TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Zöldülj Kecskemét! Ismerd meg Kecskemét tüdejét!

02
2016 jún.

Zöldülj Kecskemét! Ismerd meg Kecskemét tüdejét!

Fotó: szabadidokozpont-kecskemet.hu Fotó: szabadidokozpont-kecskemet.hu

 
Ha Budapest zöld tüdeje a Városliget, akkor Kecskemété a Benkó Zoltán Szabadidőközpont! A város kedvelt kirándulóhelye 174 hektárnyi füves-fás parkjával, 40 hektáros tórendszerével kimeríthetetlen tárháza a szabadidős programoknak: van itt strand és wakeboard pálya, horgásztó, játszótér, 3 kimért futópálya, hófánk pálya, strandfoci, strandröplabda, strandkosárlabda pálya, erdei fitnesz park, sárkányhajó pálya, kiépített bográcsozó helyek. A park egyik büszkesége a csaknem 50 m magas (egészen pontosan 49 m), mesterséges domb, amelynek tetejéről nem csak a park területe csodálható meg madártávlatból, hanem Kecskemét városa is. Ezzel a teljesítményével a Dél-Alföld legnagyobb kilátóhelye is egyben.


Kellemeset a hasznossal

Amennyire kellemes itt időzni, legalább olyan hasznos vízgazdálkodási szempontból a Benkó Zoltán Szabadidőközpont.

Kecskemét és környéke belvizei a 19. sz. második felében elvégzett vízrendezési munkák eredményeként a Csukás-ér - a Dong-éri főcsatornán keresztül - a Tiszába kerültek. A városi csapadékcsatorna hálózat fejlődésével, valamint a szomszédos lakótelep kiépítésével a Csukás-ér kapacitása szűkösnek bizonyult, ami a záportározó kialakításához vezetett.

 

Fotó: Lipard FilmA vízjárta területek kotrásával alakult ki a tórendszer, melynek mélyítésével párhuzamosan emelkedett egy csonka kúp alakú földmű is, amit ma mindannyian Benkó-dombként ismerünk. Kecskemét mesterséges dombja rengeteg embert megihletett már: állítólag terveztek a tetejére körpanorámás éttermet, szállodát és zarándok kilátót, amely egy hatalmas keresztet szimbolizált volna.

 


Ki volt Benkó Zoltán?

Benkó Zoltán, a Vízmű Vállalat egykori igazgatója jelentős személyiség volt a megye és a város vízellátásának szervezésében és irányításában. Szakmai és városfejlesztő tevékenységét ma is sokan ismerik és elismerik Kecskeméten. A Szabadidőközpont, a tórendszer és a vízmű domb együttes koncepciója, megépítésének irányítása és szervezése is az ő nevéhez fűződik, így méltán viseli a nevét a komplexum.

 

 

A tó számokban

A 2-6 méter mély, 40 hektáros, mesterséges tórendszer vízgyűjtő területe 254,4 hektár, tározási térfogata 89 000 köbméter. A csapadékvíz, talajvíz és a Nyíri csatorna táplálja, de ez utóbbi jellemzően száraz, azaz betáplálás csak kivételesen csapadékos időjárás esetén fordulhat elő. A víz öntisztul, de a befolyók előtt a BÁCSVÍZ Zrt. üzemeltetésében lévő üledék és uszadékfogó műtárgyak vannak.

 

Köszönet a Bácsvíz Zrt. munkatársainak a cikk megírásához nyújtott információkért.

Még több szemet gyönyörködtető légi fotó a Szabadidőközpontról a Lipard Film oldalán.

 

Olvasnál még a témában?

El tudjátok képzelni, mennyi vizet fogyasztunk Kecskeméten?

Ugye, nem esik nehezedre!? 10 dolog, amit igazán megtehetnél a Földért 

Ki ne dobd! 12 filléres ötlet a kávézacc hasznosítására

 

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra, csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: péntek, 03 június 2016 16:18
Értékelés:
(12 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449