TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Életpálya \ Miért nem beszélnek bátran idegen nyelveket a magyar gyerekek?

20
2016 szept.

Miért nem beszélnek bátran idegen nyelveket a magyar gyerekek?

 

Hiába sulykoljuk a gyerekekbe a sok nyelvtant, felesleges a szótanulás és a számonkérés, ha aztán élőszóban meg sem mernek mukkanni. Meg kell teremteni nekik azt a közeget, amiben fesztelenül beszélgetnek, játszva tanulják a nyelvet, mert így természetes módon ragad rájuk a később bátran használt tudás.

 

Manapság rengeteg lehetőség van a kezünkben, hogy segítsük gyermekünket egy idegen nyelv magabiztos elsajátításában: online programok, szótárak, kétnyelvű könyvek, CD-k, mégis a nyelvet legjobban az élőnyelv, a beszélgetés fejleszti. Ennek a legtermészetesebb formái a vita, a párbeszéd, a mesék. Minél több olyan szituációt teremtsünk tehát, ahol a gyermek saját képességei szerint bekapcsolódik az interakcióba!

 

Lehet ennél izgalmasabban is!

 Nyelvtanulás természetesen!

Tippek otthonra vagy osztályközösségeknek1.  Olvassatok fel!

A gyerekeknek való felolvasás, mesélés fantasztikus szókincsfejlesztés. Nem baj, ha a választott könyv a gyermekek nyelvi szintje alatt áll. Hangsúlyt, hanglejtést, ritmust, gyorsaságot tanulnak. Ha pedig már tudnak olvasni, akkor olvassanak fel egymásnak!

 

 

Monopoly közben is lehet nyelvet gyakorolni!2. Játsszatok!

Mindenkit bekapcsol. Győződj meg arról, hogy a játék nyelvezete egyszerű, könnyű. A gyerekek játék közben felszabadulnak, nem aggódnak nyelvi képességeik miatt.

 

 

Zenés angol már Kecskeméten és Kiskunfélegyházán is


3. Énekeljetek!

A közös éneklés csodálatos lehetőség, hogy szövegkörnyezetben gyakoroljunk egy nyelvet. Mondatok, igeidők ragadnak meg az agyban mindenféle erőszak nélkül, emellett javítja a memóriát. Aki nem érzi biztosnak a tudását, annak is lehetőséget ad arra, hogy szavakat, mondatokat tökéletesen mondjon.


4. Alkossatok párbeszédet!

Teremtsünk alkalmat, hogy egy gyermekkel négyszemközt, csöndes helyen kezdeményezzünk beszélgetést, mert ez segít neki kibontakozni. A gyermek érezni fogja, hogy tényleg meghallgatják.

 

 

5. Vitassátok meg!

Kiváló lehetőség, hogy a gyerekek megtanulják türelmesen hallgatni egymás mondanivalóját. Kis csoportot alkotva, intim hangulatban nem lesz megalázó, ha véletlenül nem jut eszébe valamelyiküknek a megfelelő szó. Kijelölhetünk témaköröket, hogy gördülékenyebb legyen a beszélgetés.A nyelvtanulásnak csak egy részét képezi, hogy szavakat tanulunk és összerakjuk őket mondatokká. Szükséges, hogy szövegkörnyezetbe helyezve, közös interakciók során érzékeljük, érzékeltessük a szavak közti árnyalatnyi különbségeket. A nyelvtanulás csodája, ha azt szövegkörnyezetbe emelve űzzük: a TERMÉSZETESSÉG.

Nem kell mást tennünk, mint egy kis időt tölteni gyermekeinkkel, tanulóinkkal, és beszélgetni, játszani, nevetni együtt! Ez a legnagyobb ajándék, amit a nyelvtanulás folyamatában adhatunk!


Kecskeméten sem kell nélkülöznünk a játékos angol oktatást: Music with Maria címmel zenés angol foglalkozások elérhetőek többek között a Leskowsky Hangszergyűjteményben és a Hunyadivárosi Fiókkönyvtárban, Kiskunfélegyházán pedig a Művelődési Házban és a Dudás Házban

A cikk eredetije egy angol blogon érhető el.


Üdv,

Maria Bloom

Music with Maria zenés angol

 

 

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Csatlakozz közösségünkhöz a trendalelke.hu honlapon, facebook oldalunkhoz, és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: kedd, 20 szeptember 2016 11:11
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449