TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Életpálya \ Így tanulok nyelveket...
10
2015 febr.

 

A címet Lomb Katótól kölcsönöztem, aki talán a legtöbb nyelven beszélő és tolmácsoló nyelvi szaktekintély volt. A fenti című könyvében rengeteg hasznos tanácsot ad a nyelvtanulással kapcsolatban – bár azóta nagyot fordult a világ. A mostani nyelvtanulónak már lényegesen több lehetősége van a tanulásra, gyakorlásra. Ő ezzel indít: „A nyelv az egyetlen, amit rosszul is érdemes tudni.” Milyen igaz!

 

 

 

 

Szani Edit vagyok, végzettségem szerint német nyelvtanár, tolmács és szakfordító. A közoktatásban eltöltött 18 év után döntöttem az önállóság mellett, jelenleg szabadúszóként dolgozom.

Elmondhatom, hogy a kedvtelésem a munkám is egyben. Szeretném, ha a tanítványaim is ugyanolyan örömüket lelnék a nyelvtanulásban, mint én.

 

 Az egyik kedvenc mondásom:

Ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy.

Minden nyelv egy új világot nyit meg, más a gondolkodásmódja, más a kulturális háttere.

 


Egy másik mondás:

A nyelvek olyanok, mint a ruhák, föl kell próbálni őket, és azt választani, amelyik jól áll, amelyikben jól érezzük magunkat.

 

Persze magyar anyanyelvűként hasznos, ha legalább egy világnyelvet jól tudsz, és választasz mellé még egyet egy másik nyelvcsaládból. Hogy valami mitől lesz kedvenc, azt csak te magad tudhatod és néha a legkevésbé sem logikus. A választék nagy, válassz olyat, amiben kedvedet leled!


Íme néhány állítás, döntsd el, hogy egyetértesz-e velük:

 

1.    Nincs nyelvérzékem.
2.    Nincs időm nyelvet tanulni.
3.    A magyar nyelvoktatás silány.
4.    A tankönyvek bénák / használhatatlanok.
5.    Egy nyelvet rendesen csak gyerekkorban lehet megtanulni.
6.    Nem értem.


Ha fenti állításokat megingathatatlanul igaznak érzed, akkor ne olvass tovább. Ha kicsit is megingathatlak a véleményedben, akkor böngéssz, hátha találsz valamit, ami hozzásegít egy nyelv elsajátításához. Rövid vélemény a fentiekről:

 1.     Nincs nyelvérzékem.

Klassz kifogás, de kiábrándítalak: mindenkinek van nyelvérzéke. Hiszen megtanultál 2-3 év alatt magyarul társalgási szinten, ami pedig állítólag egy nagyon nehéz nyelv. Egyébként nyelvtől függetlenül minden kisgyerek ugyanannyi idő alatt sajátítja el az anyanyelvét, tehát a „könnyű” és „nehéz” nyelv nagyon szubjektív. A nyelvérzék zömmel érdeklődés a nyelvek iránt, jórészt logikai készség, amit szerencsés esetben kiegészít valamennyi zenei érzék is. Szóval a szándék a kulcs. Tudod, van az a bizonyos közmondás a nem akarásról … A nyelv a közhiedelemmel ellentétben inkább reál, mint humán tárgy, akinek jó a logikai érzéke, sokkal hamarabb átlátja a nyelvek rendszerét is. Csak magolással nagyon fáradságos dolog nyelvet tanulni.

 

2.    Nincs időm nyelvet tanulni.

Egy újabb közhely: időd mindig arra van, amire akarod, hogy legyen. Légy őszinte magadhoz: ahogy tudsz időt szakítani a kedvenc elfoglaltságaidra, a testmozgásra, az internetezésre, úgy a tanulásra is akad. Csak akarnod kell. Napi 10-15 perc is csodákra képes, lényeg a rendszeresség.

 

3.   A magyar nyelvoktatás silány.

Ez is kényelmes kifogás, de nem igaz. Volt alkalmam már gyakorló nyelvtanárként is több országban nyelvtanfolyamra járni, és hidd el, a magyar nyelvoktatással semmi gond nincsen. Az itthoni nyelvtanárok is éppoly fölkészültek, motiváltak, mint a külföldi kollégáik. De a tanár hiába motivált, ha a diákja nem az. Aki juszt se akar tanulni, azt nem lehet erőnek erejével megtanítani. Persze az azért igaz, hogy ha teheted, válassz olyan nyelvtanárt, akivel egy hullámhosszon vagytok, akinek szimpatikus az egyénisége.

 

nyelvtanulás

 

4.    A tankönyvek bénák / használhatatlanok.

Szerintem a tankönyvekkel sincsen semmi gond, ha akarsz tanulni, akkor nem az lesz a lényeg, hogy mennyire színes-szagos a könyv, amiből tanulsz. Nézd meg ezt a képet egy most használatos finn nyelvkönyvből! Képes? Nem. Izgalmas? Nem. Vicces? Nem. Meg lehet belőle tanulni a nyelvet? Igen. És ez a lényeg, a többi megint csak rajtad múlik. De az óriási választékból biztosan találsz olyat, ami passzol az egyéniségedhez.

 

5.     Egy nyelvet rendesen csak gyerekkorban lehet megtanulni.

Ha eddig ezzel takaróztál, akkor mostantól ne tedd, mert ez sem igaz. Az igaz, hogy a kisgyerek másképpen tanul, mint a felnőtt. Csodálkozz rá, a kicsik mennyivel nyitottabbak! Ez az egyik titok. Légy nyitott, ne akard az új nyelvet az anyanyelved szabályai szerint összerakni! A kicsik nem félnek a hibáktól, ha valamit eltévesztenek, kacagnak egyet és ennyi. Ez a másik titok. Vegyél róluk példát és próbálkozz bátran. Az anyanyelvünkön sem fogalmazunk tökéletesen. A hibák azért vannak, hogy tanuljunk belőlük. „Itt van a nyelvemen, jaj, mondd már!” Ismerős? Remek. Az anyanyelvünkön sem jut mindig eszünkbe a megfelelő szó. Ne ess pánikba, mondj egy másik hasonlót vagy írd körül!

 

6.     Nem értem.

Előfordul, hogy a másik nyelvben valami nagyon logikátlan a mi észjárásunk szerint, ezért elsőre nem értjük. Légy nyitott, ne a saját logikádat akard ráhúzni a másik nyelvre, hanem fedezd föl a másik nyelv rendszerét. Hidd el, az is éppen olyan logikus, csak máshonnan kell nézni. Válassz számodra logikus nyelvet („ruhapróba”)!

Legközelebb a nyelvtanulás módszereivel várlak benneteket!

 

Üdvözlettel:

 

Szani Edit

 

 

 

 

 

 

 

Utoljára frissítve: kedd, 10 február 2015 14:36
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449