TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ A hét legfontosabb hírei Kecskemét életéből

08
2016 máj.

A hét legfontosabb hírei Kecskemét életéből

 

7 nap, 7 hír: a legfontosabb, legérdekesebb hírek, amikről tudni érdemes Kecskeméten. Újabb utcák lesznek fizetősek a belvárosban, kezdődik a lomtalanítás, és eldőlt a Város Bora cím sorsa is.

                              
2016. május 2-8.

 

 

180 emberen segítettek a Bácsvíz munkatársaiA BÁCSVÍZ Zrt. 2016. május 5-én rendezte meg 2016 tavaszi véradó-napját irodaházában, ahová a cég teljes működési területéről érkeztek segítőkész munkavállalóink. 62 munkatárs vett részt a véradáson, hogy segítsenek ezáltal 180 embertársukon. A BÁCSVÍZ évek óta szervez véradást munkatársai körében, a véradó mozgalom támogatásáért végzett tevékenységéért 2010-ben már a Bács-Kiskun Megyei Vöröskereszt ezüst emlékéremmel, 2013-ban pedig Véradó barát Munkahely elismeréssel tüntette ki a társaságot.

 


Egy királyleányka lett a Város BoraImmár három évtizede rendezik meg a Kecskemét Város és Környék Termelői Borversenyét, és 2008 óta választják ki  Kecskemét Város Borát a Kunsági borvidék termelőinek részvételével. A Város Bora bírálaton a Termelői Borversenyen kiváló, illetve jó helyezést elért, nevezett bor vehetett részt. A termelői versenyre az idén 25 termelő nevezett 63 mintával, melyből 5 termelő 17 mintával Kecskemét Város Bora megtisztelő címre is benyújtotta nevezését. A bírálatok eredményeként a borversenyben 17 arany, 7 ezüst és 22 bronzérem született (2 minta a bizottságok elismerését nyerte el).  Domokos Zoltán Kadarkája és Káplány Sándor Cabernet sauvignonja kapott nagyarany minősítést. A Hírös Hét Fesztivál keretein belül Borbemutatóra is sor kerül, így a Borverseny kiváló helyezést elért borait ingyen meg lehet majd kóstolni.


21-en bírálták el a a Város Bora címe pályázó borokat a következő fajták közül: arany sárfehér, kövidinka rajnai rizling, királyleányka, chardonnay, muskotály, rozé,  kadarka és egyéb vörösborokat sorolták. 2016-ban a város borának termelője a kunszállási Polyák Borászat lett.Évente két hullámban lesz limlom akcióMódosulta a város hulladékgazdálkodási rendelete. Ennek fő oka, hogy április 1-től a hulladékgazdálkodás rendszere lényegesen átalakult, a közszolgáltatás állami és önkormányzati közfeladat ellátása keretében valósul meg. A rendelet módosítása díjemeléssel nem jár. A helyi rendelet kedvezően módosult abból a szempontból is, hogy a jövőben Kecskeméten évente kétszer, tavasszal és - igényfelmérés alapján – ősszel lesz limlom akció, a karácsonyfák elszállítása pedig januárban kétszer történik majd.

Legközelebb május 13-án és 14-én, valamint május 20-án és 21-én szállítják el a lomokat. Erről bővebb információ itt olvasható.Kecskeméti döntős az év kiállítása 2015 versenyben


A Cifrapalota "A beszélő köntös" nyomában című 2015/16. évi ​nagy kiállítási projektje ​döntős lett, 2016. május 21-én, a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében pedig az is kiderül, milyen eredményt ért el. A pályázatot a Pulszky Társaság ötödik alkalommal írta ki, és a 2015-ben nyílt időszaki vagy állandó kiállításokkal lehetett nevezni. A pályázó múzeumoknak regisztrálniuk kellett a tárgyévben, és részletesebben is be kellett mutatniuk a kiállítást, a hozzá kapcsolódó közönségprogramokat, a médiamegjelenést.

 


Új utcák kerülnek a fizető parkolás rendszerébe


Új parkolási rendelet lép életbe július 1-jétől. A korábbi bonyolult számítási mód helyett a rendelet pontos díjat határoz meg, így egyértelmű a lakosság számára, hogy Kecskeméten 15 perc parkolás mennyibe kerül.
A korábbi három helyett csak két díjövezet lesz, oly módon, hogy a korábbi kiemelt övezet elnevezése I. díjövezetre változik, a korábbi I. és II. díjövezet pedig összevontan jelenik meg II. díjövezetként. Az I. díjövezetben a rendelet 6 órás maximális díjköteles várakozási időt állapít meg, a II. díjövezetben nincs időbeni korlátozás.


A rendelet új területeket von be a fizető parkolásba. Erre azért volt szükség, mert a piac, a Boldogasszony tér és a Katona József gimnázium környéki „nem fizetős” utcák lakói jelezték: ezek az utcák túlzsúfoltak. Ugyanakkor a piac környékén újonnan bevont utcákra is vonatkozik, hogy szombaton és vasárnap ingyenes a parkolás.

 A Mercedes-Benz 185 milliárd forintos beruházást jelent be Kecskeméten


Új generációs kompakt autókat is gyárt majd a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. A Daimler AG 2018-ig 185 milliárd forintot fordít technológiafejlesztésre, valamint a termelőkapacitás bővítésére a hazai telephelyen. Az új karosszériaüzem felépítése mellett hatékony és innovatív berendezések telepítése is megvalósul. A vállalat csak az új, csúcstechnológiával felszerelt karosszériaüzem felépítésére 80 milliárd forintot fordít. A 99 ezer négyzetméter alapterületű új csarnok kialakításakor fontos szempont volt, hogy a lehető legtöbb természetes fény jusson be, ezzel is még barátságosabbá és kedvezőbbé téve a munkakörülményeket. A teljes beruházás keretében a már meglévő üzemekben is fejlesztések történnek; mint például a présüzemben, illetve különböző módosítások mellett új robotokat is elhelyeznek a felületkezelési folyamatok kiszolgálására.

Az új generációs kompakt járművek összeszerelése során az alkatrészeket már kizárólag az automatizált, önjáró robotok szállítják a logisztikai és árufelvételi zónából – az itt előkészített árukosarakban – az összeszerelő szalaghoz. Az árukosaras rendszer nem csak lerövidíti a munkatársak által megtett távolságokat, de a gyors és egyszerű ellenőrzési metódusnak köszönhetően – csak egy pillantást kell vetni az árukosárba, hogy minden alkatrész beépítésre került-e – és ezáltal hatékonyan szolgálja a minőségbiztosítási rendszert is. A kecskeméti gyárban alkalmazott innovációk a Mercedes-Benz globális termelési hálózatában is példaértékűnek számítanak. Mindezt az ünnepélyes alapkőletétel során jelentették be, ahol Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetésének elnöke és Michael Göbe,l a Mercedes-Benz Cars kompakt autók termeléséért felelős nemzetközi vezetője különböző, szimbolikus értékű tárgyakat tettek egy időkapszulába, amely az alapkőben került elhelyezésre.‘56-os emlékeket gyűjtenekA Kecskeméti Katona József Múzeum az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából nagyszabású személyes emlékek (tárgy, fotó, egyéb dokumentum) és visszaemlékezések gyűjtését hirdeti meg. Kecskemét és a környező települések lakosságát ezért arra kérik, amennyiben őriznek az 1956-os eseményekhez köthető relikviákat, személyes emlékeket, jelentkezzenek a 0620/2268719-es telefonszámon, vagy írjanak e-mailt a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre. Postai úton is várják a jelentkezéseket, amelyeket a 6001 Kecskemét, Pf. 6. számra küldhetnek be. Személyesen jelentkezőket hétfőtől csütörtökig, 8 és 16 óra között várnak a Bethlen körút 1. szám alatti központi épületükben.+1 programajánló: Mézesek a Cifrában


„Édes a huszár, kardja és a lova is…”  - Idézhetjük a régi katona nóta egyik sorát. Nem véletlenül, hiszen a mézeskalácsosok, no meg a vásári forgatagban régen és ma is oly kedvelt a huszár figurája. Hogy ez mennyire így van, azt bizonyítja az a tárló is, amely a Cifrapalota „A magyar huszár” címmel május 5.-étől látható új időszakos kiállításán tekinthető meg. A rendezők itt a kalocsai Dallos Mézeskalács Műhely és Kristóf Márta, Tiszakécskén élő és alkotó népi iparművész zsűrizett remekeiben gyönyörködhetnek. Közöttük kapott helyet a Kecskeméti Piarista Gimnázium 12. évfolyamos tanulójának, a lakiteleki Sánta Márton míves mézeskalács huszárja is. A muzeális tárgyak köréből pedig egy 18. század végén készült úgynevezett ütőfa idézi a mézes-bábos mesterség késő középkori virágzását. – Mindez a többi becses tárgyegyüttessel 2016. augusztus végéig lesz megtekinthető.+1 Néznivaló: Élőben közvetítik Kecskemétről a Merkúrt


Május 9-én Merkúr-átvonulást figyelhetünk meg hazánk teljes területéről. A jelenséget a Merkúr csekély látszó mérete miatt szabad szemmel nem lehet megfigyelni, csak biztonságos napszűrővel ellátott, legalább 10x-es nagyítású távcsővel. A Kecskeméti Főiskola csillagvizsgálójából élő webközvetítést tartanak derült idő esetén, így bárki akár otthonról is nyomon követheti a jelenséget. A webközvetítés linkje hétfőn délelőtt kerül fel a Planetárium honlapjára, de csak a jelenség kezdete előtt válik aktívvá.

A Planetárium honlapjaTetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra,

csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: vasárnap, 08 máj. 2016 08:31
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449