TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Kecskemét arcai: Kovács Krisztina és a Krisko Design
04
2016 márc.

Kecskemét arcai: Kovács Krisztina és a Krisko Design

 

Kecskemét arcai sorozatunkban neves és kevésbé ismert vagy egyáltalán nem ismert kecskemétiekről mesélünk, akik alakítják, formálják a várost, színesítik a kecskeméti életérzést: lehetnek nők, férfiak, művészek, vállalkozók, sportolók, önkéntesek, hétköznapi hősök. Ami fontos, köztünk, értünk, velünk élnek. Mint például Kovács Krisztina, aki megálmodta és létrehozta Kecskeméten a Krisko Designt. Egyedi ölelke párnái és marok babái egyre több gyerkőcnek jelentik a  kedves kis barátot, akihez jó odabújni, akivel jó együtt álmodni. A gyerekeken kívül a lakberendezők is imádják a modern és letisztult formavilágot.


Trendalelke.hu: Eredetileg mi a foglalkozásod?

Kovács Krisztina: Műkörömépítő vagyok, ami ugyebár szintén kreatív vonal. Terhességem utolsó időszakáig dolgoztam, és fájó szívvel hagytam ott az asztalt. A sokszor estébe nyúló munkát viszont a férjem nem szerette.


Honnan jött az ötlet, és hogyan vágtál bele a Kriskó Design megvalósításába?

Megszületett a gyermekem, és nagyon elkezdte mozgatni a fantáziámat, hogy milyen termékek veszik körül, amivel érintkezik, amit megeszik … stb. Nyilván az egyik első dolog a csecsemő életében, az a fürdetőkrém. Akkoriban  nekem az internet volt a külvilág, ezért a kisfiam alvásidejében autodidakta módon elkezdtem felkutatni és listázni a termékeket, hogy mi a káros, és mi nem az. Aztán elkezdtem a különböző hatóanyagokat beszerezni otthonra, majd a kis konyhámban előállítottam a popsikrémet.  Ennek kapcsán ismerkedtem meg a meskával, ami ihletet adott a névválasztáshoz. Nézegettem a többi meskás alkotó felhasználónevét, és a nevükkel játszottak legtöbben a művésznevek kitalálásakor. A Krisko a Kovács Krisztinából lett, de nem volt túl tudatos döntés.

Végül a férjemnek vetettem fel, hogy miért nem hozunk létre egy webáruházat, ami csak gyermekholmikat forgalmaz. Ő vállalkozó, tehát jártas a vállalkozásban és minden velejárójában, ami nekem újdonság volt. A sok tucat termék helyett mi jó minőségű, külföldi, egyedi termékeket szerettünk volna a boltunkban értékesíteni.  Kiutaztunk Németországba, és egy kiállításról hoztunk haza párnákat és más prémium babaholmikat, játékokat. Megnyitottuk Kecskeméten a boltunkat, nagyon fel is kapták az elején, országszerte ismert lett, jöttek Győrből, Budapestről, de a kecskemétiek nemigen vásároltak. Volt, aki sokallta az árakat, volt, aki be sem jött, mert már a dekoráció, az arculat igényessége is visszatartotta. Másfél év után tudtuk, hogy nem működőképes a koncepciónk. Felmerült, hogy nyissuk újra a boltot Budapesten, de más városba nem akartam áttenni a székhelyünket, mert kivitelezhetetlen lett volna számomra az ingázás. Webáruházként - GoBaby néven - azonban még mindig működünk.

 


Mennyire vetted a lelkedre a kudarcot?

Egyáltalán nem, mégpedig a párna kollekció miatt. Amikor már tudtuk, hogy bezár a bolt, akkor kezdtem el a jövőn agyalni, és gyűjtöttem az inspirációkat. Tulajdonképpen sok mindenbe belekaptam, érdekelt az egyedi gyerekruha-készítés is, de azt éreztem, hogy üzletileg nem lehet sikerre vinni, mert nem fogják megfizetni a termékeket. Ennek kapcsán azonban kapcsolatba kerültem a textilnyomás technikájával. Ihletet adott még egy belga márka, amit imádtunk a boltban. Hálózsákokat, takarókat, pizsamákat forgalmaztunk tőlük, egy-egy kollekcióhoz pedig adtak egy formapárnát. A párna jobban ment nálunk, mint maga a hálózsák, és így jött a kényszerhelyzet, hogy készítsünk felhőpárnákat. Az ötletelés után hivatalossá tettük a termékeinket, kitaláltuk a nevet, megcsináltuk a bevarrható címkéket, ...stb.  A digitális textilnyomás pedig adta magát.


Minden egyes darab kézzel készül saját gyártásban?

Igen, 2 varrónő varrja őket, majd egyenként, szigorú minőségellenőrként átnézem a párnákat, marokbabákat. Csak a hibátlan darabok maradhatnak, olyat postázok csak el, amit szívesen adnék a fiamnak is.. A textilnyomást követően logózott celofáncsomagolást kapnak a termékeink, majd papírdobozban szállítjuk őket a vevőknek.


A családod támogatott a Krisko Design megvalósításában?

A férjemnek nagyon tetszik az ötlet. Még nem mondta ki, de szerintem nagyon büszke rám, a projektre, hogy feltaláltam magam. Mivel neki is webáruháza van - táplálékkiegészítőket árul -, így be tud nekem segíteni, a csomagküldés feladatát átvállalta tőlem.

 


Hogyan néz ki egy napotok? Sikerült családbaráttá tenni a vállalkozásodat?

Igen, teljesen családbarát. Reggel elviszem a gyereket az oviba. Ezután elindul a körforgás -  szerencsére minden helyben, Kecskeméten történik: a tervezés, az anyagbeszerzés, a varrás, a nyomás, a  csomagolás, a kommunikáció. Kora délután elvégzem a házimunkát, aztán indulok a kisfiamért az oviba.


Fontos az inspiráló gyerekszoba? Egyáltalán van igény stílusos gyerekszobára? A többségnél úgy látom, a nappali, konyha megtervezésére jóval nagyobb energiát fordítanak mint a gyerekek birodalmára.

Amikor aktuálissá válik a gyerekszoba, akkor persze odafigyelnek a berendezésre, de talán inkább funkcionális, mint dekorációs szempontból. Van egy olyan réteg, akik igényesen alakítják ki a gyerekszobákat, de mi általában nem látjuk, hová kerülnek a termékeink.

 


Nálatok milyen a gyerekszoba?

Modern, mivel nem szeretem, ha sok csicsa van, de nincs egyetlen meghatározó irányvonal. Harmonizál a lakás többi részével.


Funkcióját tekintve mit gondolsz a párnáidról?

Nem titok, a célom, hogy minden gyerek szobájába csempésszek egy kedves kis barátot, akihez jó odabújni, együtt álmodni. Az ölelke párnák leginkább alváshoz használatosak. Népszerűek a marok párnák is, amelyekkel lehet játszani, ugyanakkor dekorációs elemként is szolgálhatnak.


Mi a legfőbb motívum?

Hogy mindenki alszik: az erdei állatok, a házi kedvencek, az állatkert lakói. A Disney és egyéb jogdíjas szereplők, minták nem vonzottak soha.  Vannak egyedi igények, és el is szoktuk vállalni ezeket, de azért megszűröm az ötleteket. Egyébként szeretnék még letisztultabb színvilágot, hogy egységes legyen a kép. Idén a pasztell színeket szeretném erősíteni.

 


Melyik a legnépszerűb minta?

A róka nagyon kedvelt, abszolút kedvenc, de amúgy minták terén nagyon hullámzóak a rendelések.


A párnákban mutatkozott meg először a kreativitásod, azóta számos új termék is megtalálható a Krisko Design webáruházában. Fontos, hogy a rád jellemző letisztult, modern alapdarabokhoz kaphatóak legyenek egyéb gyerekszobai kiegészítők is?

Folyamatosan bővül a paletta: a fa dizájner termékek a külföldiek körében népszerűek, a lámpák is jól mennek. Lesznek horgolt szőnyegeink is.


Személyesen hol lehet megvásárolni a párnákat?

Bekapcsolódtam a budapesti Pici Piacba. Ez egy dizájner baba-mama-gyerek vásár. Legközelebb március 19-20. között lesz Pici Piac.


Mire vagy a legbüszkébb a Kriskó Design kapcsán?

Hogy egy év távlatából önfenntartó a projekt.

 


Ha jönne egy jó tündér, mit kívánnál tőle a Kriskó Designnak?

Nagyon szeretném megtanulni a grafikus mesterség csínját-bínját. Most én rajzolgatok otthon, a gyermekem füzetébe, majd abból kreálja meg a végleges formát a grafikus. Irigylem azokat, akik jól rajzolnak.


Kecskemétről lehet dizájner karriert építeni? Milyen ez a közeg neked?

Nem tudom, mert nem aposztrofálom magam dizájnernek. Martintól szokták kérdezni, anya hol dolgozik, és azt szokta felelni, hogy a párnagyárban. A legtöbben nem is tudják, hogy kecskeméti vagyok.


Milyennek szeretned látni a várost 2020-ban?

Jó, ahogy van. A férjem szívesen költözne, de én kiszakítva érezném magam máshol. A Krisko Designnak persze jól jönne egy kis népszerűség a városban, de úgy tűnik, hogy ajánlás útján is megy a híre.

 

Krisko Design honlap és webáruház

Krisko Design a facebookon

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra,

csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: péntek, 04 március 2016 18:53
Értékelés:
(7 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449