TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Fél napra a kecskeméti Waldorf diákjai lettünk

21
2016 okt.

Fél napra a kecskeméti Waldorf diákjai lettünk


Hiába süt a nap, csípős hideg a reggel. Szombat lévén legszívesebben otthon maradnék – igazán csábít a reggeli pizsamaparti gondolata. Aztán előtör belőlem az iskolában alaposan belém nevelt kötelességtudat, és kapkodós készülődés után dinamikus vezetési stílusban még időben odaérek a Waldorf iskolába, ahol ma felnőttek ülnek be az iskolapadba.Másoknál is döcögősen indul a hétvége első napja, lassan szállingóznak a megilletődött felnőttek, de kezdés után 10 perccel már jogosan ki lehetne tenni a megtelt táblát az euritmia teremre. Bemelegítésképp rögtön kapunk is egy adag adrenalinlöketet. A waldorfos diákok is egy beszélgető körrel kezdik a napjukat, így mi is szépen sorban bemutatkozunk és elmeséljük, hogy milyen motiváció terelt bennünket az alternatív pedagógia kecskeméti szentélyébe.

 

Nem hajt a tatár: a Waldorfban a "tankönyv" is saját készítésű


Kilóg a sorból, rossz választás volt egy hagyományos általános iskolába iratni – mesél 1. osztályos gyermekük küzdelmes napjairól egy szülőpár. A következő percekben kiderül, nincsenek egyedül. Nem illik a 3. osztályos gyermekünk személyiségéhez az új tanítónő – hangzik az újabb indok. A szünetben mesélt dolgokból nekem úgy tűnik, hogy talán nem is a gyerek személyiségéhez nem illik az ominózus tanító néni, hanem úgy általában nem áll jól neki a tanítás…

 

Csodás saját mesekönyv


A teljesítménykényszer is többször előbukkan indokként, a legérzékletesebben egy anyuka adja elő: A 3. osztályos gyerekem egy teljesítményközpontú általános iskolába jár, kiválóan teljesít, de folyamatosan lázad, és ezért az én lelkem is lázad. A leendő első osztályosok és iskolaváltást fontolgató családok mellett látványosan sok pedagógus van jelen az eseményen: tanítók, óvodapedagógusok, akik mind szűknek érzik a megszokott kereteket. „Waldorfos szülők” is akadnak a teremben, akik szerint „mindig jó részt venni ezen a napon.”

 

Ki mondta, hogy a 6-os szorzótábla gyakorlása unalmas?


A bemutatkozás után rögtön bele is vágunk a közepébe. Darula Andrea euritmia óráján rendhagyó módon gyakoroljuk a 6-os szorzótáblát. Először csak tapsolunk. Majd felugrunk. Aztán jöhet a pacsi a társunkkal, később kombináljuk a mutatványt lépésekkel. Közben persze „számolunk”, amit halk és hangos váltakozással mantrázunk. Szégyen, nem szégyen, bizony bele-belehibázunk a 2. osztályos tananyagba. A kezdeti zavart mosolyok, tétova lépések önfeledt nevetésekké lényegülnek át, stresszoldás kipipálva. Miután kinevettük magunkat, máris beülhetünk az iskolapadba.

 

Összeadás, szorzás, kivonás és osztás manók bevetésenAkinek volt vagy van első osztályos gyermeke, az tudja, micsoda tárgyfetisizmus hatja át az olvasás, írás és matematika tárgyakat: betűkártya, betűtartó, szókártya, számoló pálcika, számoló korong, mérőszalag, óra és még sorolhatnánk kb. 2 oldal hosszan. Ennek nyoma sincs a Waldorfban. Van helyette mesevilág: Tóth Ági óráján szorzás, osztás, összeadás és kivonás manók vezetnek be a számok birodalmába, de van itt koldusként tetszelgő  prímszám és legkisebb királyfi, aki a legkisebb közös többszörös szerepében brillírozik.  Élményből születik a tudás, amit minden érzékszervvel át kell élni, hogy a fizikai test, a lélek és a szellem együtt mélyítse a tanultakat.

 

Így kell angolul fogat mosni


Túl vagyunk a matekon, jöhet az angol. Csak nem az iskolapadban. Az euritmia teremben kört alkotva Nagy Ritával angolul énekelünk, mondókázunk, mantrázzuk a testrészek neveit. Abszolút a beszélt nyelven van a hangsúly, a klasszikus nyelvtani szabályok szerencsére csak 6. osztályban kerülnek elő. Meglepő módon heti 2-2 órában tanulnak angolt és németet is a waldorf diákok már elsőben is. Van egy olyan tuti érzésem, hogy ezek a gyerekek mentesülnek a magyar nyelvtanulás rákfenéitől, és bátran beszélnek majd idegen nyelveken.

 

Ez még megyJól megdolgoztattuk az agytekervényeinket, itt az ideje tehát a testnevelésnek Zubornyák Attilával. Most sem ússzuk meg a kombinációkat, mondókázás közben jár körbe a babzsák a soroknak megfelelően:

Megyek itt, megyek ott,
Egyszer bal, egyszer jobb,
Fenn az ég, lenn a kút,
Hideg jég, hosszú út.

 
Egyszerűnek tűnik, mégis sikeresen belegabalyodunk. Többen is notórius gyűjtögetők, szeretik halmozni a babzsákokat - vissza az általánosba felkiáltással nyugtázza egy apuka a kialakult helyzetet.

 

8 helyett csak 3 labdával bírtunk el

 

A következő feladatban is megcsillanthatjuk a játékintelligenciánkat, pedig csak labdákat dobálunk. Először egyet, aztán még egyet, végül három labda röpköd egyszerre a körben. Három különböző anyagú, súlyú labda, hogy a megszokás véletlenül se uralkodjon el rajtunk. Persze az sem hátrány, ha nem tévesztjük el, hogy kinek kell dobnunk. Az egyszerre játékban lévő három labda már okoz némi zavart a rendszerünkben, el is maradunk a csúcstartó 7. osztályosok eredményétől, akik 17 fővel, 8 labdával űzték a játékot.

 

Tereljük a birkát

 

Játszunk még birkaterelős játékot, ahol a hangsúly az együttműködésen van. Guggolva, egymás kezét fogva alkotunk nagy kört, majd próbáljuk továbbhessegetni a sebesen felénk száguldó labdát. Aki kiengedi a körből, az kiesett. Zubi tanár úr szerint jó kis fiú-lány csaták szoktak ebből kikerekedni 5. osztálytól felfelé.

 

Itt még csak kígyózik a kötél


A végére marad a bátorságpróba kötélugrás képében. Először csak egy simán magasba tartott kötelet, aztán a kígyózó mozgásút ugorják át a merészek, a kevésbé bátrak inkább csak lépnek egyet. Aztán jön a kötélugrás fenegyereke, a kötélpörgetés. Suhog a kötél, szökkennek az anyukák és az apukák vegyes eredményekkel.

 

Profi kötélugrásból is kaptunk bemutatót

 

A negyedikes osztály állítólag 106-szor ment át hiba nélkül a kötélen. Ezt bebizonyítandó, egy alsó tagozatos waldorfos kisfiú a Mackó, mackó ugorjál dalocska sorait prezentálja nekünk könnyedén szökdécselve a kötél felett, majd becsukott szemmel is simán megcsinálja. Mi meg csak hümmögünk.

Jó móka volt, díjaztuk, hogy kislabdahajítás és egyéb testnevelési közhelyek helyett rövid időre újra gyerekek lehettünk, és remekül összekovácsolódott az idegenekből álló csapat. Miután kiszórakoztuk magunkat tesi órán, rátérhettünk a kényesebb kérdésekre is.


Itt sem lesz mindenkiből agysebész

Nem megy mindenki elit gimnáziumba – vázolja végül a továbbtanulási realitásokat Darula Andrea, de az első helyen megjelölt iskolába kivétel nélkül minden Waldorf-diák bejut. Ideális esetben 8 évig viszi az osztályt az osztálytanító, ez idő alatt a 15-20 fős osztályokban alaposan megismeri a gyerekeket, így a szülővel és a diákkal közösen igazán testreszabott döntést tudnak hozni. Vannak, akik pesti, szegedi Waldorf Gimnáziumban tanulnak tovább, sokan választják a kecskeméti gimnáziumok kéttannyelvű osztályait, de a szakközépiskolák művészeti képzései is népszerűek a waldorfosok körében, és olyan is volt, aki cukrászként képzelte el a jövőjét.

Élményekkel telve, lelkesen autóztam hazafelé a nem szokványos nyílt nap után. Annyi gondolat cikázott a fejemben, hogy nem is emlékszem, hogy jutottam haza.

 

Iskolanyitogató a Waldorfban

Iskolába készülő,nagycsoportos óvodásokat és szüleiket várják ismerkedős játékra, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a 2017/18-as tanév 1. osztályának osztálytanítójával is.

  • 2016. november 18., péntek, 17.00
  • 2017. január 20. péntek, 17.00
  • 2017. február 17. péntek, 17.00


Érdeklődni: e-mail:Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel: +36 20 439 0878

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra,

csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: péntek, 21 október 2016 15:44
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449