TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Életpálya \ Jópofa, ingyenes tippek nyelvtanuláshoz
03
2015 márc.

Jópofa, ingyenes tippek nyelvtanuláshoz

 

A mai nyelvtanulóknak lényegesen több lehetősége van a nyelvtanulásra, gyakorlásra a korábbi évtizedekhez képest. Az internet csak úgy, mint mindent mást, a nyelvtanulást is forradalmasította. Az internetes lehetőségek mellett persze ne feledkezz meg néhány klasszikus módszerről sem:

 

 

Szani Edit vagyok, végzettségem szerint német nyelvtanár, tolmács és szakfordító. A közoktatásban eltöltött 18 év után döntöttem az önállóság mellett, jelenleg szabadúszóként dolgozom.

Elmondhatom, hogy a kedvtelésem a munkám is egyben. Szeretném, ha a tanítványaim is ugyanolyan örömüket lelnék a nyelvtanulásban, mint én.

 

 

 

Sok nyelv önálló tanulásához, főként füllel tanulóknak ajánlóm a Goethe Verlag  letölthető nyelvleckéit.


Engem anno a livemocha nevű oldal segített át a kezdeti nehézségeken finnből, bár azóta nagyon átalakult. Azoknak ajánlom, akik már valamilyen nagy nyelv ismeretében fognak egy új nyelv tanulásához. Az angolt célszerű valamilyen szinten ismerni, és szükséged lesz egy nyelvtankönyvre is. Az oldal alapvetően ingyenes, pontokat gyűjtesz a feladatok megoldásával és ezekkel a pontokkal jutsz hozzá a következő leckékhez. Nekem az tetszett benne, hogy írnod, beszélned is kell – és anyanyelvi beszélők javítják ki a produkcióidat. Tudsz chatelni is, rögtön gyakorolhatod is a tanultakat.


Kicsit szokatlan, de nagyon jópofa dolog a képeslapos levelezés. Igen, a 21. században postai képeslapos levelezés! Ha képeslapot vagy bélyeget is gyűjtesz, duplán nyersz vele. Smile A Postcrossing oldalon regisztráció után kapsz véletlenszerű címeket a világ minden tájáról, ahová küldesz egy képeslapot. Ugyanígy a te címedet is megkapja valaki és egyszercsak ott lesz egy képeslap a postaládádban valahonnan a nagyvilágból. Egy képeslapra nem kell sokat írni, kezdők is megbirkóznak vele és a kapott levelek lefordítása is nagyon izgalmas! Minimális angoltudás ehhez is kell.


Érdemes a fentiek Facebook-oldalához is csatlakozni.

 

Kimondottan németes tipp a Goethe-Intézet honlapja és Facebook-oldala. Előbbin van pl. online könyvtár fantasztikus választékkal: újságok, könyvek, hangoskönyvek. Kínálnak rengeteg előadást, tanfolyamot, rendezvényt is, ahová érdemes ellátogatni. Utóbbi oldalon rendszeresen találsz mindenféle hasznos tippet, anyagot.


Az utóbbi időben két kedvenc anyagom volt itt:

 

Ha vonzanak a „brit tudósok kiderítették”-típusú haszontalanságok, azokat németül itt találod:

unnützes-wissen

unnützes-wissen a Facebookon

 


 


Régi vesszőparipám, sok kollégával együtt régóta kérjük, hogy vetítsenek nálunk is feliratos filmeket! Tudjuk, milyen hiperszuperzseniális a magyar szinkron (tényleg az), de ha az eredeti nyelven mennének a filmek (legalább néha a tévében is), abból rengeteget lehetne tanulni. Azt hiszem az egyik francia csatornán láttam francia nyelvű filmeket francia fölirattal – nyelvtanulóknak zseniális! Addig is ajánlom, hogy ha van rá mód, akkor a DVD-n állítsátok át a nyelvet a tanult nyelvre és nézzétek meg úgy újra a kedvenc filmjeiteket.

 

Kimeríthetetlen kincsesbánya az internet is, ahol teljesen legálisan meg lehet nézni minden film előzetesét minden nyelven.


A youtube-on rengeteg az olyan zenei videó, ahol a szöveg is olvasható. Tehetségesebbek karaokézhatnak, a többieknek marad a zuhany alatti éneklés Undecided Döbbenetesen sokat lehet abból is tanulni, ha minden kedvenc zenédnek legalább a refrénjét megjegyzed és érted.

 

 


Ha szerencsés vagy és a tévészolgáltatód nem irtott ki minden külföldi csatornát, akkor nézz tévét. Ha ez így nem működik, a neten is van számtalan rádióadó és a tévécsatornák oldalain is sok adás elérhető online formában is – ezeket akár többször is megnézheted. Németeseknek kérésre szívesen ajánlok zenéket, oldalakat.


Lomb Kató elvét követve olvass sokat! Eleinte képregényt, bulvárt (sok kép, kevés szöveg), később bármit, ami tényleg érdekel – híreket, ismertetőt, receptet, blogot, bármit, a lényeg, hogy tényleg érdekeljen. Haladóknak kiváló ötlet a könyvek eredetiben elolvasása. Fanatikus barátaim közül volt olyan, aki a Harry Potter összesnek, mások a Gyűrűk urának veselkedtek neki. Ha magyarul már úgyis betéve tudod, nem maradsz le semmiről, és szerintem hatalmas élmény. Akármilyen jó egy fordítás, az eredeti mindig egy picit más.És a legfontosabb könyv a végére: a szótár. A jó szótár bizony pénzbe kerül, akár elektronikusat, akár papíralapút veszel. Ne költs szemétre! Ha már költesz rá, vegyél jót. Amit mindenképpen tudok ajánlani, az Akadémiai Kiadó és a Grimm Kiadó szótárai. Ezek garantáltan megbízhatóak, szakszerűek, jó minőségűek (tartalom és kivitel egyaránt).

 

 Találd meg az örömöd a nyelvtanulásban!

 

Üdvözlettel:

 

Szani Edit

 

 

Utoljára frissítve: kedd, 03 március 2015 17:18
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449