Nyomtatás
24
2016 máj.

Kecskemétről indult az ország egyik legkülönlegesebb társkeresője, az Eliézer

 

Nincs könnyű dolga annak a nőnek vagy férfinak, aki valódi társat keres: olyat aki egyedülálló, illik is hozzá, ugyanakkor keresztyéni életet él. A rengeteg társkereső oldal között immár van egy kecskeméti alapítású is, az Eliézer, amely sok csalódástól igyekszik megkímélni a magányos lelkeket. Kivételes koncepciójának köszönhetően szűrik a komoly kapcsolatra vágyókat, és önismereti tréningekkel segítik a társkeresőket. Murányiné Füredi Adéllal, az Eliézer megálmodójával és Varjú Lajos mentálhigiénés szakemberrel beszélgettünk.

 

 

Murányiné Füredi Adél és Varjú Lajos: A 21. századi Eliézer szolgálat

 

Trendalelke: Hogyan jutott eszetekbe egy keresztyén társkereső elindítása? Adél, tőled hallottam anno egy kijelentést, hogy van egy vállalásod, amit teljesítened kell. Ebből született az Eliézer?

Murányiné Füredi Adél: A Kecskeméti Baptista Gyülekezet tagjai vagyunk mindannyian, akik együtt tevékenykedünk az Eliézer szolgálatban. 2013-ban tértem meg, az óvoda kapcsán kerültünk kapcsolatba a gyülekezettel.  A megtérésem után bemerítkeztem, aztán vártam, hogy Isten megmutassa, hol a helyem, mi a feladatom a gyülekezetben. Hamarosan hozott is elém egyedülálló embereket, akiket nagy szeretettel meghallgattam, de segíteni nem tudtam nekik. Eltelt egy kis idő, imádkoztam azért, hogy Isten mutassa meg, mi az én  utam, mit vár el tőlem. Rájöttem, hogy kell teremteni  egy csatornát, ahol biztonságban érezhetik magukat a regisztrált testvérek és kapcsolatot kezdeményeznek egymással, biztonságos körülmények között, védett környezetben.  Így született meg az Eliézer, ami abban más, mint a többi keresztyén társkereső, hogy lelkipásztori védőhálóval ellátott. Tehát ezen az oldalon azok is  bátran mernek társat  keresni, akik korábban nem mertek, vagy volt már  hasonló társkereső oldalon   negatív tapasztalatuk. Imádkoztam Istenhez, hogy adjon mellém társakat, akik segítenek ebben a feladatban, és ő először Nagy Gusztit rendelte mellém. Ő álmodta meg és valósította meg az informatikai hátteret. Azt a csatornát, amit Isten a szívemre helyezett, egy olyan társkeresőt, ahol keresztyén egyének családokban tudnak kiteljesedni. A másik ember, akit mellém rendelt Isten ebben a szolgálatban, az Varjú Lajos mentálhigiénés szakember, aki trénerként segíti majd a társkeresőket.  Hálás vagyok őértük és a munkájukért.


Mit lehet tudni a jelentkezőkről? Milyen korcsoportokból valók, volt-e korábbi rossz tapasztalatuk más társkeresővel?

Varjú Lajos: Április elején indultunk, azóta 144 regisztrált felhasználónk van, tehát dinamikusan növekszik a létszám. Huszonévesek ugyanúgy használják a rendszert, mint az 50 évesek. Én szúrópróbaszerűen szoktam nézni az adatlapokat, de Guszti egyesével végignézi őket. Gyanús adatoknál felhívja a jelentkezőt, pontosítanak - ő tehát egy szűrő, csak aki átmegy a rostán, az kerül be az adatbázisba. A nők-férfiak aránya nagyjából fele-fele, a felekezetek alapján vegyesek, hiszen a keresztyén egyházak bármelyikéből lehet jelentkezni.  De nem mindenki jár gyülekezetbe.


A lelkipásztori védőháló, ami egy ajánlást jelent tulajdonképpen,  a társkeresőn való regisztrációhoz előfeltétel vagy inkább egy plusz megerősítés?

Lajos: Mi nem építünk korlátokat, hanem lehetőségeket adunk.  A lelkipásztori védőháló azt jelenti, hogy az én pásztorom ad egy ajánlást: alkalmasnak talál-e társkeresésre, igazolja, hogy valósak az adataim. Ha valaki ragaszkodik hozzá, hogy a potenciális jelölteknek legyen ajánlása, akkor csak közülük fog böngészni. Ha valakinél nincs biztosíték, eldönti maga, vállalja-e a kockázatot.


Milyen visszajelzéseket kaptok?


Adél: Pozitív, negatív vélemények egyaránt érkeznek, mi tetszik, mi nem tetszik az oldallal kapcsolatban, ennek örülünk, mert így tudunk tanulni, fejlődni minden szempontból. Mindannyian fejlődünk, akik a szolgálatban részt veszünk.

 

Hogyan szerveződik a párok további kapcsolatépítése, miután a honlapon egymásra találtak? Segítetek nekik ebben?

Adél: A társkeresők igény szerint személyesen is találkozhatnak egymással, ezáltal biztosítjuk a további biztonságos teret az ismerkedésre kötelezettségek nélkül. Ennek többféle lehetősége van, ebből az első lépés, hogy tréningeket indítunk az oldalon keresztül jelentkezőknek. 8-18 fős csoportokat fogunk szervezni. A későbbiekben konferenciákat, kirándulásokat szeretnénk szervezni.

 



Miről szólnak ezek a tréningek?

Lajos: Leginkább önismerettel fogunk foglalkozni. Szakmai meggyőződésem, hogy a jó házasság alapja a jó önismeret. Ha nem így van, csak menekülésből vagy lelki problémái megoldása érdekében házasodik valaki, annak válás a vége általában. Az általunk tervezett 3-szor egynapos tréning központi témája, hogy hogyan gondolkodunk magunkról, mint társról, hogyan állunk a leválással a szülőkről, Isten milyennek szeretne látni minket mint házastárs - sok olyan dolog szóba kerül, ami fontos, hogy megalapozott döntésen alapuljon a házasság. Szeretnénk majd további tréningeket is kidolgozni, ezek távlati tervek, kész koncepciók alapján. Ezeken házasulandó és házasodó párokkal szeretnénk foglalkozni, és saját tapasztalatokon alapuló gondolatainkat osztjuk meg.


Mikor indul az első tréning?

Lajos: Június 18-án indul az első, a helyszín természetesen Kecskemét. Minden csapat három alkalommal látogat majd el hozzánk. Igyekszünk olyan feltételeket szabni, hogy az anyagiak ne jelentsenek akadályt, de mégis kelljen erőfeszítéseket tenni a sikerért. Együtt fogjuk körbejárni a fontos kérdéseket: nem előadás formájában prezentáljuk, így elérhető, hogy önálló belsőmunkára ösztönözzük a jelentkezőket.


Hogyan hirdetitek a társkeresőt?

Adél: A Facebookon van egy oldalunk, de még nem vagyunk túl aktívak. Lesz az “Ez az a nap” a Papp László Sportarénában, amely szintén egy felekezetek közötti rendezvény, ezen szeretnénk majd bemutatkozni. Szívesen megyünk más rendezvényekre, gyülekezetekbe, hogy népszerűsítsük szolgálatunkat. Isten  vezetését figyeljük, élünk minden  lehetőséggel.


A felekezetek, lelkipásztorok hogyan fogadták a kezdeményezéseteket? Támogatnak benneteket?

Adél: Vegyes, felekezetektől függ. Vannak tradicionálisabb gyülekezetek, ott nehezebb a dolgunk. Nem biztos, hogy ott is átmegy a szolgálatunk üzenete. Nekünk az a feladatunk, hogy ami előttünk van lehetőség, azt megragadjuk. Arra kell mennünk, amerre Isten vezet minket.Ahol csukott ajtó fogad, mi a  másik irányba indulunk tovább.

Lajos: Vannak, akik szerint nem helyes a társkereső szolgálat, de őket nem is szeretnénk meggyőzni. Mi elindultunk egy úton, meggyőződésünk, hogy ez jó, de elfogadjuk, hogy mások más módszerek hívei.

 



Van hasonló szolgáltatás Magyarországon?

Adél: Magyarországon egyedülálló, hogy lelkipásztori védőhálóval ellátott az oldal.


Be tudtok már számolni szívmelengető sikertörténetről?

Adél: Egy párunk már van, de addig nem említeném őket sikertöténetként, míg ki nem tűzték az esküvő időpontját, hiszen nálunk nem az együtt járás a cél, hanem  házasságkötés Isten előtt.  



Miért kapta az Eliézer nevet a szolgálat?


Ábrahám és Sára egyetlen fia, Izsák közel járt negyvenedik évéhez, de a környezetében megfelelő, „hozzá illő” (I. Móz 2:18) társat nem talált. Átérezve gyermeke szükségletét, Ábrahám leghűségesebb szolgálóját, Eliézert küldte el oda, arra a földre, amelyet elhagyott, Mezopotámiába, hogy onnan hozzon Izsáknak feleséget.

Nagy kockázatot rejtő követség volt ez. Eliézer ismerte ugyan Izsákot, gondolkodását, szokásait – de az, akit választani fog, honnan bizonyosodhat meg jövendőbelije felől? Honnan tudná ő, az idős ember, hogy megfelel-e majd a vőlegénynek a menyasszony, a menyasszonynak a vőlegény? Eliézer tíz tevével és szolgálókkal együtt kelt útra. Hárán városának határához érkezve, ahol Ábrahám rokonai laktak, azzal a kéréssel fordult Istenhez, hogy figyelmes, készséges lányt hozzon elébe, aki vizet ad neki is, állatainak is a hosszú utazás fáradalmai után. Azt kérte az Úrtól, ne csak szép, vonzó külsejű legyen az a leány, akit Ő Izsáknak szán, hanem munkaszerető, szorgalmas is.

 

Sébastien Bourdon: Rebeka és Eliézer találkozása a kútnál, 1660 körül


A történet szerint Isten meghallgatta Eliézer imáját: „És mielőtt elvégezte volna a beszédet, íme jött Rebeka, Bethuél leánya, aki Milkhának, az Ábrahám testvérének, Nákhor feleségének volt fia, éspedig vedrével a vállán. A leányzó pedig felette szép ábrázatú volt, szűz, és férfi még nem ismerte őt, és aláment a forrásra, megtöltötte vedrét és feljött. Akkor a szolga elébe futott, és mondta: Kérlek, adj innom nékem egy kevés vizet a te vedredből. Az pedig mondta: Igyál, uram! És sietve leeresztette a vedret az ő kezére, és inni adott néki. És miután eleget adott néki inni, mondta: A te tevéidnek is merítek, míg eleget nem isznak. És sietett, kiürítette vedrét a vályúba, és ismét elfutott a forrásra meríteni, és merített mind az ő tevéinek. Az ember pedig álmélkodva nézett reá és veszteg hallgatott, tudni akarván: vajon szerencséssé teszi-é az Úr az ő útját, vagy nem.” (I. Móz 24:15–21)

A további ismerkedés a családi otthonban folytatódott, a leánykérés is, de természetesen Kánaánba térve Izsáknak és Rebekának volt módja egymást megismerni, még egybekelésük előtt. Eliézer választottja Izsák választottjává is vált.

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra,

csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: szerda, 25 máj. 2016 08:56
Értékelés:
(10 szavazat)

Legfrissebbek a szerzőtől: Pajkó Andrea

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned