TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Ma 100 éves a kecskeméti Matildka néni: még most is igazi nő
20
2016 ápr.

Ma 100 éves a kecskeméti Matildka néni: még most is igazi nő

 

Városunk szépkorú lakosa, Berei Józsefné Matild a mai napon 100. születésnapját ünnepli, melynek alkalmából szerkesztőségünk is felköszöntötte. Bár 10 éve egyik lábát térdtől amputálni kellett, de néhány hónappal később már újra tudott járni kitartásának, akaratának köszönhetően. Néhány évvel ezelőtt még segített a konyhában lányának, de az sem okozott neki problémát, hogy szemüveg nélkül gombokat válogasson. 100 évesen is megmaradt csinos nőnek: odafigyel öltözködésére, rendszeresen jár hozzá fodrász, reggeli előtt gondosan elsimítja, megigazítja szemöldökét.A mesefotelben ülve számos történetet olvasott az unokáknak, dédunokáknak, ugyanitt olvassa rendszeresen a helyi napilapot. Nekünk most élete meséjét mondta el kedvenc foteljében, amiért végtelenül hálásak vagyunk.

Matildka néni 1916. április 20-án született egy gazdálkodó családban. Öten voltak testvérek, 3 lány és 2 fiúgyermek, akik az otthoni gazdaságba segítettek be a polgári iskola elvégzése után. A viharos 20. században családjukat sem kímélte a sors: a két világégés után jött a legnagyobb csapás. A világháború után Matildka édesapjától, a jómódú gazdaembertől mindent elvettek, a család innentől egyszerűen élt. A háború utáni évek jelentették élete legnehezebb időszakát, mesélte el az idős asszony.

Akkori mércével mérve Matildka néni nem ment korán férjhez, 22 évesen lett egy helyi tanító, Berei József felesége. Fiatal lányként két kisebb testvérét kísérte az iskolába, és az ottani beszélgetésekből szerelem született. A családban nem volt divat a nagy esküvő, szűk családi körben mondták ki az igent: boldog házasévek következtek, melyet két gyermekük, Matild Éva és József születése tett teljessé. Kecskemét mellett a tanyavilágban éltek, férje Nyárlőrinc-Világos tanítója volt, majd a ‘60-as években a Hunyadivárosba költöztek. Aktív társasági életet élt családjával: veje, István elmondása alapján fantasztikus szervezési- és problémamegoldási készségekről adott számot, igazi finomságokkal kényeztette vendégeit.

 Varrni és hímezni nagyon szeretett Matildka néni gyermekkora óta. A falakat ma is az ő gobleinjei díszítik a szobájában. A háztáji gazdaság, példás háztartása és gyermeknevelés mellett még erre is jutott ideje. Később az Ótemető utcában lévő szövetkezetnek dolgozott be. Varrógépe még ma is a szobája része, büszkén mutatta meg nekünk.

Matildka néni a mai napig örömmel vesz részt a családi összejöveteleken. Két unokával és négy dédunokával büszkélkedhet - ők is már fiatal felnőttek, s bizakodik, hogy még ükunokáit is köszöntheti majd.

Kértük tőle, foglalja össze, mi a megélt 100 évének titka:

 

“Hála Istennek mindig egészséges voltam. Mindig csináltam valamit, ha mást nem, akkor kézimunkáztam - kötöttem, varrtam, horgoltam. Mindig volt cél, mindig volt elfoglaltságom. Nem csavarogtunk, szépen, családi körben éltünk, szeretet vett körül bennünket. A szülőktől rengeteg szeretetet kaptunk útravalónak.”

A hit és szeretet szerinte alappillérei a hosszú, boldog életútnak. Egész életét becsületesen, önzetlenül, igazságosan élte, ezek számára a legfontosabb emberi értékek.

Arra a kérdésünkre adott válaszában, milyennek látja a világban zajlott változásokat, inkább azt emelte ki, hogy ő maga és környezete nem lett más. “Sokat változott a világ, de mi mindig megmaradtunk becsületes, egészséges és jó családi körülmények között. Van, amiben jobb volt régen - legfőképpen abban, hogy fiatalok voltunk” - mondta nevetve Matild néni.

Isten éltesse Matildka néni!

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra,

csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: szerda, 20 április 2016 08:37
Értékelés:
(10 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449