TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Életpálya \ Diákmunka körkép: hol, mit, mennyiért

06
2016 júl.

Diákmunka körkép: hol, mit, mennyiértNyári gyerekek a Balaton parton, akik a keszegek helyett a melót hajtják… Pontosabban diákok, akik egy iskolaszövetkezet tagjaként nyári munkát vállalnak például Siófokon, vagy akár Kecskeméten a barkácsáruházban, vagy az autóipari beszállító fröccsüzemében. Diákok, akik nem unatkozzák végig a nyarat, hanem helyzetbe hozzák magukat, segítik a nyári szabadságolási időszakban a gyárakat és még pénzt is keresnek.


 

A diákmunkás körképünkben először a Meló-Diák Dél Iskolaszövetkezet kecskeméti irodájának vezetőjével, Gyifkó Anitával beszélgettem.

Schonerné Emődi Edit: Melyek azok a munkakörök, amelyek nagyon népszerűek?

Gyifkó Anita: Először azt hangsúlyoznám, ha valaki nyáron szeretne dolgozni, már május végén jelentkezzen be hozzánk, mert nagyon sok az érdeklődő és hamar elfogynak a közkedvelt munkák. Legnépszerűbbek a hostess és irodai adminisztrációs feladatok, valamint az autóipari beszállítóknál és egyéb termelővállalatoknál folyamatosan végezhető különböző munkák. Kedveltek még az árufeltöltési, raktárosi, pénztárosi munkák is.

Mi az, amire nagyon nehéz diákot találni?

A mezőgazdasági munkák, pl. fóliaházban való gazolás, erre a feladatra valódi kihívás munkaerőt találni. Viszont szuper programot indított iskolaszövetkezetünk: a mentori program segítségével pontgyűjtést hirdetünk tagjainknak. Ponthoz akkor juthatnak a diákok, ha megvan a kellő számú ledolgozott munkaórájuk, és jó minősítést kaptak a foglalkoztatótól. A pontgyűjtéssel szinteket lehet elérni, és az ugrásokat jutalmazzuk is: például jogosítvány, nyelvtanfolyam kifizetésével. De a hosszú távú, elkötelezett diák munkaerő önmagát is jutalmazza: munkatapasztalatot szerez, melyről bizonyítványt is kiállítunk és ez a későbbiekben az önéletrajzban is jól mutat.

Mire hívnád fel a jelentkezők figyelmét?

16 és 18 év között naponta maximum 8 órát dolgozhatnak a fiatalok és éjszakai műszakra nem oszthatják be őket. 18 éves kortól már megszűnik ez a korlát. Hangsúlyozom, hogy a munka elvállalását jól át kell gondolnia a diákoknak: ez egy komoly elhatározást és kitartást megkövetelő szerződés, hiszen a munkáltató számít a hasznos jelenlétre, a fiatalok munkájára. A diákoknak is meg kell jelenniük üzemorvosi vizsgálaton (ezt irodánkban megszervezzük), élelmiszeripari területen pedig tüdőszűrőre is kell menniük.

Milyen béreket kínálnak a munkáltatók a diákok számára?

A minimálbértől kiindulva akár az 1.000 Ft-os órabér is elérhető: ez függ a diák képzettségétől, a feladat jellegétől.

Kíváncsi voltam egy érintett főiskolás hallgató véleményére is: Kőházi Kiss Szilvia két éven keresztül dolgozott a Malom Moziban, jelenleg pedig a Meló-Diák irodájában segíti a toborzást.

Schonerné Emődi Edit: Mi volt számodra fontos, amikor iskolaszövetkezeti tag lettél?

Kőházi Kiss Szilvia: Fiatal munkavállalóként nagyon fontos volt számomra, hogy minden kérdésemre választ kaptam az irodától. A munkáltatóm részéről pedig az a rugalmasság, ahogy a beosztásomat kérésemnek megfelelően kialakították.

Mi az, ami számodra előnyt jelent azokkal szemben, akik nem vállalnak diákként munkát?

A pénz által biztosított önállóságon túl kiemelném azt, hogy hihetetlen tapasztalatot szereztem a csapatmunkáról, arról, hogy kell kommunikálni az emberekkel. Sok új kapcsolattal gyarapodtam, és a személyiségem is fejlődött. Minden kortársamat arra bíztatok, hogy próbálják ki magukat! Vállaljanak munkát, akár nyáron, akár a főiskolás (most már egyetemi) évek alatt is, szuper lehetőség!

 

 

Schonerné Emődi Edit

 

 

 

 

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra, csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: kedd, 05 július 2016 23:11
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449