Legolvasottabb https://trendalelke.hu Fri, 19 Apr 2019 05:05:53 +0200 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Most pénteken indul a kecskeméti Slow Food Termelői Piac, nejlonzacsimentesen! https://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3002-most-penteken-indul-a-kecskemeti-slow-food-termeloi-piac-nejlonzacsimentesen https://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3002-most-penteken-indul-a-kecskemeti-slow-food-termeloi-piac-nejlonzacsimentesen Most pénteken indul a kecskeméti Slow Food Termelői Piac, nejlonzacsimentesen!

 

 

 

Slow Food Termelői Piac

 

Helyszín: Budai utcai Piaccsarnok szabadtéri részének hátsó felén

Időpont: minden hónap utolsó péntekjén, 6.00 – 14.00 (május 1-től: 5.30 – 14.00)

Első alkalom: 2019. március 29. (péntek)

 

A „Slow Food Termelői Piac” termelők jelentkezését várja. A résztvevőkkel kapcsolatos előírások a következők:

Csak olyan gazdálkodók és kézműves termelők/előállítók jelenhetnek meg ezen a piacon, akik közvetlenül maguk termesztik, tenyésztik vagy állítják elő az ott árusított élelmet. Közvetítők részvétele nem engedélyezett.

A termelőknek fenntartható mezőgazdasági gyakorlatot kell folytatniuk, be kell tartaniuk az állat-jólét szabályait, és - ahol csak lehetséges - védeniük kell a biológiai sokféleséget.

Kis számban engedélyezhető olyan termelők/előállítók és kézművesek részvétele, akik a saját olyan nem-élelem jellegű termékeiket (amelyeknek egyébként szintén meg kell felelniük a fent vázolt feltételeknek) árusítják, mint pl. textil áruk, kerámia, magvak és palánták.

Csak olyan termékek jelenhetnek meg, amelyeket természetes és hagyományos, a környezetet tiszteletben tartó módon állítanak elő.

 

 

Mivel ennek a piacnak jelentős környezeti nevelő, tudatformáló célja is van, ezért kiemelten fontos, hogy a piacon a lehető kevesebb hulladék keletkezzék, a hulladék elhelyezése megfelelő módon történjék (szelektív hulladékgyűjtés), az újrafeldolgozásra (recycling) és energiatakarékosságra helyezve a fő hangsúlyt. Pl. nylonzacskók használata ezen a piacon nem engedélyezett.

Az áraknak tisztességesnek, átláthatónak és igazolhatóan indokoltnak kell lenniük.

A résztvevő termelőket rendszeresen ellenőrizni fogják, hogy mindenben megfelelnek-e a Slow Food által előírt elvárásoknak.

Árusító asztalt és - korlátozott számban - kékfestő terítőt biztosítanak, de kérik a termelőket, hogy ők is gondoskodjanak dekorációs elemekről, továbbá ruházatuk is megfelelő legyen.

 

Az Intézmény- és Piacfenntartó Egyesület elérhetőségei:

 • 06-76-503-210, 06-76-503-220
 • info@kecskemetipiacig.hu, piacfelugyelet@kecskemetipiacig.hu

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Mon, 25 Mar 2019 18:02:31 +0100
Lefogytam, méghozzá négyszer is. Na és milyen volt közte? https://trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/2997-lefogytam-meghozza-negyszer-is-na-es-milyen-volt-kozte https://trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/2997-lefogytam-meghozza-negyszer-is-na-es-milyen-volt-kozte Fotó: Petróczi Réka - www.petroczireka.hu

 

Igen, négyszer, mert mindig újra visszahíztam őket. A visszahízásról már nem tettem ki képet, elvégre az a kudarc volt, a fogyás meg a siker. Könnyen és mérhetően elválasztható fogalmak, gondoltam én, és tükrözte vissza mindenki más. Pedig lefogyni és meghízni is egy folyamat eredménye, mégis valahogy hajlamosak vagyunk abba ragadni, hogy a két állapoton kívül nincs más, hiszen senki sem beszél arról, hogy mi történik a két kép között.

Nem beszélünk arról, hogy milyen nehéz volt lemondani sok kedvenc ételünkről. Nem beszélünk arról, hogy a frászkarikának sem volt kedve futni reggelenként, ágyban döglés helyett. Nem beszélünk arról, hogy mennyi szorongással járt egy-egy zabálós családi esemény, hogy vajon kibírom-e vagy nem. Nem beszéltünk arról, hogy mekkora lelkiismeret furdalással járt, ha túlléptük a kalóriakeretet, vagy ha olyat ettünk, amit „nem szabad”. Nem volt szó arról, hogy választani kellett sokszor edzés és a gyerekünk között. Nem beszéltünk arról, amikor túlettük magunkat, nem találtunk vissza a rendszerbe, és megint hízni kezdtünk, és szép lassan feladtuk az egészet.

Senki nem mondja, hogy ez nehéz, hogy nem egy napig kell észnél lenni, hanem folyamatos figyelmet kíván, és az úton lesznek kudarcok, kisebb-nagyobb sikerek, megcsúszások, sírva röhögések, elégedett pillanatok és fogcsikorgató szakaszok. Mert ez ilyen, és ha nem harcolod meg ezeket, ha nem éled meg, akkor hiába fogysz le, újra meg fogsz hízni, de minimum, hogy az első sikerek után nem leszel elégedett, mert voltaképpen csak egy képet akartál elérni, nem pedig a saját utadat végigjárni.

Mert az utána képek a legnagyobb rózsaszín hazugságot azzal közvetítik, hogy elhitetik: egyszer kell elérni ezt az állapotot, és onnantól minden rózsaillatúan csodás lesz. Ha lefogysz, akkor mindenki szeretni fog, természetesen az önbizalmad is a csillagos egekben lesz, mert végre tetszeni fogsz másoknak, és innentől boldogan élünk, míg meg nem halunk.

 

 

Hát, a nagy frászt!

A fogyás nem egy végleges állapot (és szerencsére a hízás sem), úgyhogy nem érdemes egy előtte-utána kép alapján eldönteni, hogy vannak nyertesek és vannak vesztesek. Mert ezek relatív és éppen csak pillanatnyi állapotot tükröző dolgok.

Persze, jó lenne azt hinni, hogy egyszer kell elérni a nagybetűs BOLDOGSÁGOT és onnantól minden rendben van, de az a fránya boldogság vagy elégedettség tünékeny állapot.

Jó lenne valami csillámporos felütéssel befejezni a cikket, azzal, hogy ha ezt meg azt csinálod, milyen jó lesz, de a lényeg pont az, hogy nincs csodaszer sem az örök vékonyságra, sem arra, hogyan legyél örök életedre boldog és elégedett.

A valószínűbb és életszagúbb forgatókönyv az, hogy merj hibázni, merj visszanézni a kudarcaidra, az áldozataidra, a jó-rossz megéléseidre, és akkor közelebb leszel ahhoz, amit valódi élet(ed)nek hívnak… Nem pedig egy leegyszerűsített „utána” képnek a Facebookon.

 

A szerzőről:

Adamik Zsanett vagyok, terápiás munkatársként foglalkozom szenvedélybetegekkel a kecskeméti Rév Szolgálatnál. Emellett autogén tréninget és önismereti csoportokat tartok azoknak, akik szeretnének a saját életükben betöltött szerepükre jobban rálátni. Szemléletem fontos része, amelyet szeretnék átadni, hogy senkinek sincsen eredendően jó vagy rossz oldala, mindannyian valamilyenek vagyunk, a különbség csupán annyi, hogy mennyire látunk rá a önmagunkra.

Elérhetőségem: adamikzsanett@gmail.com

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Adamik Zsanett) Női percek Thu, 21 Mar 2019 19:08:34 +0100
Több kecskemétire is voksolhatunk a Családháló díj mezőnyében! https://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2923-tobb-kecskemetire-is-voksolhatunk-a-csaladhalo-dij-mezonyeben https://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2923-tobb-kecskemetire-is-voksolhatunk-a-csaladhalo-dij-mezonyeben Több kecskemétire is voksolhatunk a Családháló díj mezőnyében!

 

Családháló díj

 

Kecskeméti jelöltek:

 • 2018 óvodája: Kálmán Lajos Óvoda Tündérkert Óvodája – Kecskemét
 • 2018 kórházi gyermekorvosa: Dr. Kelemen Edit – Bács-Kiskun Megyei Kórház
 • 2018 házi gyermekorvosa: Dr. Kiss Katalin Julianna – Kecskemét, Házi Gyermekorvosi Rendelő
 • 2018 védőnője: Nagy Szilvia – Kecskemét, Meditres Egészségház
 • 2018 óvónője: Fischer Krisztina – Kecskemét, Bács Kiskun Megyei Kórház Gyermekosztály
 • 2018 egyéni különdíjasa: Dr. Zelena András – Kecskemét, Korábban Érkeztem Dél Alföldi Koraszülöttekért Alapítvány

 

A szavazás menete:

 • Szavazni 2019. február 15-18. között lehet.
 • Szavazatot leadni a Családháló honlapján, itt lehet.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 14 Feb 2019 14:17:43 +0100
Összefogtak a kecskeméti szakemberek a szoptatás és az anyatejes táplálás népszerűsítéséért https://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2878-osszefogtak-a-kecskemeti-szakemberek-a-szoptatas-es-az-anyatejes-taplalas-nepszerusiteseert https://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2878-osszefogtak-a-kecskemeti-szakemberek-a-szoptatas-es-az-anyatejes-taplalas-nepszerusiteseert Összefogtak a kecskeméti szakemberek a szoptatás és az anyatejes táplálás népszerűsítéséért

 

Dr. Tálosi Gyula, a Csecsemő- és Gyermekosztály osztályvezető főorvosa nem győzte hangsúlyozni, mennyi jótékony hatása ismert az anyatejnek az immunrendszer fejlődésétől - az anya-gyermek közti lelki kapcsolat erősítésén át - a betegségek megelőzéséig, mint például a diabétesz vagy a különféle allergiák. Sőt, az anyatejjel táplált babáknak bizonyítottan magasabb az intelligenciájuk felnőtt korban.

“Nagyon nagy hiba, ha nem teszünk meg mindent annak érdekében, hogy a babák hozzájussanak ehhez a folyékony, fehér aranyhoz” – szögezte le.

 

 

“A cumisüveg nem a babakelengye tartozéka!”

 

Utal Dr. Kelemen Edit neonatológus, az Újszülött és Koraszülött Osztály vezető főorvosa az indokolatlan méreteket öltött tápszerhasználatra. Sok anya elhatárolódik a szoptatástól, illetve általános probléma, hogy nincsenek tisztában az anyatejes táplálással kapcsolatos tudnivalókkal, ezért összezavarodnak, félnek, elszunnyad bennük az anyai ösztön.

A kecskeméti anyák viszont olyan szempontból szerencsés helyzetben vannak, hogy a városban rendszeresen tartanak ingyenes születés- és szoptatásra felkészítő tanfolyamokat, a kórházon belül is.

A kecskeméti kórház szintén nagy hangsúlyt fektet az ún. aranyóra biztosítására, amikor is a babát közvetlenül a születés után a szülők mellkasára helyezik, mert a csecsemő a 45-50. percben ösztönösen keresi édesanyja mellét, így máris egymásra tudnak hangolódni. Kelemen doktornő elmondta, szeretnék az aranyórát kétórásra nyújtani.

 

 

A nők 98 %-a tud szoptatni, csak nem hiszi el magáról

 

“Felnőtt egy olyan generáció, amelyben elvették az anyától a szoptatás örömét - például az olyan szabályokkal, mint a baba három óránkénti etetése. Ez aláásta az anyatej termelődését, amit a tápszergyártó cégek remekül kihasználtak és egy jól profitáló iparágat építettek rá. Pedig tényleg nagyon ritka, mindössze 2 % az, aki betegség vagy bizonyos kezelések miatt nem szoptathat. Az anyák 98 %-a képes szoptatni gyermekét a megszületés után” - magyarázza Szabóné Kis Éva védőnő és laktációs szaktanácsadó, aki szerint az egységes kommunikáció hozhat fellendülést a szoptatás és az anyatejes táplálás újból népszerűvé tételében. “Az összes egészségügyi dolgozó, a védőnő, a szülész-nőgyógyász, a gyermekorvos és bárki, akivel egy terhes nő vagy egy friss anya találkozik, ugyanazt kell, hogy mondja, és akkor az anyák eltántoríthatatlanok lesznek.”

A méhlepény leválása indítja be hormonális szinten a tej termelődését, a tejelválasztást pedig onnantól az serkenti, ha az anya a csecsemő igényei szerint, a megfelelő technikával szoptat. Alapesetben ez elég, nincs szükség gyógyteákra vagy bármi egyébre a tejtermelődés fokozására.

Az anyatejet nem lehet túladagolni, amikor a baba jelzi, hogy éhes vagy szomjas, nyugodtan szoptathatja az édesanya, nem jó, ha egy külső irányítás programozza ezt be. Mint ahogyan azt sem lehet beszabályozni, meddig kell szoptatni. A szopási ösztönt 15 hónapos és 4 éves kor között növik ki a gyerekek. Kerülendő, hogy az anya csak a társadalmi nyomás miatt, kényszerből hagyja abba a szoptatást, mert a környezete szerint már túl nagy a gyermeke ehhez, miközben még esetleg sem ő, sem a baba nem érett meg az elválasztásra.

 

 

Tudtad? Kecskeméten leadhatod és igényelhetsz is anyatejet!

 

Persze sajnos előfordulnak olyan esetek, amikor saját édesanyja mégsem tudja szoptatni csecsemőjét, ilyenkor nyújt óriási segítséget az Anyatejgyűjtő Állomás, amely összegyűjti az anyatejet azon édesanyáktól, akiknek a saját gyermekük szoptatásán túl többletként termelődő teje is van. Noha sokan idegenkednek attól, hogy más anya tejével táplálják gyermeküket, a rendszer teljesen biztonságos, az anyák szigorú orvosi vizsgálatokon esnek át, illetve a tejet hőkezelik. Háztól-házig ugyancsak működik az anyatej adása, az orvosi vizsgálat és a pasztörizálás természetesen ilyenkor is kötelező.

 

Anyatejgyűjtő Állomás

 • 6000 Kecskemét, Piaristák tere 7.
 • Telefon: 76/514-065
 • Védőnő: Török Zita
 • Anyatej átvétele, kiadása: minden nap 6.30-8.30 között

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Mon, 21 Jan 2019 16:29:13 +0100
Felkészülni, vigyázz, irány a Jótékonysági Kecsap Sportnap! https://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/2883-felkeszulni-vigyazz-irany-a-jotekonysagi-kecsap-sportnap https://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/2883-felkeszulni-vigyazz-irany-a-jotekonysagi-kecsap-sportnap Felkészülni, vigyázz, irány a Jótékonysági Kecsap Sportnap!

 

 

Jótékonysági Kecsap Sportnap

 

Helyszín: Gáspár András Szakgimnázium és Szakiskola tornaterme, Hunyadi János tér 2.

Időpont: 2019. február 23., szombat, 9:00–12:00

 

Az összegyűlt pénzadományokat egy igazán jóravaló, kedves, de nehéz helyzetben lévő családnak juttatják el a szervezők.

Az édesapát szklerózis multiplex betegséggel kezelik évek óta, mozgása korlátozott, de még járóképes. Az édesanya egy ritka izomsorvadásos (ALS) betegséggel küzd 4 éve, kerekesszék segítségével közlekedik. Iskoláskorú fiaikat nagy szeretetben nevelik. A megváltozott életkörülmények óriási anyagi terhet rónak rájuk a lelki-testi megpróbáltatások mellett.

Segítsünk közösen a speciális gépjármű megvásárlásához szükséges összeg előteremtésében!

 

A részletes program:

9:00 Fitball Tapasztó Ágival

10:00 Varga-Tóth Vera (Wera Gym) funkcionális köredzése

11:00 bodyART Ilyés-Szűcs Katával (Kata Body Klub)

 

Lehetőség lesz a fáradt testrészek frissítő masszázsára is.

 

Segíteni úgy tudsz, ha elmész és az ott kihelyezett becsületkasszába dobod az általad felajánlott összeget.

Támogató részvételi hozzájárulás: 1500 Ft/fő

 

Amennyiben nem tudsz részt venni, de szeretnél segíteni, utalással megteheted az édesapa számlájára:

 • Csaba Tibor, OTP Bank: 11773322-00496854
 • A közlemény rovatba írd bele: KECSAP SPORTNAP
 • Összeg: általad meghatározott

 

Ne feledjétek: "Nem tehetsz nagy dolgokat az Életben, csak kis dolgokat, nagy szeretettel!"

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Thu, 24 Jan 2019 17:55:03 +0100