TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Szárnyakat kaptak a kecskeméti hölgyek

21
2016 márc.

Szárnyakat kaptak a kecskeméti hölgyek

 

“Légy magad a változás, amit a környezetedben látni szeretnél!” - Ez volt a mottója a Nőnek lenni jó! konferenciának, melyet a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában tartottak Csatosné Harmati Erika és Puskásné dr. Csorba Éva szervezésében. Köszönet a szervezőknek és az előadóknak a magával ragadó gondolatokért. A 3. Nőnek lenni jó! konferencián is szárnyakat kaptak a kecskeméti hölgyek. Már számojuk a napokat a jövő évi konferenciáig! Addig is megosztjuk veletek az esemény legfontosabb felvetéseit.

 Az emberség mértékegysége

Nem kell a tökéletes pillanatra és körülményekre várnunk, kezdhetjük kicsiben, a lényeg, hogy cselekedjünk, és ezt nagy szeretettel tegyük - erre biztatott minden hölgyet Tedd Tünde, az E-Kecsap, vagyis az Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítvány egyik alapítója. A családsegítő kezdeményezés mögött főként védőnők állnak, akiknél “egyszercsak valami becsípődött szociálisan”, és belevágtak céljaik megvalósításába. Tünde tehát saját tapasztalatára támaszkodva javasolta minden nőtársának, merje elkezdeni életre kelteni a vágyait, álmait.
Ehhez persze megfelelő társakra is szükségünk van, így érdemes megvizsgálni a környezetünkben, ki az, aki segít magasabbra és magasabbra emelkednünk, és ki az, aki ehelyett a szárnyainkat tépkedi.

A konferencia alaphangulatát adta meg az önzetlen segítségnyújtás kiemelésével, és az ebben rejlő örömmel, ami az ő arcáról is leolvasható volt szavak nélkül. A sikeresség hajszolása helyett igyekezzünk értékesek lenni, megtartani őszinteségüket és hitelességüket. S hogy a szemléletváltozás ne csak erre a napra szóljon, megkért minket, használjuk a szárnyainkat, ha már egyszer megtanultuk őket használni.

 


Van a polkolban egy hely...

Dr. Zolnay Judit, a MetLife Biztosító Zrt. vezérigazgatója számos statisztikai adattal bizonyította, milyen ki nem használt lehetőség a női munkaerő. Míg az egyetemen még nem tapasztalható esélybeli különbség a két nem között, a munka világába való belépéskor a nők már korlátokkal találják szemben magukat. Számos tehetségtől esik el a világ azzal, hogy a magasabb pozíciókban kevés nőt találunk.

Fejlődésünk érdekében a következő kulcsfontosságú területeket emelte ki:

  • Önbizalom fejlesztése
  • Célkitűzés
  • Támogatás kérése
  • Mentoring, coaching
  • Networking, vagyis kapcsolatépítés
  • Példakép, szerepmodellek keresése


Arra kérte a résztvevő kecskeméti női vezetőket, vállalkozókat, segítsék egymást boldogulni az élet minden területén, mert ez kötelességük.  Gondolatának súlyt adva Madeleine Albrighttól idézett:

“A pokol bugyrában létezik egy hely azon nők számára, akik nem segítik a többi nőt.”

 

Pajkó Andrea és László Mónika (balról jobbra)


Lehetsz kivételes

László Mónika kommunikációs tanácsadó az énmárkaépítés nyomulás nélkül témakörét boncolgatta Pajkó Andrea. a trendalelke.hu alapító-főszerkesztőjének kérdései mentén. Igyekezett felnyitni a szemünket, hogy ne kelljen minket nagyítóval keresgélni, legyünk láthatóak a munkaerőpiacon. Az önmárkaépítés fontos eleme az, hogy teljesítményünket, értékeinket tudatosan és következetesen megmutassuk. Mindeközben nem kell hamis vagy idealizált imázst festeni magunkról, hiszen sokkal hatékonyabb az önazonosság - ezen belül azonban ki kell lépnünk a komfortzónánkból. A témában íródott könyve, a “Lehetsz kivételes” az egyéni ambíciók kiéléséhez, megvalósításához nyújt mankót.

 


Te is lehetsz hős

Orosz Györgyi egykori televíziós-újságíró gyakorlati tippekkel szolgált a közöny ellen a Hősök Tere Kezdeményezés példáján keresztül. Minden, ami körülvesz minket, hatással van ránk, tehát tennünk kell azért, hogy környezetünk élhető legyen. Amellett, hogy hangsúlyozta, lehetőségeinkhez mérten tegyünk egymásért, biztatott minket, mi magunk is merjünk segítséget kérni, ha arra szorulunk. Ismerős a következő kép? Megtréfál a magassarkúd, elesel, és senki sem segít talpra állni, az emberek csak bámészkodnak, te pedig a föld alá süllyedsz szégyenedben. Kérj segítséget, és hidd el, megkapod!

Ellenben ha te látod, hogy segíthetnél, tedd meg! Nehéz az első lépés, és számos tényező visszatart minket a cselekvéstől: az idő, hogy mindenki engem fog nézni, a nem biztos, hogy kompetens vagyok dilemmája, a felelősség, a csoport hatása - hiszen ha ők is csak szemlélődnek, miért pont én segítsek, veszély esetén a félelem, valamint a visszautasítás kellemetlensége. Ne hagyjuk ezeket győzni, ugyanakkor mindig mérlegeljünk az adott helyzetben, ha valós veszélybe sodornánk magunkat, felmentést kapunk a cselekvés alól.

Már az is sokat segít, ha kibillentjük az embereket az aktuális helyzetből akár egyetlen kérdéssel, kijelentéssel. A sok apró tett után nagy dolgokra is képesek lehetünk - bátorított minket Györgyi. Az egyensúly megtartása érdekében éppoly fontos továbbá, hogy kapni is merjünk, ne csak adni.

 


„Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra”

Borsosné H. Krisztina közgazdászból lett drámapedagógus, a LÁJK Színjátszó Csoport vezetője a drámapedagógiában találta meg az utat a teljesség felé, amivel valami jót tud tenni, miközben ő maga is jól érzi magát.A gyermekeknek az élményeken keresztül tanítja meg az értékeket, legyen az drámafoglalkozás, tanítási dráma, ünnepi műsor vagy diákszínpad. A legnagyobb sikereket a gyerek személyiségfejlesztése, értékes emberré válása szempontjából talán a színjátszás területén tapasztalja Krisztina, mert jó hatással van a diákokra, a közösségre. A módszer segít, hogy jobb emberré váljanak, és a jövőben szárnyalhassanak. Krisztina saját példájából kiindulva mindenkit arra buzdít, hogy merjünk váltani, akkor is, ha ez a váltás éles!

 

Csatos Erika Herczeg Ágnes és kislánya társaságában (balról jobbra)


Éld az álmaid – legyen a hobbid a munkád

Herczeg Ágnes borszakértő az előtte szólóhoz hasonlóan közgazdászként végzett, majd merőben más területen áll helyt jelenleg. Saját életpályájából vonta le a tanulságokat, melynek alappillére a családi hozomány: rendkívül fontosnak tartja, egy nő milyen útravalóval indul el az életbe. Ő erős nőket látott maga körül, ezért természetes volt számára, hogy már diákként harcolt, küzdött céljai eléréséért, tudatosan tett meg minden lépést.

Sokszor szembesült olyan helyzettel, amikor megkérdőjelezték létjogosultságát az adott pozícióban neme, kora miatt, de tudásával, tapasztalatával és határozottságával felülkerekedett rajtuk.

Egyszerű, általános érvényű tanácsai remek zárszóként hatottak: Tudd, mit szeretnél elérni, ne légy rest tenni érte és viselkedj erős nőként, hogy hozzá hasonlóan elmondhasd magadról: “boldog vagyok és szeretem az életemet élni”.

 

A szervezők: Puskásné Dr. Csorba Éva és Csatosné Harmati Erika

 

Képgaléria hamarosan az Álomjövő facebook oldalán.

Fotók: Tormási Ákos

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra,

csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: kedd, 22 március 2016 14:50
Értékelés:
(8 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449