TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Életpálya \ Akik nem féltek a saját lábukra állni - két kecskeméti vállalkozó anyuka sztorija
28
2017 ápr.

Akik nem féltek a saját lábukra állni - két kecskeméti vállalkozó anyuka sztorija

 

Vállalkozni normál esetben sem egyszerű, hát még egyedülálló vagy 3 gyermekes anyaként! Két kecskeméti vállalkozónő, Leskovics-Ortelli Andi pszichológus, fogyókúrás terapeuta, a Trendalelke.hu állandó szerzője és Vincze Izabella grafikus, Prezi dizájner, a Trendalelke arculatának megálmodója vallott nekünk őszintén, sallangok nélkül a vállalkozói létről, a munka és család összeegyeztetéséről, a nehézségeikről és motivációikról.

 

Versenyben Az Év Anyavállalata címért!

Andi és Iza is indult a Gazdagmami.hu kiírásán. 2017-ben 8. alkalommal osztják ki az “Év Anyavállalata” díjat annak az anyának, aki kisgyermekek mellől a legnagyobb teljesítményt nyújtva építette fel cégét. A szervezők célja felhívni rá a figyelmet, hogy az anyák számára meglehetősen kilátástalan munkaerő-piaci helyzetből is van kiút: a verseny során olyan anyukákat mutatnak be, akik nem féltek a saját lábukra állni, és kisgyermekek, család, házimunka mellett indították el saját vállalkozásaikat – és ezzel példát mutatnak minden anyukának!

 

Szavazok Izára és szavazok Andira!

(Egy résztvevőre csak egyszer szavazhatsz, viszont egyszerre több versenyzőre is leadhatsz szavazatot, szóval mindkettőjükre szavazhatunk!)

 

Vincze Iza: Az anyaság inspiráció!

Fotó: Petróczi Réka

 

Trendalelke: Mi motivált a vállalkozóvá válásban?

Vincze Iza: Nagyon régóta vágytam a vállalkozói életre, már gyermekem születése előtt tudtam, hogy a kreatív ügynökségi tapasztalatok után saját utamat fogom járni. Amikor kislányom négy hónapos lett, egyedül folytattam a gyereknevelést szülővárosomban, Kecskeméten, így nem volt kérdés, hogy amint betölti az első évét már indítom is a vállalkozásomat. Az egyedülálló anyaság nekem nagy inspiráció volt a festészetemben, ha másképp alakul, akkor nincsenek buborékos képek. Ez is azt bizonyítja, hogy nem áll meg az élet, sőt! Tökéletes alkalom arra, hogy magadra találj.

Leskovics-Ortelli Andi: Vállalkozó családból származom, ezt hoztam otthonról, szeretem, biztonságosnak érzem, megnyugtat, hogy a magam ura vagyok.

Leskovics-Ortelli Andi: A magam ura vagyok

 

Mit szeretsz benne a legjobban?

Vincze Iza: A szabadságot szeretem, hogy olyan ügyfeleim vannak, akikkel jó együtt dolgozni, így mindig változatos. Szerencsére olyan emberek találnak meg, akikkel könnyű egy hullámhosszon lenni, szeretek arra ráérezni, kinek mi kell.

Leskovics-Ortelli Andi: Hogy én osztom be az időmet, én válogatom meg, hogy kivel és mivel foglalkozom.

Mit utálsz benne leginkább?

Vincze Iza: Ha valaki nem vesz komolyan. Tudom ezzel még dolgom van.

Leskovics-Ortelli Andi: Amikor azzal jönnek, hogy nekem könnyű, mert jó szakmám van, meg jó témám, így könnyű vállalkozni. Nem, egyáltalán nem az. Rengeteget tanultam és küzdöttem a jó szakmámért,  nagyon sok időt és energiát fektettem bele, hogy a jó témámról a lehető legtöbbet megtanuljak.  A vállalkozás pedig állandó és folyamatos tanulás és fejlődés, és nem csak mint pszichológus kell fejlődnöm, hanem vállalkozási, marketing ismereteimet is naprakészen kell tartanom.


Iza, egyedülálló anyaként lettél vállalkozó, Emese nemsokára 4 éves. Hogyan néz ki egy munkaheted a 4 éves Emesével?

Vincze Iza: Most már beállt a ritmusunk, a kezdetektől Anyukám az, akire számíthatok mindenben. Nekem rengeteget segített a bölcsi, imádtuk Emese gondózóit, sokat tanultam tőlük. Az ovis élet meg nagyon izgalmas, jó ez a rendszer. Igazából a vállalkozói szabadéletet a gyermekem rendszere szabályozza. A nappalok egy részét találkozók, megbeszélések teszik ki, a többi marad a kreativitásra. Kész szerencse, hogy szeretek éjjel dolgozni, akkor intenzívebb a kreativitásom, jobban jön az ihlet. Nekünk így a legideálisabb, ovi után tudunk aktívan együtt lenni. Ha beteg, tudok mellette dolgozni, igaz, csak korlátozottan.

 

Csak a középső gyerkőc kísérte el Andit a fotózásra

Fotó: Petróczi Réka


Andi, három gyermeked van, egy iskolás, egy ovis lány és egy 1,5 éves kisfiú édesanyja vagy, szóval bátran megelőlegezhetünk neked egy logisztikus diplomát. Hogyan néz ki egy munkaheted?

Leskovics-Ortelli Andi: Nagyon szerencsés vagyok, mert a családom nagyon sok mindenben segít, támogat. Heti két délelőtt tartok konzultációkat, azokon a napokon én viszem a lányokat suliba és oviba, ilyenkor a férjem vagy anyukám vigyáz a kisfiamra. A többi napon napközben általában otthon vagyok Máté fiammal, a lányok fuvarozását a párom intézi. Napközben a játék és a séta mellett igyekszem megfőzni, kitakarítani, hogy délután mikor együtt a család, ezekkel már ne kelljen bajlódnunk. Az egyre több kérdésre, amelyeket e-mailben vagy facecookon kapok, általában délben válaszolok, amíg Máté alszik. A cikkeket, blogbejegyzéseket, tanulmányokat pedig este, éjszaka szoktam írni, ilyenkor vagyok a leghatékonyabb.

 

Anya-lánya bolondozás


Kudarc nélkül állítólag nincs sikeres vállalkozó. Te hogyan éled meg a kudarcot?

Vincze Iza: Többször volt kudarcom és biztos lesz is még. Akkor nagy ürességet érzek, kétségeim támadnak afelől, hogy tényleg jó helyen vagyok? Szerencsére ezek a mélypontok maximum 1-2 napig tartanak, de nekem kellenek ezek a mélypontok, hogy utána még nagyobb erővel haladjak tovább előre. Én is megtapasztaltam a kezdő vállalkozók kezdeti nehézségeit.

A vállalkozói életben a legsarkalatosabb kérdés az anyagi biztonság. Alkalmazottként hozzá vagyunk ahhoz szokva, hogy hónap elején érkezik a számlánkra a fizetés, itt magadnak kell mindent megteremteni. Ha beteg vagy nincs bevétel, ha a gyerek beteg, nem tudsz úgy dolgozni. Emiatt volt olyan, hogy beadtam a jelentkezésemet ügynökséghez, vállalathoz, de aztán utolsó pillanatban mindig a megérzésemre hallgattam, hogy nekem a saját utamat kell járni. Apukám is vállalkozó szellem művészi vénával, vele tudok leginkább erről beszélni. Arra világít rá, hogy saját magam felelek a döntéseimért, és bárhogy döntök, nekem kell megtapasztalni annak előnyeit és hátrányait. Volt, hogy coach segítséget kértem, de alapjában mindig a belső zsigeri érzés húz, hogy nekem ez a feladatom, ezzel tudok az embereknek leginkább segíteni.

Leskovics-Ortelli Andi: Havonta legalább egyszer feladom. Kétségbe esek, összeomlok, és arról álmodozom, hogy világgá megyek. Ez nagyjából másfél óráig tart, gödörben vagyok, kicsit sajnálom magam az alján, aztán már azt nézem, milyen jó lesz kint, és mire észbe kapok, már megint jól vagyok. Ha mégsem sikerülne ilyen gyorsan, a családom, barátaim figyelnek rám, tudják, mire van szükségem ahhoz, hogy jobban legyek. Egy-egy üzenet, telefon, kedves szó csodákra képes.

Elég jó a kudarctűrő képességem, főleg amióta különbséget tudok tenni az én problémám és mások problémája között (ezt minden ügyfelemnek megtanítom, nagyon hasznos tudás).  Amit talán a legnehezebben viselek, az az on-line világban a visszajelzések hiánya. Sokan olvasnak, de az én témám nem az a like-olós, megosztós fajta, ezért sokszor úgy érzem, felesleges amit csinálok, senki nem olvas. Aztán persze kiderül, hogy dehogynem, és szeretik, hasznosnak tartják az írásaimat, ilyenkor azért megkönnyebbülök.  

 

Nincsenek standard megoldások - állítja Andi

 

Mire vagy a legbüszkébb a vállalkozásod kapcsán?

Vincze Iza: A festményeimből rendezett kiállításokra, imádom a megnyitókat!

Leskovics-Ortelli Andi: Hogy emberközpontú. A fogyókúrák, életmódváltások világában nagyon könnyű problémaközpontúnak lenni. Vedd be ezt, edd meg azt, és minden jó lesz, de ez hazugság. Én emberközpontú vagyok, mindenkivel egyesével, személyre szabottan foglalkozom, akár egyéni konzultáción, akár on-line tanfolyamomon vesz részt.

Iza vízió

 

Hogyan látod magad 5 év múlva?

Vincze Iza: Nálam olyan sűrűn változik minden, hogy nehéz már ilyet megfogalmazni, az élet mindig oda sodor, ahol lennem kell, olyan feladatokat állít elém, amiket meg kell ugranom. Bízok abban, hogy sok új, innovatív ötletem lesz a festészetben és a grafikai munkában, amivel örömet szerezhetek másoknak.  Álmom, hogy a Vizart Design Stúdió és Galéria teljes élő nagyságban működhessen egy jó kis csapattal együtt.

Leskovics-Ortelli Andi: Kipihentnek. 7 éve nem aludtam át egyetlen éjszakát sem, remélem ez addigra változni fog. A viccet félretéve, remélem, hogy addigra legalább egy könyvem megjelenik. Már nem csak elméletben, de gyakorlatban is működni fog az a komplex rendszer, amit a tudatos táplálkozás pszichológiája köré építek. És azt csinálom, amit szeretek, konzultációkat, workshopokat, előadásokat tartok.

Ha csak egyetlen tanácsot adhatnál azoknak a hölgyeknek, akik most terveznek vállalkozást, mi lenne az?

Vincze Iza: Mindig hallgassatok a megérzéseitekre.

Leskovics-Ortelli Andi: Számolj! Fontos, hogy legyen egy álmod, hogy azt csináld amit szeretsz, de a realitást egy vállalkozó nem veszítheti el. Számold ki hány órát kell dolgoznod, mi mindent kell befektetned és mit kaphatsz értre, mert csak így tudod meg, megéri-e.

Szavazok Izára és szavazok Andira!

(Egy résztvevőre csak egyszer szavazhatsz, viszont egyszerre több versenyzőre is leadhatsz szavazatot, szóval mindkettőjükre szavazhatunk!)

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 28 április 2017 10:21
Értékelés:
(9 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449