TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ A fülesbaglyok idén is a Széchenyivárosban telelnek
10
2017 jan.

A fülesbaglyok idén is a Széchenyivárosban telelnek

Fotók: Kovács László foto.designest.hu/ Fotók: Kovács László foto.designest.hu/


A fene se gondolta volna korábban, hogy természetbúvárkodni nem csupán az erdőben lehet. Elég csak szétnézni a betondzsungelben, és máris nagyvárosi természetbúvár lehet belőlünk. 2016 januárjában egymás szavába vágva meséltek a gyerekek arról, hogy apával baglyokat fedeztek fel a kávézóba menet. Nosza, el is küldtem őket fotózni, majd személyesen is megnéztem a jelenséget. Valóban 8 erdei fülesbagoly ücsörgött a Szimferopol tér melletti fán. Kíváncsian vártuk, hogy vajon visszatérnek-e idén is a panelrengetegbe. Nos, a baglyok úgy látszik, otthosan érzik magukat a Széchenyivárosban, ugyanis néhány hete ismét a kedvelt fáikon múlatják az időt 7-9 fős csoportjukkal.

 A neve ellenére a szigorúan védett erdei fülesbagoly kerüli a nagy, zárt erdőket, inkább kis erdőfoltokban, folyóárterekben, parkokban, öreg temetőkben telepszik meg.

A wikipedia szerint Közép-Európa egyik leggyakoribb bagolyfaja október végén, novemberben kisebb-nagyobb csoportokba verődve, 8–10, de néha akár 80–100 példány is együtt tölti a napot. Nyugodtan pihennek tűlevelűeken, gyakran városok, falvak belterületén álló lucfenyőkön. A telelő csoport a tél végéig, március elejéig marad együtt, majd párokra bomlik. Ha nem zavarják őket, évről évre felkeresik a helyeket.

 De nem csak télen kedvelik a huhogó madarak a Széchenyivárost, nyáron is jól elszórakoztatták Barbi kolléganőmet, aki kora nyáron elszántan kommandózott éjszaka a kockaházak között, hogy megmentse az átala vízionált bajba került madárfiókát. Titokzatos hangok a kecskeméti éjszakában


Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 11 január 2017 12:49
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449