TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ El tudjátok képzelni, mennyi vizet fogyasztunk Kecskeméten?
29
2016 ápr.

El tudjátok képzelni, mennyi vizet fogyasztunk Kecskeméten?


Több mint 110 ezer lakos a vállalkozásokkal, gyárakkal megspékelve rengeteg vizet igényel. Kecskemét éves vízfogyasztása majdnem 6 millió köbméter volt 2015-ben: ez naponta több mint 16 ezer köbméter vízfelhasználást jelent 60-40 százalékos arányban a lakosság javára a vállalkozásokkal szemben. Új sorozatunkkal, amely a Zöldülj Kecskemét! nevet viseli, utánajárunk annak, hogy Kecskeméten hogyan állunk a környezetvédelemmel, és mi, kecskemétiek mennyi mindent megtehetnénk a Földért, magunkért. Jane Goodall szerint sajnos nem igaz, hogy "ezt a bolygót nem a szüleinktől örököltük, hanem a gyermekeinktől kaptuk kölcsön. Nem kölcsönkaptuk a gyermekeinktől a Földet, hanem elraboltuk tőlük." Tegyünk ellene!

 Mire használjuk el Kecskeméten ezt a rengeteg vizet?

Átlagadatok egy emberre és egy napra lebontva:

  • Ivás és főzés: 3-4 liter
  • Mosogatás: 4-7 liter
  • Takarítás: 5-10 liter
  • Kézmosás: 10-15 liter
  • Zuhanyzás/fürdés: 40-100 liter
  • Mosás: 20-40 liter
  • Wc-öblítés: 20-40 liter


Ugye megdöbbentőek a számok?! Átlagban 160 liter víz naponta, fejenként csak a személyes szükségletekre.

 

 


Érdemes-e csapvizet inni Kecskeméten?


Sokan amiatt választják az ásványvizet vagy otthon szűrt vizet, mert attól félnek, hogy a csapvíz gyógyszermaradványokat tartalmaz. Évente átlagosan 70 ezer forintot költenek a magyar családok palackozott vízre, pedig számos kutatás bizonyítja, hogy a gyógyszermaradványoktól való félelem alaptalan. A gyógyszerek a vizelettel ürülnek ki szervezetünkből, és való igaz, hogy ezzel a szennyvízrendszerbe jutnak, onnan pedig esetlegesen tovább vezethet útja az élő vizekhez. A mélyfúrású kutak és karsztvízbázisok esetében azonban kizárható a közvetlen kapcsolat. A partiszűrésű kutak (pl. a Duna mentén) vagy a felszíni vízkivétel (pl. a Balatonból) elvi szinten kockázatot jelenthet, viszont ilyenkor a modern, kifinomult és soklépcsős tisztítási folyamat garantálja a megfelelő vízminőséget.

Nincs ez másként Kecskeméten sem, a Bácsvíz Zrt. a 201/2001. kormányrendelet előírásainak megfelelő ivóvízminőséget biztosítja. Az Alföldre jellemző mélységi rétegből (200-400m-ről) nyerik a vizet, melynek minősége azonos az alföldi ásványvizekével. Minimális (a megengedetthez képest csupán 10 százeléknyi) klórgáz adagolása történik annak érdekében, hogy az elosztóhálózatban történő transzport során a víz minőségét megőrizzék.

 


Senkit sem szeretnénk lebeszélni az ásványvízről, hiszen gazdag ásványianyag-tartalma miatt pozitív az élettani hatása, kellemes az íze, minősége tökéletes, biztosan nem vegyszerezték. Azonban ellenérveket is tudnak sorolni a szakemberek: olyan ionokat juttathatunk a szervezetünkbe, amik általánosságban véve hasznosak, bizonyos esetben mégis károsak, pl. magas vérnyomás esetén a fokozott nátriumbevitel ártó. A palackozott víz szállítása, raktározása, a PET-palack előállítása, összegyűjtése és újrahasznosítása terhet ró a környezetünkre, miközben ráadásul az évezredek alatt kialakult vízbázisokat is kimerítik.

A szűrt víz ugyancsak sikk lett Magyarországon, pedig ezen berendezések használata indokolatlan, hiszen már tudjuk, szerencsére hazánkban jó minőségű a vezetékes víz. A nem megfelelően üzemeltetett készülékekben ráadásul elszaporodhatnak a nem kívánt baktériumok is, valamint feleslegesen fosztjuk meg a vizet a benne található értékes anyagoktól.


Köszönet a Bácsvíz Zrt-nek az információkért!

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra, csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: hétfő, 02 máj. 2016 10:26
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449