TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Ezek voltak a menők 2016-ban, a kecskeméti könyvtárban

22
2017 febr.

Ezek voltak a menők 2016-ban, a kecskeméti könyvtárban

 

Legyen sikkes könyvtárba járni! Csak rajtunk múlik! Nem otthon az otthon sok-sok könyv nélkül, de azért egy idő után már helyszűkével küzdhetünk a felhalmozott olvasnivaló miatt. Könyvtárba járni egyrészt tehát helytakarékosságot jelent, másrészt környezettudatos életmódunkhoz is passzol, továbbá tartalmas énidőt lopunk magunknak azzal, ha bemegyünk a könyvtárba, böngészünk, bele-beleolvasunk egy-egy könyvbe.

 

A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárat 2016-ban is érdemes volt felkeresni mindazoknak, akik egy jó olvasmányra, irodalmi estre, tanulásra, kellemes beszélgetésre, kikapcsolódósra vágytak. Megtudakoltuk a könyvtártól, milyen műfajok, témák vitték a pálmát az elmúlt évben.

A gyerekek és a felnőttek körében egyaránt népszerűek voltak a kortárs magyar szerzők művei és a különböző sorozatok.

A gyerekek könyvválasztásának szempontja sokféle volt: legkisebbek körében kedveltek a mondókás könyvek, az egy-egy témát felölelő ismeretterjesztő képeskönyvek. Sokan keresik a gyerekek hétköznapjait megörökítő Bartos Erika mesekönyveit, és a különféle böngészőket. Ezek a családi mesélésre éppúgy alkalmasak, mint a kicsik megfigyelőképességének fejlesztésére vagy szókincsük bővítésére. Vadadi Adrienn és Berg Judit könyvei már az óvodásokat vonzzák, amiben a mesék mellett Pásztohy Panka illusztrációinak is szerepe van.

Az iskolások szerették a focitörténeteket, a lovasregényeket, a lánynaplókat. Gyorsan olvasóra találtak a kedvelt ifjúsági regénysorozatok 2016-ban megjelent kötetei is. Ilyen volt Berg Judit Rumini kapitány vagy Jeney Zoltán Rév Fülöp és Nyár Lőrinc c. műve.

 

 

A kamaszok folyamatosan a Szent Johanna Gimibe „jártak” Leiner Laura műveinek olvasása közben, de nagyon várták az Útvesztő trilógiát és a Harry Potter legújabb részét is.

Bő a kínálatunk a hangoskönyvekből is. A legtöbben Graham Greene: A csendes amerikai c. alkotását hallgatták meg ebben a formában, de többen kölcsönözték Mikszáth Kálmán regényének hangos változatát, Giacomo Casanova: Veszedelmes viszonyok és Was Albert Tizenhárom almafa c. művét is. Nem véletlen, hogy a gyerekeknek Berg Judit: Tündér biciklin hangos meséje tetszett legjobban, hiszen Vándor Éva szövegmondása és a felcsendülő muzsika tökéletes összhangot alkot.

2016-ban sem maradtak gasztronómiai könyvek nélkül az olvasók. Népszerűek azok a kötetek, amelyek egy-egy speciális életmódhoz vagy diétához adnak segítséget. Ilyen Vrábel Krisztina: 160 grammos szénhidrátdiéta, Victoria Boutenko: A nyers étel csodája és Mezei Elmira Paleolit receptek hétköznapokra c. szakácskönyve. Borbás Marcsi 2014-ben megjelent A sűrűje c. kötetének is széles érdeklődő tábora volt. Szülők és gyerekek közös konyhai tevékenységéhez az Anyu és én főzünk c. kiadványban találtak hasznos tanácsokat, praktikus ötleteket a családok.

 

Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár

Cím: Kecskemét, Piaristák tere 8.

Telefon: 76/500-550

Nyitvatartás: keddtől szombatig, 10-19 óráig

Honlap

Tagsági díjak:

 • Könyvtári tagság: 1500 Ft/év (750 Ft/fél év)
 • Kecskemét Kártya tulajdonos: 1200 Ft/év
 • Kedvezményes tagság: 600 Ft/év (diákok, nyugdíjasok, KKDSZ-tagok, KDFSZ-tagok, mozgássérültek részére)
 • Ingyenes tagság: 16 éven aluliak, 70 éven felüliek, az Otthon Könyvtár tagjai, vak és gyengénlátó emberek, a könyvtárak, a muzeális intézmények és levéltárak dolgozói

Találd meg a BKMK hozzád legközelebbi fiókkönyvtárat!

 • Széchenyivárosi Fiókkönyvtár, Széchenyi sétány 6.
 • Hetényegyházi Fiókkönyvtár, 6044 Kecskemét, Posta u. 3.
 • Hunyadivárosi Fiókkönyvtár, Kandó Kálmán utca 14.
 • Katonatelepi Fiókkönyvtár, Katona Zsigmond u. 1.
 • Műkertvárosi Fiókkönyvtár (Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája), Mártírok útja 29.
 • Petőfivárosi Fiókkönyvtár, Alkony utca 11.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 22 február 2017 18:59
Értékelés:
(7 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449