TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Életpálya \ Kedves vállalkozók! A sült galamb már elfogyott, a sikerért tenni kell
02
2016 febr.

Kedves vállalkozók! A sült galamb már elfogyott, a sikerért tenni kell


Bizony, a sült galamb már nem repül, de soha nem voltak olyan jó lehetőségek a vállalkozások előtt, mint manapság. Papp Zsuzsanna marketing-kommunikációs közgazdász szakértővel, a kecskeméti Marketing Menü ügynökség alapítójával beszélgettünk arról, hogyan lehet boldogulni ma vállalkozóként, mi kell a sikerhez és mit vár a vevő.

 

Kezdetben növénykondícionáló szereket gyártó cégnél voltál felelős a marketingért, később a turisztikai marketing területén dolgoztál, majd egy autócentrum menedzsereként koordináltad egy nagy cég reklámjait. 2014-ben pedig létrehoztad a saját marketing ügynökségedet. Mondhatjuk, hogy téged beszippantott a marketing?


Igazság szerint mindig vonzott ez a terület, de nagyon sokáig nem volt tudatos választás. Hosszú éveken át értékesítettem, a direkt értékesítésben komoly sikereket értem el, és hajtott az elismerés és a jutalék utáni vágy. Ezt az értékesítői munkámat segítettem marketinggel, mindig kerestem, hogyan szólíthatnék meg minél több ügyfelet. Ez egy nagyon fontos alap nekem, mert én ma is azt nézem, hogy kinek mit és hogyan lehet eladni, és a marketing tulajdonképpen egy értékesítést támogató eszközrendszer.


Emlékszem arra a pontra, amikor pár éve egy üzleti partnerem - ismerve korábbi sikereimet, arra kért, hogy dolgozzak vele és értékesítsem a szolgáltatásait. Pár pillanatra megszédített a lehetőség, de inkább a saját utamat kezdtem el járni, és azt gondolom, jól döntöttem. Egy vállalkozás helyett egyszerre több céget is sikerre vihetek, és ez fantasztikus érzés.

 


Sokan azt gondolják, hogy megalapították a cégüket, van egy jó termékük, szolgáltatásuk, egy jó helyen lévő, szép üzletük, és minden menni fog, mint a karikacsapás. De a valóság általában mást mutat. Miért olyan nehéz belevágni a reklámozásba?


Azt hiszem, azért lehet nehéz, mert olyan átláthatatlannak és drágának tűnik a hirdetési piac. Pedig ilyen olcsó még sosem volt. Több mint 20 éve vagyok a szakmában, és sokkal kedvezőbbek a mai lehetőségek, mint ezelőtt 10 évvel. A legfontosabb értékek azonban nem változtak: egy vevő/ megrendelő éppen azt várja ma is, mint 20 vagy 150 évvel ezelőtt – a pénzéért a maximumot.


Egy újonnan induló üzletnek éppen ezért az a legfontosabb feladata, hogy kialakítsa és megtartsa a vevők bizalmát. És mindig a bizalom győz, de ezt elérni ma nagyon nehéz feladat. Éppen az online marketing világában hígult fel még jobban a piac: rengeteg az új belépő, akik a gyors meggazdagodás reményében bármilyen módon pénzhez akarnak jutni. Persze ezek a cégek azért előbb-utóbb kiszóródnak a piacról, de addig is nagyon megnehezítik a dolgát azoknak, akik tudják, hogy egy induló üzletbe nagyon sok munkát kell fektetni.

 


Marketing menedzsment szolgáltatásaitok mellett fontosnak tartod a vállalkozások ismereteinek bővítését is. Kinek szólnak a Marketing Menü képzései és mire lesznek képesek a résztvevők a tanfolyam után?


A képzéseink célja az, hogy a résztvevők kapjanak egy átfogó képet a mai marketing lehetőségekről, és mindezt lássák egy egész rendszer részeként. Nagyon sokan ismernek egyes részeket, például van weboldaluk, vagy üzleti Facebook profiljuk, de nem jönnek új vevők/vendégek/megrendelők. Nagyon fontosnak találom, hogy a szakemberek lássák az összefüggéseket, hogy mi miért van, miből mi következik. A képzéseim  gyakorlatorientáltak: a résztvevők lépésről-lépésre követik saját laptopon a munkafolyamatokat.


Azok a hallgatók, akik a képzésen részt vesznek, azon túl, hogy rengeteg gyakorlati példát kapnak tőlem, meglehetősen nagy hitet és önbizalmat is nyernek. Megélénkült fantáziával, kreatív ötletekkel kezdenek neki a marketing munkának.


Mennyit érdemes marketingre szánni? Van erre jó válasz?


Én mindig az egyszerű ember agyával gondolkodtam és gazdálkodtam, akkor is, amikor havonta milliókat költöttem a cégem nevében marketingre. Számomra mindig az a kiindulási alap, hogy minél kevesebb pénzből csináljunk minél többet. Azt, hogy pontosan mikor mennyit, azt úgy tudnám levezetni, hogy ha visszafelé gondolkodunk. Előre meghatározom, hogy az adott kampánnyal mi a célom, mennyi bevételre, pontosabban mennyi nyereségre számíthatok, ha mindent számításba veszek, és ha minden a legjobban alakul (nálam mindig félig tele a pohár). Ezután azt is tudom, hogy ebből az összegből mi mindenre kell majd költeni. Ekkor lehet átgondolni, hogy mennyit vagyok képes és hajlandó áldozni azért, hogy ez a cél megvalósuljon. Erre nincs konkrét százalékos érték, ez egy soktényezős egyenlet.

 

 Ha jól tudom, a kedvenc célcsoportodat a női vállalkozók és a nőket célzó cégek jelentik. Miért szeretsz velük dolgozni?


Talán azért, mert a pályám első 10 évében kizárólag férfiakhoz kommunikáltam, ráadásul férfi üzlettársakkal. Amikor lehetőséget kaptam nőkhöz szólni, akkor éreztem meg az óriási különbséget. Ha nőkhöz szólok, átsüt a szenvedély az írásaimon, előadásokon. Pár éve együtt dolgozom a Kalcsu Cosmetics-szel és általuk több ezer nővel az országban, és megéreztem, hogy mennyivel otthonosabban mozgok a szépségszektorban, mint a mezőgazdaságban. Szeretek nő lenni és szeretem a női észjárást. Ismerem is. Jobban, mint a férfit. A különbségeket is érzem, éppen ezért jól tudok kommunikálni mindkét nemhez. A lelkemhez a női célcsoportok mégis közelebb állnak.

Milyen fájó hibákat látsz a kecskeméti vállalkozásoknál?


A hiba legtöbbször a részletekben rejlik és nem csak Kecskeméten. Számtalanszor előfordul, hogy csilli-villi weboldal alapján bemegy az ember az üzletbe, ahol még csak nem is köszönnek, vagy az online felületeken megadott adatok már megváltoztak, és amikor bemegyek az étterembe, azt az ételt már nem is lehet rendelni, amit pár órával előtte kinéztem. Hosszan sorolhatnám még.

Egy olyan vállalkozónak, aki hasznot akar realizálni a mai hihetetlenül kiélezett versenyben, mindenre figyelni kell. Sőt! A legjobban akkor járna, ha még attól is többet adna vásárlóinak, mint amit elvárnak tőle. Ebben az esetben garantált a sikere.

 

Az elmúlt években több kisebb-nagyobb, ismert és kevésbé ismert céget marketingeltél. Van olyan eredményed, amire igazán büszke vagy?


Igen, több is. A szívemhez legközelebb a Tanyacsárdával való közös sikerek állnak. Amikor elkezdtük a közös munkát pár éve, elég nehéz volt egymásra hangolódni: én gyakorlatiasan mozogtam az online világban, a Tanyacsárda vezetősége pedig azt tudta, hogy szükség van a fejlesztésekre, de ez tőlük idegen világ volt. Mára már éppen olyan a Facebook oldal és a weboldal is, amire mindannyian büszkék lehetünk, és mellette az éttermek mindig teltházzal üzemelnek. Szeretek velük dolgozni, mindig mosolyogva és kedves szavakkal fogadnak: ízig-vérig vendéglátósok, nagyon felnézek rájuk.

 

 


Ha csak 3 jó tanácsot adhatnál a vállalkozóknak, mik lennének azok?

 

  • Fókuszáljanak a célra.
  • Legyen elég hitük, hogy elérik a céljukat.
  • Tegyenek meg mindent a sikerért, a sült galamb ugyanis elfogyott.


Mikor indul legközelebb képzésed és miről lesz szó?


Legközelebb február 8-án Marketing Alapképzésre várom a vállalkozókat Kecskeméten, ahol arról beszélünk, hogy miként tartsuk kézben a marketing munkát, hogy az akaratunk szerint történjenek a gazdasági események és ne véletlenszerűen.


A legkedveltebb kétségtelenül a Facebook képzésünk, mely legközelebb február 27-én lesz.

 

Reklámozz hatékonyan és profin!

Jelentkezem!

 

 

Ha inspirálódnál: Marketing Menü a facebookon

Utoljára frissítve: péntek, 12 február 2016 08:26
Értékelés:
(10 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449