TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Életpálya \ Hogyan tűnj ki a többiek közül?

13
2015 jan.

 

Januárban sokan lendületesen kezdik építeni karrierjüket. Vannak, aki állást keresnek, mások szeretnék megújítani vállalkozásukat, és van, aki pályamódosítást tervez. Bármilyen módon lépsz tovább, fontos, hogy meg tudd mutatni értékeidet a munkáltatóknak vagy az ügyfeleidnek.


Ha tudod, miben különbözöl a többi hasonló állásra pályázótól vagy hasonló vállalkozótól, emeld ki bátran, hívd fel magadra a figyelmet! Hiszen nem elég, ha megfelelő időben a megfelelő helyen vagy, hanem tegyél azért is, hogy észrevegyenek. Gutai Márta hr tanácsadó, coach tippjei.

 

Gutai Márta hr tanácsadó, coachGutai Márta karrier tanácsadó, coach és grafológus szakértő vagyok. Humánmenedzsment és üzleti coaching végzettséggel és tapasztalattal rendelkezem, több mint hat éve foglalkozom karrier tanácsadással, coachinggal és oktatással. Dolgoztam multinacionális és magyar tulajdonú cégeknek mint HR szakértő, ma már tanácsadói oldalról segítem a munkavállalókat, cégvezetőket.

A pályakezdőket az elindulásban, a pályamódosítókat vagy a munkába visszatérő anyákat pedig abban tudom támogatni, hogy megtalálják az elképzeléseikhez, egyéniségükhöz, körülményeikhez leginkább illeszkedő munkát, szakterületet. Aki tovább szeretne lépni a pályáján, azzal közösen megtervezzük a fejlődéséhez vagy a karrierje további állomásaihoz vezető lépéseket. Praktikus tanácsaim jól jöhetnek álláskereséskor vagy állásinterjú előtt, de akár a próbaidő alatt is. 

 

Mi a teendőd, hogy megkülönböztetett figyelemben részesülj?


Vedd észre és emeld ki egyedi vonásaidat! Az emberek többsége nem foglalkozik én-márkája kialakításával, pedig nemcsak az számít, hogy mi kiket ismerünk, hanem az is, hogy minket ki ismer és milyen oldalunkról. Jeff Bezos, az Amazon alapítója szerint: „Az én-márka egyenlő azzal, amit mások mondanak rólunk, amikor kilépünk a szobából.”


Azok számára, akiknek nincs lehetőségük közelebbről megismerni erényeinket, képességeinket,  érdemes egy rövid és megjegyezhető üzenetet magunk után hagyni, hogy könnyebben emlékezzenek majd, amikor szükségük lesz ránk.  Hiteles, egyedi én-márkánk segítségével felkelthetjük a gyakorlatunknak megfelelő ügyfelek, munkaadók, munkatársak figyelmét, akik később ajánlhatnak minket másoknak is.

 

 

 

 

Mi alapján leszünk megjegyezhetőek?


Sokat számítanak az első benyomások kapcsán a külsőségek. Egy feltűnő színű öltözék vagy az átlagostól eltérő hajviselet segít a másoktól való megkülönböztetésben. Persze, a nőknek e téren gazdagabb az eszköztáruk. Például egy hosszú fekete hajú, ill. vörös kosztümbe öltözött hölgy mindenkinek azonnal feltűnik. A férfi hírességek esetében is látunk erre számos példát:

  • Mick Jagger vastag szája és kinyújtott nyelve, utóbbi a Rolling Stones jelképe lett;
  • Che Guevera sapkája és szakálla;
  • Albert Einstein bajusza és hajkoronája;
  • Winston Churchill feje, szivarja és mellénye.

 

Bizonyára a mi külsőnkben is van valami jellegzetes, amit ki lehet emelni. Mi lehet ez?

 

Tudatos beszédstílus


Ha saját hangfelvételünket meghallgatjuk, tisztázódik előttünk, hogyan érzékelnek bennünket kívülről mások. Milyen a hanghordozásunk, hangszínünk, beszédtempónk, van-e akcentusunk.  Felmerül a kérdés, hogy ezen érdemes-e csiszolnunk. Szeretnénk-e, ha például tájszólásunkról felismernének. Ettől hitelesebbé válnánk-e? Egy francia származású szakács például valószínűleg jól teszi, ha nem válik meg akcentusától, mivel a szakmájában a francia származás a legmagasabb színvonalat képviseli. Egyes politikusokat pedig a beszédtempójuk és a hanghordozásuk tett könnyen felismerhetővé, mint például Churchillt.

A cikksorozatot hamarosan folytatjuk...

 

Bátran kérdezzetek! A  kérdéseket a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen várom!

 

Üdvözlettel: Gutai Márta

Utoljára frissítve: kedd, 27 január 2015 13:46
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449