TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Életpálya \ Így tanulj könnyedén szavakat

24
2015 febr.

 

Ilyen idős korodra szerencsés esetben már tudod, te hogyan tanulsz: a szemeddel, a füleddel vagy a testeddel. Ha nem, akkor kérd egy barátod segítségét a következő rövid teszthez. 

Szani Edit vagyok, végzettségem szerint német nyelvtanár, tolmács és szakfordító. A közoktatásban eltöltött 18 év után döntöttem az önállóság mellett, jelenleg szabadúszóként dolgozom.

Elmondhatom, hogy a kedvtelésem a munkám is egyben. Szeretném, ha a tanítványaim is ugyanolyan örömüket lelnék a nyelvtanulásban, mint én.

 

 

 

A TESZT

 

1. kör

A barátod vágjon ki reklámújságokból 12-15 db képet mindenféle tárgyról (élelmiszerek, ruhák, bútorok, szerszámok, játékok, állatok, növények). A képeket kiteszi eléd az asztalra, te 1 percig nézheted, utána idézz föl közülük minél többet. Írjátok föl, hányat sikerült.

 

2. kör

Utána a barátod olvasson föl neked kétszer másik 12-15 szót, ne elvont fogalmakat, hanem hasonlóan jól megjegyezhető szavakat, mint az előző körben. A feladat ugyanaz: próbálj közülük minél többet fölidézni.

 

Ha a képes feladat ment sokkal jobban, akkor te inkább a szemeddel tanulsz, ha a második, akkor inkább a füleddel. Ha nagyjából egyformán, akkor dönts az alapján, melyik tűnt könnyebbnek.

 

3. kör

Ha a testeddel tanulsz, azt már úgyis tudod: imádsz táncolni, mozogni, villámgyorsan sajátítasz el mindenféle mozgást, koreográfiát, képtelen vagy hosszabb ideig nyugton ülni.

 

Mindezt azért kell tudnod, hogy a megfelelő módszerrel hatékonyan tanulhass.

  • A szemmel tanulónak találták ki a színeket, ábrákat, plakátokat, a mind map-nek nevezett fogalomtérképet.
  • A füllel tanulónak jó szolgálatot tesz egy diktafon és egy lejátszó, a zene és hangoskönyv.
  • A testtel tanuló járkáljon, nyüzsögjön-mozogjon bátran tanulás közben. Ha a fülével is tud tanulni, akkor séta, kocogás, bringázás, kutyasétáltatás közben remekül fog haladni a tanulnivalóval is.

 

Minél több érzékszerved vesz részt egyszerre a tanulásban, az annál eredményesebb lesz.

 

 


Hogyan érdemes nyelvet tanulni?

Önállóan, magántanárnál vagy tanfolyami csoportban?


Mindegyik megoldásnak vannak előnyei és hátrányai. Önállóan csak akkor tanulj, ha már nem az első nyelvet tanulod, ha fegyelmezett és kitartó vagy, ha nem rettentenek el a nehézségek, és ha van azért segítséged, akitől tudsz kérdezni. Ha elakadsz és egyedül nem boldogulsz, az hamar a kedvedet szegheti. A legtöbb tankönyv nem alkalmas arra, hogy egyedül tanulj, de vannak erre szánt tananyagok is.


Ha magántanárhoz jársz, a saját tempódban haladsz, nem kell senkihez sem alkalmazkodnod. A hátránya, hogy mindig csak a tanároddal gyakorolsz és nincs összehasonlítási alapod más tanulókkal.

 

A tanfolyam előnye a csoportos tanulás, ha jó társaság alakul ki, nem jellemző a lemorzsolódás sem. Mindenféle szituációt lehet gyakorolni, tudsz másokkal együtt dolgozni, látod, hogy hozzájuk képest hol tartasz. Hátránya, hogy alkalmazkodnod kell a csoport tempójához. És csak ritkán kerül rád a sor a feladatoknál, megszólalásoknál.

Szótanulás


Hány szót kell tudnod?

 

Az érettségihez (B1-es szint, a régi szintek szerint alap- és középfok között) elég nagyjából 1500-2000 szó. Az átlagember sem használ többet a hétköznapi életben, ezzel már el lehet boldogulni (ezek nem a ragozott és képzett alakok, csak az alapszavak). Pár érdekes adat a statisztikák rajongóinak.
Hogyan tanulj szavakat?

 

Ha te vagy dr. Spencer Reid, akkor vegyél egy szótárt és olvasd ki … Viccen kívül: ne szavakat, hanem inkább kifejezéseket, mondatokat próbálj megtanulni, pl. kérdés-választ, 2-3 mondatos párbeszédet, 4-5 mondatos történetet, véleményt. A különálló szavakkal nehéz bármit is kezdeni, főleg az elején.

 


A leghaszontalanabb időpazarlás ülni a szótárfüzet mellett és bámulni az összefüggéstelen szavakat. Szemmel tanulók készítsenek színes fogalomtérképet, vágjanak ki képet, írják rá / mellé a szavakat. A tanulnivalót lehet mindenféle logika alapján csoportosítani, a tanulandó szavakból lehet scrabble-szerű ábrát szerkeszteni, történetet írni az összes szó fölhasználásával. A hosszú szavak betűiből lehet más szavakat összerakni, a kifejezéseket kártyákra írva lehet őket ABC-rendbe tenni, hosszúság szerint csoportosítani, stb. Elsőre haszontalan időpocsékolásnak tűnik az efféle „játszadozás”, de nagyságrendekkel eredményesebb a szótárbámulásnál.

Németesek a der-die-das tanulására használjanak szövegkiemelőt – a szó színére előbb fogsz emlékezni, mint a névelőjére. Egy tanítványomnak lefűzhető színes lapjai voltak – minden nem másik színű lapon, a szavak az ő logikája szerint csoportosítva. Bátrabbak fölcímkézhetik a lakást, pl. a bútorok, használati tárgyak nevével (használj különböző színű öntapadó címkéket!).


Fordítsuk a hasznunkra a sokszor idegesítő marketinges trükköket! Fogadjunk, hogy a legtöbb reklám, óriásplakát összes idióta szlogenjére emlékszel! Legyen neked is saját „óriásplakátod”! Visszafogottabb megoldással az asztaloddal szemben lehet a falon valamilyen kis faliújságod, parafa- vagy mágneses táblád: erre tedd ki a legsürgősebb tanulnivalót. A merészebbek kitehetik belül a vécéajtóra, a mosogató fölé, a fürdőszobatükörre, akárhová, ahol szem előtt van.


Kütyürajongók napi 2-3 kifejezést a kedvenc kütyüjükkel is megtanulhatnak – tedd ki háttérképnek, nyitó üzenetnek! Amikor előveszed a kütyüt, mindig látod, észrevétlenül megjegyzed. Ezt hagyományosan is megteheted: írj föl egy cetlire 1-2-3 kifejezést, vágd zsebre és amikor valahol sorban állsz, várakozol, vess rá egy-egy pillantást!


A legtöbb fegyelmet és időt igénylő módszer a szókártyás tanulás. Pl. Németországban ehhez kész egységcsomagokat is lehet kapni, nálunk marad a csináld magad módszer. Utóbbinak az az előnye, hogy amíg dolgozol vele, addig is rengeteget tanulsz. Szerencsére már van belőle elektronikus változat is, az Anki nevű program ismertetőjét itt találod. Ezen az oldalon egyébként is rengeteg hasznos dolgot találsz a nyelvekről, nyelvtanulásról.

 

 


És végül egy bizarr ötlet: olvass lexikont! Na nem A-tól Z-ig, hanem indulj el egy szócikkből az abban található hivatkozások mentén. A Wikipédián akár órákig is barangolhatsz és közben rengeteget tanulsz észrevétlenül.

 

Jó tanulást!

 

Üdvözlettel:

 

Szani Edit

 

 

 

Utoljára frissítve: kedd, 03 március 2015 16:38
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449