TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Életpálya \ Egy mai húszévesnek nem az a jó tanács:
09
2015 nov.

Egy mai húszévesnek nem az a jó tanács:


"Válassz valami olyan szakmát, amire jól fizető piaci igény van. Ki tudja, holnap is lesz-e rá igény. A jó tanács inkább valami ilyesmi: majdnem mindegy, mit tanulsz, csak amit tanulsz, azt vedd komolyan, értsd meg a dolgok összefüggéseit, és alakíts ki magadban egy olyan szakmai képet, amivel akárhogyan is fordul a világ, jól meg fognak fizetni, mert képes leszel beleilleszteni azt, amire majd éppen akkor lesz szükség." 

Mérő László matematikus-pszichológus szavait érdemes megfontolniuk a középiskolásoknak is, akiknek hamarosan dönteniük kell, hogyan folytassák tanulmányaikat. Ezzel kapcsolatban az internet ontja az információkat: melyek a slágerszakmák, mivel lehet jól keresni, melyek a legnépszerűbb felsőoktatási intézmények. Csak ismét egy fontos dologról feledkezünk el:

 

 

Olyan gyorsan változik a munka világa, hogy egyik pillanatról a másikra új foglalkozások jelennek meg. Nem lehet, nem szabad csupán a mai helyzetet alapul venni. Nagyon fontos, hogy a diák jól ismerje önmagát, és ebben támogassa a szülő is: melyek azok az alapkompetenciák, amelyekre hosszútávon építhetünk. Miben jó a fiatal: Humán területek? Számítástechnika? Vizuális megjelenítés? Tudatosítsuk az erősségeit és ennek megfelelően tanuljon tovább.

Amire a felsőoktatási intézmények jó esetben felkészítenek:

  • a rendszerszemlélet
  • az önképzésre való igény felpezsdítése, mozgásban tartása.

Személy szerint hiszek abban, hogy a folyamatos nyitottság, az új befogadása ad új motivációt számunkra. A megszerzett tudás azonban csak akkor igazán hatékony, ha beépül, új szemléletet ad, segítve ezáltal mindennapi munkánkat, kreativitásunkat a feladatmegoldás során.

A felsőoktatási intézmények nyílt napjain, állásbörzéken, a honlapokon érdemes információt begyűjteni arról, milyen valódi tudományos munka folyik az egyes helyeken. Ha ebbe bevonják az üzleti szférát, azaz élő kapcsolatot ápolnak vállalatokkal vagy más szervezetekkel, akkor jó helyen járunk. Ha az intézménynek remek külföldi kapcsolatai vannak, az is nagyszerű: a hallgatók külföld iránti kíváncsiságát inkább a felsőoktatási évek alatt elégítsük ki, hogy egy-egy máshol eltöltött szemesztert követően a diák itthon vállaljon munkát Magyarországon, felvértezve magát a megszerzett nemzetközi tapasztalatokkal.

 


Mára hazánkban is meghonosodott a duális képzés, mind a szakmunkásképzők mind pedig a felsőoktatási intézmények lehetőséget adnak arra, hogy az elméleti anyag vállalati gyakorlattal párosuljon. A lehetőségekről az interneten tájékozódhatunk.


Természetesen azzal is tisztában kell lennünk, hogy szükség van a munkáját szívesen, gondosan végző szakemberekre is: nagyon keresettek napjainkban a karbantartó, CNC-programozó, hegesztő szakemberek. Ezek Magyarországon még nagyon férfias szakmák, de Nyugat-Európában már nagyon sok lány tanul például mechatronikát.


Legyetek  tudatosak és nyitottak, a döntés a Ti kezetekben!

Szívesen veszem e-mailes megkereséseteket is, ha akut gondotok, kérdésetek van bármilyen HR-területen: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

Alakítsuk együtt a sorozatot!

 

 

Üdv,

Schonerné Emődi Edit

HR szakértő

 

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Csatlakozz közösségünkhöz a trendalelke.hu honlapon, facebook oldalunkhoz, és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: hétfő, 09 november 2015 08:57
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449