TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Életpálya \ Az úthenger és a szürke kisegér az állásinterjún...

14
2016 jún.

Az úthenger és a szürke kisegér az állásinterjún...

Designed by Freepik Designed by Freepik

 

Nem, ez nem egy mese címe, ez valós megtapasztalás: HR-vezetőként aktívan toborzok és interjúztatok nap mint nap. Az idő múlásával az emberismeretem és kérdéstechnikám annyira kifinomult, hogy gyorsan kapok értékes információt a pályázóktól, esetleg olyat is, amire nem is számítottam. Találkoztam az úgynevezett „úthengerrel”, akit már a telefonos beszélgetés során elkereszteltem, mert nagyon magabiztos volt, nagyon céltudatos, és a személyes interjún ez a kép még inkább felerősödött bennem: nem ő volt a nyertes befutó arroganciájával, nyílt konfrontatív magatartásával. De megjelent már a „szürke kisegér” is, aki egy csiszolatlan gyémánt: tapasztalt, elhivatott, és a saját értékeivel még sincs tisztában.

 

Voltam korábban én is interjúalany, tudom, milyen nehéz egy ilyen megmérettetésen sikeresen szerepelni, s azt is tudom, az interjúztató mennyire meg tudja nehezíteni vagy esetlegesen könnyíteni a bemutatkozást. A felkészülés két síkon ajánlom elkezdeni: szellemi és lelki síkon. Azt gondolom, ha szellemileg összeszedett a pályázó, a lelkiséggel sem lesz gond.

 

 

Kiindulási pont: az önéletrajz

Fontos, hogy önéletrajzunk jól átgondolt, tartalmas és beszédes legyen, erről majd egy későbbi cikkemben írni fogok. Az önéletrajzunk az interjú alapja lehet, amit akár magunkkal is vihetünk a beszélgetésre. Minden munkakörünket gondoljuk jól át: mik voltak pontosan a feladataim, hogyan nézett ki egy jellemző munkanapom, mi az, amivel hozzájárultam előző munkahelyem működéséhez.

 

Amire nem készülnek a pályázók

Korábban az ominózus, „Mondja el erősségeit és gyengeségeit!” magam is nagyon sablonosnak tartottam. A tapasztalataim azonban azt mutatják, hogy ha nem készülünk fel erre a kérdésre, könnyen eltévedünk pályázóként és esetleg előnytelen színben tűntetjük fel magunkat.

Az erősségeknél célszerű szakmai jellegű pozitívumokat említeni, egy-egy példával alátámasztva. A gyengeségnél is az önismeretet teszteljük: tudja-e a jelentkező, hogy mi a gyenge pontja és tesz-e lépéseket a fejlődés érdekében.

A leggyakrabban feltett interjú kérdéseket a neten megtaláljuk: a felkészüléshez ez kitűnő alap. Fogalmazzuk meg válaszainkat és hangosan olvassuk fel, esetleg rögzítsük és hallgassuk vissza, vagy egy családtagon „gyakoroljunk”: hihetetlenül sokat segít a ráhangolódásban, az összeszedettségben.

 

Légy egyenrangú!

Az interjú során is a legfontosabb tanácsom: éber jelenlét, próbáljunk ne csak önmagunkra, de a kérdezőre és éberen figyelni. Válaszunk, hangszínünk sugalljon nyugalmat, kiegyensúlyozottságot, ha furcsa vagy összetett kérdést kapunk, bátran tükrözzük azt vissza: „Jól értem, hogy a kérdése….?”

Az interjú során fontos, hogy nagyon figyeljünk a kérdezőre, válaszunk legyen fókuszált és hiteles. Érkezhetnek provokatív kérdések is, amelyek váratlanul érinthetik a pályázót, pl. ha elküldték egy cégtől és látszik rajta a sértődöttség, megkaphatja a kérdést: „Mi a véleménye előző munkáltatójáról?” Provokatív kérdésre adhatunk rövid, tömör, diplomatikus választ, nem feltétlenül azt, amit a szívünk súg.

A beszélgetés végén nyílik általában alkalom arra, hogy a pályázó is tegyen fel kérdést: érzékelteti érdeklődésünket. Rákérdezhetünk a csapatszellemre, a képzési lehetőségekre, egy átlagos munkanapon érkező feladatokra, közösségi élményekre, a cég hosszú távú stratégiájára.

 

Az interjú két egyenrangú fél beszélgetése kell hogy legyen: készülj alaposan, sugározz kiegyensúlyozottságot, határozottságot és légy tisztában értékeiddel!

Alakítsuk együtt a sorozatot! Szívesen válaszolok kérdésekre, dilemmákra. A kérdéseket az  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre várom.

 

 

Schonerné Emődi Edit

HR szakértő

 

 

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra,

csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: kedd, 14 június 2016 14:01
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449