TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Életpálya \ Szakértői tippek kézzel írott önéletrajzhoz

24
2014 nov.

Szakértői tippek kézzel írott önéletrajzhoz

 

Tények és tévhitek a kézzel írott önéletrajzról: Gutai Márta karrier tanácsadó, grafológus jótanácsai álláspályazatokhoz.

 

Hogyan készüljön a kézzel írt anyag?


Miközben a tartalomra figyelünk, nem árt, ha a formát is szem előtt tartjuk, mivel sokat elárulhat rólunk... főleg, ha grafológus kezébe kerül írásunk.
A munkáltatók gyakran kézzel írott önéletrajzot kérnek az állásra pályázóktól, vagy motivációs levelet várnak az amerikai típusú önéletrajz mellé. Mindez nem a véletlen műve, hiszen gyakori a vállalatok, tanácsadó cégek gyakorlatában, hogy a kiválasztási folyamat egyik állomása az íráselemzés, melyet grafológus-szakértőre bíznak. De az sem ritka, hogy a pályázatokat elbíráló munkatárs rendelkezik grafológiai ismeretekkel, vagy komolyabb szakértelem nélkül az írás rendezettségéből, esztétikai megjelenéséből következtet a személyiség egyes jellemzőire.


Mire ügyelj, ha kézírással pályázol?


Elsősorban a harmóniára, akár a szöveg elrendezését, akár a betűk megformálását illetően. Mindez azonban inkább arányosságot jelent, mintsem merev, erőltetett egyformaságot, szabályosságot. Vagyis például legyen egyenletes a sortávolság és a szótávolság, de ne törekedj feltétlenül arra, hogy precíz egyenes margókat, sorokat és teljesen egyforma méretű betűket produkálj, hiszen az nem természetes - görcsös igyekezetet, mesterkéltség látszatát kelti. Feltétlenül kerüld el a sorvezető használatát, ugyanis a gyakorlott szem azonnal észreveszi a láthatatlan „mankót", amiből önállótlanságra, őszintétlenségre lehet következtetni.
Fontos, hogy jól tagolt, átlátható legyen az íráskép, rendezett, tiszta gondolkodásmódot sugallva. Vagyis előnytelen túlzsúfolni a lapot az írásoddal, mert akkor nehezen bontakozik ki a lényeg, és a lényeglátó képességed is kevéssé mutatkozik meg. A nagy fehér foltok, az üres felület a papíron pedig kihasználatlan lehetőségekről, kapacitásokról vagy a mondanivaló hiányáról szólnak.


Ne akarj túlságosan „szépen" írni!

Egyedi betűformáidat ne próbáld szabályos gyöngybetűkkel felcserélni, ugyanis az eredeti gondolkodást, a kreativitást többek között az egyéni, ötletes, könnyed formaalakításban lehet felfedezni. Egyébként bármilyen tőled idegen betűformát szándékozol magadra erőltetni a kedvezőbb megítélés kedvéért, egy oldalon keresztül nehéz úgy írni, hogy sehol ne lógjon ki a „lóláb". Csiszolgatni, fejleszteni az írásképet viszont annál inkább érdemes, mivel írás és személyiség szorosan összefügg, az írás pozitív irányú változása személyiségfejlődést von maga után.


Összegezve tehát – a kézzel írott önéletrajz kivitelezésénél a legfőbb szabály a rendezettség és arányosság, valamint a természetesség, ami a megvalósítás mértékétől függő kiegyensúlyozottságra, magabiztosságra utal, és a személyiség felelősségteljes, felnőtt viszonyulását mutatja önmagához és a külvilághoz.

 

Szerinted az alábbi írás mennyiben felel meg a fenti követelményeknek?

 

kézzel írt önéletrajz

 

 

Kédésed van? Szívesen válaszolok!

 

Gutai Márta

karrier tanácsadó, coach és grafológus szakértő

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


Utoljára frissítve: hétfő, 24 november 2014 15:39
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449