TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Életpálya \ Pezseg a város - sokan válta(ná)nak munkahelyet Kecskeméten

17
2016 máj.

Pezseg a város - sokan válta(ná)nak munkahelyet Kecskeméten

 

Pezseg a város, s ez a pezsgés nem csupán a tavasznak köszönhető: egyre több új munkahely nyílik meg Kecskeméten és környékén, soha nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség. Egyes iparágakban szinte versenyeznek a munkaerőért a cégek. A munkavállalók is egyre nyitottabban állnak a váltáshoz. Hol van már az az idő, amikor két-három mamut foglalkoztató volt, s a legtöbb munkavállaló évtizedeket töltött el egy helyen. Ma már sokkal színesebb a kínálat és az emberek is szeretik magukat új helyen, új szerepben kipróbálni. HR-szakemberként azért mindenképp ajánlom, hogy egy helyen legalább 1-3 évet töltsünk el, hogy a vállalati életciklusokat megismerjük, s magunkat ebben hasznosnak érezve teljesítsünk.

 


Azonban előbb vagy utóbb eljön az a pont sokak életében, amikor úgy érzik váltásra van szükség: kezdetben csak hetente egyszer érzi hogy valami nem komfortos, hogy gyomorideggel vagy unottan megy be dolgozni. Később ez az érzés megszűnhet egy külső vagy belső változás hatására; de lehet hogy fokozódik. Ekkor az emberek többsége keresgélni kezd, megméretteti magát interjúkon, tájékozódik. Ha az álláskereső megtalálja a számára ideálisnak tűnő új lehetőséget, akkor kellemetlen ponthoz érkezik: fel kell mondania a munkahelyén.


Többen fordultak hozzám az utóbbi időben ezzel a problémával: van, aki a netről tölt le felmondási sablont és kéri, nézzem át, és van, aki előre megtervezi a hosszú mentegetőzős beszédét, amivel indokolja felmondását. Szeretném felhívni a figyelmeteket pár fontos munkavállalói oldalról kezdeményezett munkaviszony-megszüntetéssel kapcsolatos információra.


Munkavállalói oldalról kétféleképpen indítványozhatjátok a felmondást:

  • közös megegyezés
  • munkavállalói felmondás
  • …na jó, lehet még egy variáció, az azonnali hatályú felmondás, amely nagyon ritka, mert súlyos előzmények szükségesek hozzá, erre ebben a cikkben nem is térek ki részletesen.

 

 


Rugalmas megoldás: közös megegyezés

 

A közös megegyezés írásba foglalt, egybehangzó, befolyásmentes akaratnyilvánítás- így szól a Törvény. A közös megegyezés a legegyszerűbb módja egy munkaviszony megszűntetésének: ha mindkét fél egyetért abban, hogy ezt a munkaviszonyt lezárhatják, nem kell indoklást belefogalmaznunk, tetszőleges határidőt kitűzhetünk, felmondható vele a határozott idejű munkaviszony is. A felmondási tilalom alatt (várandósság, GYES) is megszüntethető ilyen módon a munkaviszony. Ez a megállapodás tág keretet ad a megszüntetéssel kapcsolatos igényekre, kérdésekre, amelyet a két érintett fél közösen szabályozhat.

 

 

Ha másképp nem megy


A munkavállalói felmondás már egy egyoldalú jognyilatkozat, és természetesen csak írásban adható be. Ezzel a felmondással csak a határozatlan idejű munkaviszony mondható fel bármikor. Nagyon fontos, hogy a munkavállaló nem köteles megindokolnia munkáltatója felé a felmondást. Az indoklásra csak akkor van szükség, ha határozott időre köttetett szerződést mond fel a munkavállaló. Ez olyan ok lehet, amely súlyosan ellehetetleníti a munkaviszony fenntartását. A felmondási idő ebben az esetben legalább 30 nap, maximum 6 hónap, ezen időtartamon belül közösen kell a feleknek megállapodniuk a pontos dátumról. Azt is fontos tudni, hogy ha a munkavállaló kezdeményezte a felmondást, a teljes felmondási időt le kell dolgoznia, hacsak a felek másképp nem állapodnak meg, amit szintén írásban kell rögzíteni a mentesülés idejére fizetendő járandóságokkal együtt.  


Felmondás előtt javaslom a részletes tájékozódást a munka törvénykönyvében, ami elérhető a neten is,  de én is szívesen válaszolok kérdésekre, dilemmákra. A kérdéseket az  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre várom.

Alakítsuk együtt a sorozatot!

 

 

Schonerné Emődi Edit

HR szakértő

 

 

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra,

csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: szerda, 18 máj. 2016 09:17
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449