TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Életpálya \ Érdemes-e foglalkozni a babakötvénnyel?

14
2015 dec.

Érdemes-e foglalkozni a babakötvénnyel?


Már csak napok vannak hátra az idei évből és az idei évre megszerezhető kamattámogatásból, így a kisgyermekes családoknál érdemes napirendre venni a babakötvény kérdést. Az interneten rengeteg cikket találni a babakötvény kapcsán:

 


A babakotveny.info oldal részletesen bemutatja a babkötvény tudnivalóit, bár vannak régóta nem frisített infók, a lényeget mégis ki tudjuk belőle hámozni.


A különböző pénzügyi szolgáltatók weboldalain is tanácsos időzni, bár ezeken hosszas magyarázat után mindig az derül ki, hogy a babakötvény nem jó konstrukció.  A legjobb befektetési forma természetesen az a termék, amit éppen az adott szolgáltató kínál. Az internetes adattengerben tehát nehéz tisztán látni, ezért foglaljuk össze a babakötvény előnyeit-hátrányait:

 

 1. Start számlát a Magyar Államkincstárnál lehet nyitni. Babakötvényre a 2005. december 31. után született gyermekek jogosultak.
 2. A számlanyitást követően jogosult a gyermek a 42.500 forintos induló összegre. A számlanyitás éve nem befolyásolja a gyermek részére megvásárolható állampapír kondícióit, hiszen az a gyermek születési évéhez igazodik.
 3. Ezt lehet kiegészíteni befizetésekkel, amire 10% állami támogatás jár, de évente maximum 6000Ft. Tehát évi 60 ezer forint esetében tudjuk realizálni a maximális támogatást.
 4. Bizonyos esetekben van lehetőség kiemelt, 20%-os támogatásra is, de tapasztalatom szerint , akiknek jár ez a kedvezmény, nem tudnak élni a lehetőséggel, mert a havi befizetés nem fér bele a kiadásaikba.
 5. A pénzünk államkötvényekbe kerül. A kötvények kamatozása változó, mértéke az előző év átlagos fogyasztói árindexe, növelve 3 % kamatprémiummal
 6. A befektetés az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) védelme alá kerül.
 7. A számla a gyermek nevén van, így 18 éves koráig nem hozzáférhető. Ő lesz az, aki megkapja az összeget.
 8. Ami még érdekes kérdés: Bár jogszabály rendelkezik a lejárati összeg felhasználásáról (pl. tanulmányokhoz, pályakezdéshez, lakhatáshoz), még nincs kialakult gyakorlat a babakötvény    mivel még nincs kialakult gyakorlat a felhasználás engedélyezésében, és egyelőre nem tisztázott, hogyan kell majd a jogszerűséget igazolni.

 

 

Babakötvény: érvek pro és kontra


Előnyök:

 

 • A család a babakötvénnyel sokat tesz azért, hogy gondoskodjon a gyermek jövőjéről.  A hosszú távú befektetésekkel kisebb erőfeszítésből tudunk segíteni gyermekeinknek. Szóval ne halogassunk, hanem járjuk körbe a témát és vágjunk bele.
 • Az, hogy a gyermek 18 éves koráig nem hozzáférhető az összeg szintén előny, mivel nem csábít minket és kamaszkorában őt sem a pénz könnyű hozzáférhetősége.
 • Mindenképpen nagy előny az állami támogatás, hiszen a mai kamatkörnyezetben a 10%-os kamattámogatás komoly pluszt jelent.


Hátrányok:

 

 • Ami talán kevésbé jó, hogy 18 éves korában korlátlanul hozzáférhet a lejárati összeghez: 18 évesen még sok fiatal felnőttnek van szüksége segítségre a pénz okos felhasználásához, ellenben a szülőknek hivatalosan nincs beleszólása az összeg hasznosításába.
 • Csak a babakötvényből származó összeg nem lesz elegendő a fiatalok önálló életéhez. Számolgassunk előre, vajon mekkora összegre lehet majd szüksége. Vegyük számításba a tandíjakat, a család életszínvonalát, az esetleges külföldi tanulmányokat, gyorsan kiderülhet hogy kiegészítésnek jó, de megoldásnak nem teljes a babakötvény.
 • A tapasztalatunk azt mutatja, hogy babakötvény esetében a befizetés nem kötelező, és idővel csökken a motiváció, főleg, ha más anyagi kihívások is jelentkeznek a család életében. Ilyenkor gyakran szünetel a befizetés, illetve végleg abba is marad.


A babakötvény egy jó program, mert felhívja a figyelmet a pénzügyi gondoskodásra. A nevében is benne van, hogy már babakortól kell ezzel a témával foglalkoznunk, hiszen a gyermek kamaszkorában elkezdett gyűjtögetés bizony „erőltetett menet” lesz. Tartsuk szem előtt a célt, ami lehetőleg ne az legyen, hogy „indítsuk el valahogy a gyereket az életben”, hanem számoljunk előre a felmerülő költségekkel.

Babakötvényt Kecskeméten a Magyar Államkincstárnál intézhetünk:

6000 Kecskemét, Szabadság tér 1.

Levelezési cím: 6001 Kecskemét, Pf.: 373

Telefon: 06 76 487 365

E-mail:     Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitva tartás:

Állampapír forgalmazás:

 • hétfő-kedd-csütörtök: 8:00-16:00
 • szerda: 8:00-18:00
 • péntek: 8:00-14:00

Számlavezetés:

 • hétfő-péntek: 8:00-13:00

 

Sok sikert hozzá!

Felmerülő kérdéseikkel keressenek bizalommal: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Ivaskó István

 

Üdvözlettel:

Ivaskó István

pénzügyi tanácsadó

 

 

 

 

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Csatlakozz közösségünkhöz a trendalelke.hu honlapon, facebook oldalunkhoz, és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: hétfő, 14 december 2015 17:40
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449