TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Idén is magyar lehet az Európai Év Fája!

18
2017 febr.

Idén is magyar lehet az Európai Év Fája!

 

De ehhez szavaznunk kell a budapesti Jászai Mari tér legszebb platánjára, amelynek kellemes hűsében Radnóti Miklós és felesége is gyakran piknikeltek. Az idén már 7. alkalommal kiírt Európai Év Fája verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a fák, a köztünk elő faegyedek és facsoportok mindennapi életünkben, európai kulturális és természeti örökségünkben betöltött szerepére és jelentőségére.

 

Magyarországot idén a budapesti Jászai Mari tér legszebb platánja képviseli, amely 2016. novemberében 3545 szavazattal lett a hazai Év Fája cím birtokosa.

 

A téren álló faóriás az ország egyik leglátogatottabb fája, amelynek képét számtalan családi album őrzi az alatta megpihenő családtagok képmásaival. A magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja, Radnóti Miklós és felesége, Fifi néni is gyakran megpihentek a fa árnyékában, sétáltatták kutyájukat, és „piknikeltek”, ahogyan ők nevezték egyik kedvenc kikapcsolódásukat. A platánfa környezete 1903-ban került parkosításra, és a '90-es években elnyerte a „Budapest első számú díszkertje” címet.

Idén először egy szavazó két fára is leadhatja voksát, így még inkább érdemes megismerkedni a többi versenyzővel - 2017-ben Anglia, Belgium, Bulgária, Csehország, Észak-Írország, Észtország, Írország, Franciaország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Skócia, Spanyolország, Szlovákia, és Wales jelöltjei versenyeznek egymással.

Az idei döntősök között megtalálható Európa egyik legöregebb fája, a litván Stelmužė tölgy, olyan fák, melyek együtt nőttek fel a körülöttük játszadozó gyermekekkel - ilyen a skót és a német döntős -, és a városi fejlesztések túlélői is, mint például a walesi Brimmon tölgy.

 

A szavazás február 28-ig tart, az eredményre pedig március 21-én, az Erdők Világnapján fog fény derülni a brüsszeli díjátadón.

 

Ezidáig összesen 3 alkalommal nyerte el magyar fa az Európai Év Fája címet. Tavaly is a 250 ezer szavazó közül több mint 72 ezer a bátaszéki molyhos tölgyet választotta kedvencének, így meglett az első hely. Húzzunk bele, hogy bebiztosítsuk a címvédést!

Itt lehet szavazni!

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t! 

Utoljára frissítve: péntek, 17 február 2017 09:48
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449