezhetik a gyermeki létet, a fantázia szárnyalását, miközben észre sem veszik, hogy napi játék közben mennyi tudást szippantanak magukba, hiszen a tankönyvi, száraz tananyagok mellett Nikolett módszertanában megjelenik a tapasztalati úton való tanulás, akár a szabadban is.

 

Czinege Boglárka elszánt és motivált 

 

“Nem hiszek abban, hogy minden gyereket egyformán kell kezelni. Pont ellenkezőleg, mindannyian különbözőek” - állítja Anna, így a kreativitás fejlesztését, a kérdezni tudást, az egyéniség megőrzését ígérik az érdeklődőknek.

Amikor a természetazonosság fogalmát feszegetem, így mesélnek: “Sokat kint lenni a szabadban, természettudatosnak lenni, vegyszermentesen enni, csomagolásmentesen élni, azonosulni a természettel.” Ehhez jól jön a tanulócsoportnak a szomszédos Czollner téri park zöldje. A természetközeliségen túl az élményeket az ember által épített környezetben is keresik majd, hogy tankönyvek magolása helyett - lehetőség szerint - mindent testközelből tapasztalhassanak meg.

“Szeretnénk bevonni a szülőket is, mert ez nem egy állami iskola, ahova beíratva a gyereket megszűnik a szülő közreműködése” - meséli Anna, amikor a szülők szerepéről érdeklődöm. Aktivitást várnak a felnőttektől, olyan mértékben, ahogy azt fel tudják vállalni, semmi nem kötelező: “Abban a szülőben, aki a rendkívül ellentmondásos világunkban egy ilyen tanulócsoportot választ, óriási felelősségérzet sejlik a gyerek jövője iránt. Ez a fajta felelősségvállalás pedig azt hozza magával, hogy a szülő természetesen része ennek a történetnek. Nem arról van szó, hogy napi szinten be kell járnia, inkább arra gondolok, hogy vegyenek részt közös rendezvényeken, illetve, mivel mindenki valami másban kiemelkedő, azt a tudást hozza be a közösségbe, hisz ettől a csoport gazdagabb lesz. Ez az iskola tehát nem kizárólag a gyerekről, sokkal inkább a családról, közösségről szól.”

 

Szabó Annamária is inspiráló közeget szeretne teremteni gyermekének

 

Kérdőjelek vannak, de a válaszok egyenesek és őszinték

Első blikkre igazi gyermekparadicsomnak tűnik az Életrevalók tanulócsoport, viszont két kisiskolás anyukájaként azért egy csomó kérdés villog a fejemben. Az új dolgokhoz mindig türelem kell, és biztosan kell pár év, mire beérik a koncepció, ennek ellenére azért a kínosabb témákat sem kerültük a beszélgetés során.

“Nyitottak vagyunk, de nálunk inkább a készségfejlesztés a hangsúlyos. Abszolút gyermekfüggő, egyéni elbírálás alá esik” - mondják mindketten, amikor azt feszegetem, hogy speciális nevelési igényű gyerekeket fogadnak-e, és milyen számban. Márpedig ez minden alternatív oktatási intézmény esetében jogosan merül fel a tapasztalatok alapján, hisz részben ez vezetett a szarkási Waldorf iskola széteséséhez is.

“Excel-tábla van változó számokkal, 4-6-8-10 gyerekes függvénnyel” - hangzik a válasz, amikor a tandíj kerül szóba. Követel, de nem támogat az állam, hiszen a Nemzeti Alaptanterv mindennek az alfája és az omegája, mégsem kapnak a magániskolák állami normatívát a gyermekek után. Tisztességesen meg szeretnék fizetni a pedagógusokat, akiknek bizony nyáron is fizetést kell adni. Nem irigylem őket, nem lesz egyszerű a matek, de ők magabiztosak.

 

Magad ura, ha szolgád nincsen - véli Bogi 

 

Iskola a láthatáron

“Zsigeri, belső érzés, hogy ez jó dolog, ezt életre kell hívni. Olyan bizonyosság van bennem e téren, ami azt gondolom, ritka” - vallja meg Bogi. Tudja, hogy áldozatokkal járnak az iskolaalapítási ambíciói, de biztos a sikerben, amihez a vállalkozói tapasztalataik alapot adnak. Boglárka már a jövőképet tervezgeti, saját iskolaépületet vizionál boldog gyerekekkel és pedagógusokkal.

 

Mi szurkolunk nekik!

Ha úgy érzed, volna miről beszélgetned Boglárkáékkal vagy gyermeked hamarosan iskolás lesz, keresd őket bátran:

Czinege Boglárka: 06 30 347 52 05

Az Életrevalók Facebook oldala

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Promóciós tartalom) Köz - tér Tue, 11 Jun 2019 16:24:13 +0200
Te kinek adnád a kecskeméti Oscar-díjakat? Szavazz a színházi kedvenceidre! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3047-te-kinek-adnad-a-kecskemeti-oscar-dijakat-szavazz-a-szinhazi-kedvenceidre http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3047-te-kinek-adnad-a-kecskemeti-oscar-dijakat-szavazz-a-szinhazi-kedvenceidre Te kinek adnád a kecskeméti Oscar-díjakat? Szavazz a színházi kedvenceidre!

 

 

 

A következő kategóriákban szavazhatunk:

 • Legjobb nagyszínházi előadás
 • Legjobb kisszínházi előadás
 • Legjobb színész
 • Legjobb színésznő
 • A város kedvence
 • Legjobb női epizodista
 • Legjobb férfi epizodista
 • Legjobb női táncművész
 • Legjobb férfi táncművész
 • Legjobb díszlettervező
 • Legjobb jelmeztervező

 

Egy űrlapon egy személyt maximum két kategóriában lehet jelölni, valamint legalább öt kategóriában kell jelöltet megnevezni.

Szavazni 2019. május 20-ig lehet itt

A díjakat 2019. június 2-án, a nagyszínházban 19.00 órakor kezdődő évadzáró gálaesten adják át.

 

Nem tudsz dönteni? Itt egy kis képi visszatekintés az évad bemutatóira:

{gallery}trend/kozter/2019/szinhaz_18_19{/gallery}

 

 

És vajon melyik lesz a következő kedvenc darabod?

Társasjáték. Együtt hozzuk létre a csodát! szlogennel indul a 2019/2020-as évad a kecskeméti Katona József Színházban, 13 új bemutatóval, 9 különböző műfajjal és 4 játszóhellyel várják a nézőket a teátrumban.

Íme a színház 2019/20-as évadának repertoárja.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 25 Apr 2019 10:01:12 +0200