Nyomtatás
14
2016 dec.

Beszálltunk a “sálakat a fákra” kezdeményezésbe Kecskeméten

 

Örömünkre szolgált a közösségi médiában terjedő sok bugyuta dolog és álhír között olyan akcióra lelni, mellyel tehetünk másokért. Amerikából indult útjára az a jótékony kezdeményezés, hogy az emberek nem használt sáljaikat közterületek fáira tekerik, így akinek nem adatik meg a zimankóban a meleg otthon, de még a meleg ruha sem, az csak fogja, leakasztja, és valamelyest felmelegszik általa. A Trendalelke szerkesztőségében mi is egyből lelkesedtünk az ötletért, ám hamar el is bizonytalanodtunk. Tényleg segíthetünk a rászorulóknak néhány sállal? Lehet, hogy még hetekkel később is ott lógnak majd a kihelyezett sálak a fákon? Egyáltalán tudni fogják, hogy miért vannak ott a sálak? Kételyeink ellenére mégis belevágtunk az akcióba.

 

 


Az egyik helyi turiban szereztünk be meleg,  téli sálakat, gondolva gyerekekre, nőkre és férfiakra egyaránt, amiket kimostunk, majd plakátot és kísérőkártyát gyártottunk hozzájuk. Ezután nyakunkba vettük a belvárost, hogy alkalmas fát találjunk számukra átmeneti fogasként. Keresgélés közben azért megfordult a fejünkben, hogy vajon komplett idiótának fogunk-e tűnni a járókelők szemében, hogy sálakat aggatunk a fákra.

 Sok időnk nem jutott ezen töprengésre, hiszen az Alföld Áruház és a Kormányhivatal közötti parkban ráakadtunk egy fogasnak kiválóan alkalmas fára. Hihetelen, de szinte azonnal felkeltettük “célközönségünk” figyelmét, ugyanis érdeklődve jött oda hozzánk egy hajléktalan férfi, hogy ugyan már hallottak erről a sálas dologról, de akkor ők most tényleg kérhetnek a nálunk lévőkből? (Állítólag a főtéri fákon is volt már néhány sál.)


A csoport minden tagjának jutott a ruhadarabból azután, hogy az akció népszerűsítése érdekében lefotóztuk a fán lógó sálakat. Persze nem úsztuk meg a járókelők furcsállását sem, egy idősebb hölgy elképzelni sem tudta, hogy miért tekergetjük a sálakat a fára.

 A fotózás alatt szóba elegyedtünk a bennünket megszólító férfival. Kiderült, hogy a sálakon túl mennyi mindenre lenne még szüksége a mindennapjaikat az utcán töltő embereknek: cipők, kesztyűk, nadrágok és tulajdonképpen mindenféle meleg ruhadarab hiánycikket jelent számukra. Beszélgetőtársunk csak egy fél pár kesztyűt talált magának a hideg évszakra, sorstársa pedig szanaszét szakadt cipőjét mutatta nekünk a téli zimankóban.


Kérték, hogy vigyünk nekik meleg holmikat, téli cipőket, ezért most minden ismerőst azzal nyaggatunk, hogy nézzenek szét a szekrényeikben jó állapotú, meleg  pulóverek, kabátok, cipők után, hátha akadna valami ezeknek a szerencsétlen sorsú embereknek.

 Beszélgetésünk során a rossz hírekkel ellentétben egyáltalán nem tapasztaltunk részükről agressziót vagy tolakodást. Örömmel fogadták a segítséget, és persze megosztották velünk, kinek mire lenne még szüksége. A fotózást csupán egyikük vállalta, a többiek ijedten ugrottak fel a padról a fényképezőgép láttán. A sál-akció után még bevásároltunk egy nagy halom péksüteményt, amivel igyekeztünk néhány gondtalan percet csempészni a napjukba.


Biztosan nem ez volt az utolsó alkalom, hogy felkerestük ezeket az embereket, akik teljesen kiszolgáltatottak a mi jó szándékunknak. Összeszorult szívvel, de még több tenni akarással köszöntünk el tőlük.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 14 december 2016 16:00
Értékelés:
(11 szavazat)

Legfrissebbek a szerzőtől: Pajkó Andrea

Kapcsolódó elemek

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned