TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Egy futás másokkal, másokért
06
2016 ápr.


Április másodika az autizmus világnapja 2007 óta, ezen a napon világszerte számos program igyekszik megteremteni a társadalmi érzékenységet az ezzel a betegséggel élők irányába. Kecskeméten újra volt Futni-kék!, mely keretében kicsit ismerkedhettünk és élményeket szerezhettünk egymásnak. Szerkesztőségünk is felhúzta a futócipőt és a kék fejpántot, ezzel támogatva a kezdeményezést.Első ízben tavaly április másodikán szervezte meg a kecskeméti Autista Gyermekekért Egyesület a Futni-kék! elnevezésű autizmus világnapi futást, amelynek végén maguk a résztvevők fogalmazták meg: ezt meg kell ismételni jövőre!

Így idén már lázasan készültek rá az Autizmus Centrumba járó gyerekek is: több száz kék zászlócskát készítettek a Juhar utcai, Szalag utcai autisták, a Rákóczi iskola autista csoportjába járók, sőt, a lakiteleki óvoda autista óvodásai is. A zászlókat a Bolyai és a Kandó önkéntes középiskolásai osztogatták - az autizmusról szóló tájékoztató leporellókkal, az egyesület kártyanaptáraival egyetemben - a rendezvény előtt és alatt a járókelőknek és a futásra gyülekezőknek.

Óvatosabb becslések szerint is legalább kétszázan indultak neki a főtérről a vasútkertbe tartó, majd onnan visszatérő futamnak. Közel ugyanennyi szurkoló, szimpatizáns indította útnak őket, és várta vissza a célba érőket egy-egy palack ásványvízzel, energiapótló szőlőcukorral. Régi ismerősök és egymás számára addig teljesen ismeretlenek mosolyogtak egymásra, tettek valamit a másikért, a másokért.

A mások, az autisták - felismerhetően vagy felismerhetetlenül - úgy vehettek részt ebben a jókedvű buliban, ahogyan az minden nap kijárna nekik: egyenjogú-egyenrangú partnerként, társként.

 

Ennyi, és nem több - de nem is kevesebb - volt a rendezvény szervezőinek célja. Lehetőséget adni az autizmussal élő embereknek és családjaiknak, hogy megmutathassák magukat: ugyanolyan kedvesek, szerethetők, elismerésre vágyók és küzdeni akarók, mint autizmussal nem érintett embertársaik. Kecskemét polgárainak pedig alkalmat teremteni arra, hogy mindezt megtapasztalják.

 


Szombat este sötétedés után pedig a kék fényben pompázó kecskeméti városháza emlékeztette rá a környéken sétálókat: április másodika van, az Autizmus Világnapja.

Vajon emlékezni fogunk rá egész évben?

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra,

csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: szerda, 06 április 2016 19:32
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449