TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Időutazás a kecskeméti piacon
24
2017 márc.

 

Nem tősgyökeres kecskemétiként még két év után is akadnak olyan helyek a városban, amire rácsodálkozom, mennyire jó. Most épp a Piaci Ételbár retró miliője fogott meg, de nagyon! Talán nem ez az első látványosság, amit egy turistának megmutatnék, de a szüleimet már régóta készültem visszautaztatni egykori törzshelyük, az ercsi Tiszti klub fénykorának éveibe. Büszkén jelentem, sikert aratott a kecskeméti időutazás!

 

 

A piacot eddig is imádtam, de mivel a bevásárlás inkább a hasznos, mint élvezetes része az időtöltésnek, a kis étkezde rendre kimaradt a sorból. Most végre megjött hozzá a megfelelő társaság anyu, apu személyében a hétvégi látogatásukkor.

Itt megjegyezném, néha olyan érzés felnőttként együtt utazni, szórakozni, bármit csinálni a szülőkkel, mintha fordult volna a kocka, és most nekem kellene rájuk ügyelnem. Mi sem bizonyítja ezt jobban, soha nem érkezett még panasz ránk a szomszédoktól, igyekszünk a társasházi játékszabályokat betartani, de most, hogy itt aludtak az ősök, jött késő este az üzenet, hogy csituljunk…

 

 

Egy ilyen este után kora reggel, picit még kómásan vágtunk neki a piacnak (részemről bizakodva, hogy itt semmi malőr nem lesz). Anyukám egyenesen rajong a helyért, hiszen a házinak nincsen párja, legyen szó tejtermékről, zöldségről, mézről, bármiről. De hogy apukámnak is kedvében járjunk, beígértem neki a bőséges reggelit pihenőállomásként, hátha akkor hiszti nélkül túléljük a nénik, bácsik portékái közti korzózást. (Mert bizony, nem csak a gyerek tud vásárlás közben hisztizni, hanem a férfi is.)

 

 

Belépve az Ételbárba egy másik világba csöppentünk: a 80-as évekbe. A pincérnők fehér blúzban, fekete mellényben jönnek felvenni a rendelést, végtelenül türelmesen és barátságosan. A földik “jó reggelt, elvtársakkal” köszönnek egymásnak, majd megbeszélik az aktuálpolitikát és átböngészik a friss, ropogós hírlapokat. A korosztály egyébként egészen vegyes, a fiatal pároktól a nyugdíjas barátokon át kisgyerekes családok egyaránt élvezik a hangulatot, ezt könnyű felmérni a békés, mosolygós arcokról. Mint megtudtam, a visszajáró vendégek között akad német és kínai is.

 

 

Anyukám hamar visszanyújtotta a pincérnek a súlyos, bőrkötésű - szintén retró - étlapot, és hamarost le is tették a piros-fehér kockás terítőre a buktáit. Ha gyümölcsök lennének, azt gondolnám, hogy génmanipuláltak, hiszen akkorák! Apu egy kicsit elveszett a kínálat rengetegében, amikor már úgy tűnt, ő is a buktaóriásokra szavaz, akkor éles váltással gombás tojásrántottát kért. Meg aztán elvitelre buktát. A helyi sztár egyébként körbetekintve az asztalokon nem az édesség, hanem a sült vér. Engem nem hozott nosztalgikus (meg semmilyen) hangulatba, de az asztaltársaság másik két tagja bőszen idézte fel a gyerekkori ízélményeket. Vegetáriánusként talán többet is megtudtam a sült vérről, mint szerettem volna…

 

 

Aki a modern dolgok híve, nem fogja szeretni a 37 éves múltra visszatekintő Piaci Ételbár egyik mozzanatát sem, de ha valaki egy jó forró csokit akar inni, miközben szedi össze a hétvégi ebéd hozzávalóit vagy betér reggelizni, mert nem tud ellenállni hajnali 8-kor a kocsonyának, sült vérnek és hasonló, dietetikusok által főben járó bűnnek minősített finom falatoknak, akkor feledkezzen bele a rohanásba, és engedje át magát ennek a hangulatnak! Nézzen ki az ablakon a kefekötő standjára, figyelje meg, milyen sokszínűek a fel-le mászkáló emberek, és egyen még egy kis csörögefánkot!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

 

Utoljára frissítve: péntek, 24 március 2017 09:00
Értékelés:
(20 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449