TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Életpálya \ Újabban katonai módszerekkel is tesztelik a cégek az álláskeresők rátermettségét

18
2016 okt.

Újabban katonai módszerekkel is tesztelik a cégek az álláskeresők rátermettségét

 

Tavaly volt először részem ‒akkor még jelöltként‒ olyan kiválasztásban, ami messze túlmutat a szokásos interjú „kérdezek-felelsz”  módszerén. Ráadásul mindez angolul ment, és a végére bár nagyon elfáradtam, szuper megmérettetésként éltem meg: megismerhettem több HR-vezetőt, érdekes feladatokon dolgozhattam. Ma már HR-vezetőként én szervezem az ún. AC-ket és a jelöltek minden esetben pozitív visszajelzést adnak a nap végén. Sokaknak új még ez a kiválasztási metódus, de egyre inkább trend lesz Magyarországon és Kecskeméten is.

 

Az „assesment center” (vagy magyarul „értékelő központ”) gyökere fura módon a katonaságban keresendő. A módszert a német hadsereg, a Wehrmacht fejlesztette ki az első világháború után a tisztek kiválasztására. A többnapos eljárás során, katonai vezetők, pszichológusok értékelték a jelölteket. A módszer részét képezték tesztek, gyakorlati feladatok és katonai alakulatok bevonásával végrehajtott életszerű harci cselekmények is. A jelölteket stresszhelyzetbe hozták, hogy minél pontosabb képet alkothassanak a nyomás alatt várható teljesítményükről. A második világháború során a brit és az amerikai hadsereg is átvette a módszert, majd a közigazgatási vezetők kiválasztása terén is alkalmazni kezdték. (Forrás:Wikipedia)


 

Bevetésre küldenek

 

Ha interjút egyeztetünk és a pályáztató arról tájékoztat, hogy assesment center, azaz AC lesz a kiválasztás formája, akkor katonai kifejezéssel élve bevetésen bizonyíthatod be a rátermettségedet: a kiválasztási napra behívják az összes (1-5 fő) ideális jelentkezőt. A megfigyelők csapata is több főből áll: az adott szakterület vezetői, HR-szakemberek, esetleg leendő munkatársak.

Az AC felépítése általában így néz ki:

  • Rövid bevezető bemutatkozást követően a jelöltek egyénileg mutatják be szakmai életútjukat, itt főképp a prezentációs képességet mérjük, és sok hasznos információhoz jutunk a karrierrel kapcsolatban.
  • Az AC-ben ezután különböző feladatok váltják egymást, amelyek mind szakmaspecifikusak: szerepjáték, problémamegoldás, priorizálás, adatelemzéssel összekötött prezentáció. Az AC során a vállalat lemodellezi az adott pozíció legfontosabb feladatait. Ennek a módszernek az egyik pikantériája, hogy bizonyos feladatokban a többi jelölttel, azaz a versenytársakkal együtt kell dolgozni. S itt az együttműködésen van a hangsúly: hiszen ez nem versenyhelyzet, bizonyos feladatokban épp az együttműködési készséged fogják megfigyelni.

 

 

Egy tipikus priorizálást (is) mérő feladat: az asztalon 15 dokumentumot talál a jelölt: egy privát e-mail a feleségtől, egy üzenet az anyacég logisztikai vezetőjétől, az igazgató is várja a havi számokat, stb. A jelölt feladata, hogy a sok teendőt rangsorolja aszerint, mivel fog először foglalkozni, mi várhat, a döntését indokolnia is kell. A feladat a priorizáláson túl természetesen sokkal több információt szolgáltat az értékelőknek: stressztűrés, analitikus gondolkodás, és a testbeszéd, amelyet tudatosan vagy tudattalanul, de folyamatosan értékelünk.

A megfigyelők előre egyeztetett kompetenciákat figyelnek meg, és pontoznak, amely segíti a közös, objektivitást megcélzó döntést. Az AC végén az értékelők vezetője pár szóval lezárja a feladatsort és tájékoztatja a jelölteket arról, mi lesz a kiválasztási folyamat következő lépése, mikor értesítenek az eredményekről.

A legtöbb, amit a jó szereplés érdekében tehetsz, hogy önmagadból, a vállalatból felkészülve pontosan érkezel. A feladatok sokszínűsége miatt fontos a koncentráció, a nyitott, kedves fellépés. Az AC elején próbáld felmérni a vetélytársakat és igyekezz megfelelő pozíciót „kivívni” magadnak a csapatban, hogy te is részesülj az értékelők figyelméből, ezáltal meg tud csillantani a te speciális erősségeidet.

Ha további kérdésed, dilemmád van, e-mailben itt megtalálsz: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

Alakítsuk együtt a sorozatot!

 

 

Schonerné Emődi Edit

HR szakértő

 

 

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra,

csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: kedd, 18 október 2016 15:15
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449