TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Megnéztük magunknak, milyen a kecskeméti alternatív tanoda
17
2017 márc.

Megnéztük magunknak, milyen a kecskeméti alternatív tanoda

 

Írtunk már róla tavaly beharangozót, most úgy gondoltuk, megnézzük magunknak a gyakorlatban. Két délutánt töltöttünk a Szabad Tanodában, hogy benyomásokat szerezzünk, amit meg is osztunk veletek.  Először 2016 márciusában adtunk hírt róluk, és szurkoltunk nekik, hogy elinduljon ez az úttörő kezdeményezés. 

 

2016 szeptember 12.-én volt az első „tanulási” napunk. - meséli Anna. A Tanodában magántanulói státuszban együtt tanulnak a gyerekek, és készülnek fel a féléves vizsgáikra. Jelenleg 1.-3. osztályos tanulóik vannak,  akik az első félév januári vizsgáit mindannyian sikeresen teljesítették.  Az első 3 hónapban  minden órán itt voltam a gyerekekkel, hogy lássam a folyamatokat. Most úgy érzem, sínen vagyunk, és kialakult az a szakember csapat, amely szemléletben a legjobban illik a gyerekekhez és a Tanodához. Nálunk is van magyar, matematika, környezetismeret, angol, csak mindez kisebb csoportban nem egy iskolai osztály létszámában.

A feladatokat igyekszünk a terhelhetőség és egyéni érzékenység szerint adagolni. Minden gyerek előrehaladását önmagához képest mérjük. A legnagyobb öröm számomra az, hogy látom, milyen minőségi ugrásokon vannak túl a gyerekek.  Ebben  óriási szerepe van a bennük lévő szorongás, kishitűség eltűnésének, és a belső motiváció, érdeklődés életre keltésének. Hiszem, hogy a gyerek a legtöbbet abból tanul, amit szeret, és attól tanul akit szeret.  Házon kívüli elfoglaltságként járnak a gyerekek úszni, teniszezni és zongorázni is. Bár eszükbe jut néha a korábbi suli, a barátok, ami azonban egészen bizonyos, hogy a rossz  stressz, eltűnt az életükből – említi meg Anna.

 

Laptop, ének, tánc - ez itt egy angolóra 

 

Dóri néni angol órájával indul a tanodai délután, laptopján megszólal a dal, amit aztán együtt énekelnek, és persze a mozgás sem maradhat el közben, így a dal végén kissé kifulladva huppannak le a tágas és inspiratív térben. Zömében angolul folyik a társalgás, ami rendkívül interaktív, mivel mindenkire sor kerül minden egyes feladatnál. Sok tárgyat használnak az órán, hogy minden szó kézzelfoghatóvá váljon számukra. Kérdezz-felelek társasjáték is zajlik angolul.

 

Szemléltetés felsőfokon

 

Közel sincsenek egy tudásszinten a gyerekek, de frusztrációnak nyoma sincs, ha belehibáznak. Egy-egy félszeg mosoly bújik meg a bátortalan kiejtés gazdájának arcán, de semmi több. Sok nevetés kíséri az órát, pedig van olyan a gyerekek között, aki egy hagyományos általános iskolában eltöltött év után belefásult a mindennapokba, és nevetni is elfelejtett. Itt újra vidám és gondtalan csibész benyomását kelti. A szőnyegen töltött látványos és könnyed angolozás után végezetül Dóri az íróasztalhoz irányítja a gyerekeket, ahol az írásbeliséget gyakorolják.

 

"Jóga tornás" lazulás

 

Egy rövid szusszanás után következik a személyiségfejlesztő óra Emesével, mert tanodai keretek között ez is belefér, egyenlőre még csak heti 1 alkalommal. Bagdy Emőke mondta nemrégiben Kecskeméten tartott előadásában, hogy a pszichológiának sajnos nincs kultúrája Magyarországon. Nos, a tanodás gyerekek szemlátomást élvezik az utazást a lélek bugyraiban.

 

Bizalomépítés csapatban

 

Bevezetésképp lelkesen mesélik élményeiket az elmúlt egy hétből. Utána negyedóra „jóga tornával” mozgatja át őket Emese. Rögtön eszembe is jut, hogy milyen rég voltam jógán és Pilatesen, és hogy szívesen lennék tanodás, mert itt ez egy állandó program…  Az órán helyet kap a belülre figyelés, a belső egyensúly keresése is, majd önismereti utazásra indulnak a gyerekek Emese irányított kérdései alapján. Amit mi felnőttek hitvallásunk szerint a pszichológusnál, lelkigondozónál, coachnál, Theta Healingen, flow táncon keresgélünk, azt ők a „suliban” megoldják.

 

A tanulást nem lehet megúszni

 

Uzsonna után jönnek a tanulási órák Ildikóval, most épp a magyar és a matek van soron.  Ildikó néni több mint 30 év hagyományos általános iskolában töltött év után, most az alternatív tanodában gyakorolja a multitaskinget. Gondolkodom, hogy milyen magyar szóval lehetne röviden és tömören jellemezni azt, amit csinál, ugyanis sebesen cikázik a korosztályok, tankönyvek, tantárgyak  kavalkádjában, na meg a férfi és női szakosztályok között, a gyerkőcök ugyanis szabadon választhatják meg, hová ülnek.

 

Nagy munkában

 

A fiúk a vidám, kék színű, kerek asztalt választják, a lányok a nagy és komoly hosszú asztalhoz telepednek le. Ildikó borítékai személyre szóló feladatokat rejtenek, így különülnek el az iskolai előkészítős, a második és harmadik osztályos tananyagok. Beindul a munka, a lányok, Jázmin és Zsófi szépen szorgoskodnak, a fiúk már csibészesebbre veszik a figurát. Ennek ellenére Dani villámgyorsan végez a feladatokkal, meg is jegyzi Bertin, hogy „Mi vagy te, rakéta”? Ildikó dinamikusan jön-megy köztük, hogy ellenőrizze a megoldásokat vagy épp továbblendítse őket a felmerült kérdésekben. A nap végére benne lesz a kilométer a lábában, de megéri, mert mindenkire jut idő.

 

Amikor a szőnyeg óriási asztalként működik...

 

Másnap péntek lévén már lazább a menetrend, ám lazsálás helyett az élményeken alapuló tanulás folytatódik.

 

Minden pénteken elmesport

 

Imre bácsi hetente találkozik kis pajtásaival, akikkel remek sakkjátszmákat vívnak. A szabályok ismétlése közben kiderül, az elmúlt időszak nem telt sakkmentesen, a gyerekek büszkén újságolják mesterüknek, bizony otthon is játszottak, volt, aki diadalt is aratott családon belül!

 

"Vérre" menő küzdelem zajlik

 

Hosszasan törik a fejüket a fiatal sakkozók, hiszen Imre bácsi egyre bonyolultabb feladványokkal mozgatja át az agytekervényeket: különféle lépéseket, helyzeteket szimulálnak. Számomra ismeretlen fogalmak repkednek, miközben egyre nő a harci szellem, ami nem árt, hisz máris jöhetnek a sakkjátszmák párokban. Menetelnek a gyalogok, dőlnek a bástyák, óriási a küzdelem és a lelkesedés, ami a foglalkozás végén elhangzó harci kiáltásból is szembetűnő, mindannyian a legjobb sakkozók szeretnének lenni.

Imre bácsi távozásával aktív pihenésképp Zsófi kézbe veszi a babzsákokat és menekülésre szólítja fel a fiúkat, jöhet egy kis kidobó, hogy aztán újra egy kis okosodás következhessen.

 

Anna kommunikációt "oktat"

 

Anna a kommunikáció és az üzenetátadás történetét boncolgatja a szőnyegen csücsülő hallgatóságával. A mai lehetőségek tárházát a Vibertől a Facebookig gyorsan kimerítik a gyerekek, no, de vajon hogy ment ez az okostelefonok nélkül, mondjuk az ősemberek korában? A közösen szőtt időutazás végén visszaérkezünk a jelenbe, ahol a kütyük mellett azért még mindig kézenfekvő, ha nem is trendi megoldás a posta.

 A kicsik rajzolnak vagy lediktálják gondolataikat, a nagyok maguk fogalmazzák és írják meg az egy-egy választott családtagjuknak szánt levelet. Anna megmutatja, hogyan kell megcímezni a borítékot, amit aztán lezárnak és irány vele a posta!

 

Csipet csapat a postán

 

Előbb bekukkantunk a csomagküldős részlegre, majd sorszámtépés és némi várakozás után egyenként útjára bocsájtják a borítékba zárt szeretetet a gyerekek. Kísérleti jelleggel a testvérpár, Zsófi és Bertin közül az egyikük normál úton adja fel a levelet, másikuk pedig “gyorsan”, hogy kiderüljön, melyik ér hamarabb a címre, vagyis haza. A péntek délutáni élménynapok programjai egyben az életre nevelés fontos állomásai is.

Innentől aztán a szabadtéri élvezeteké a terep, a csoport a játszótéren mozoghatja ki magából a hét szellemi fáradalmait. A pénteki nap (12:30-17:00) élménynap a Tanodában, nyitott mindazok számára akik jelenleg nagycsoportos óvodások vagy alsó tagozatos iskolások és tartalmas péntek délutánnal szeretnék zárni a hetet.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 17 március 2017 10:10
Értékelés:
(5 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449