TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Gólyahír: less bele a Kecskeméten felgyógyult madarak mindennapjaiba!
30
2017 márc.

Gólyahír: less bele a Kecskeméten felgyógyult madarak mindennapjaiba!

 

Folyamatosan érkeznek vissza délről a gólyák, akik a következő időszakot az Izsák melletti Kolon-tónál töltik. Csütörtök délelőtt négyen csatlakoztak hozzájuk - ők egy évet a Kecskeméti Vadaskertben töltöttek ilyen-olyan sérülés miatt, de mostantól újra természetes élőhelyükön kereshetnek maguknak párt.

A Kecskeméti Vadaskert és a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai folyamatos együttműködésben igyekeznek minden sérült, legyengült egyedet befogni, meggyógyítani. Évente 2-3 alkalommal több tucat madár kerül vissza társai közé. Ma négy fehér gólya kezdett új életet, a szívmelengető élménynek pedig mi is részesei voltunk.

 

 

Kalandos út vezetett a szabadsághoz

 

A gólyák számára úgy tűnhetett, borzasztó napjuk lesz ma: egy rakat kamerával, fényképezőgéppel és egyéb ijesztő tárgyakkal felfegyverkezett ember vette őket körül, majd a rutinos állatgondozók becserkészték, lefogták őket, és mindkét lábukra került egy-egy gyűrű. Az egyik fém, a másik pedig egy színes műanyag, amit messziről is könnyedén tudnak azonosítani. Ennek köszönhetően például volt már, hogy Izraelből jelezték egy kecskeméti gólya ottjártát.

A gyűrűzés után átmenetileg még rosszabbnak hathatott a helyzet gólyaszemmel: nem túl komfortos dobozba kerültek, amiben jól meg is utaztatták őket. Alig indult el a konvoj, a tollas jószágok azt hihették, megérkeztünk az úti célhoz. Sajnos csak a vasúti átjáró - nagy valószínűséggel beragadó - piros fénye parancsolt megálljt hosszú percekre. Ezután már ha nem is zökkenőmentes, de megállások nélküli út vezetett Izsákig.

 

 

 

Megilletődött szárnybontogatás

 

Egyesével szabadultak a gólyák a Kolon-tóhoz közeli réten. Egyikük egyből kihasználta a rendelkezésére álló teret, máris átrepült a főút túlsó oldalára. Másik három sorstársa bizonytalanabbul nyújtóztatta elgémberedett tagjait. Meg-megpróbálkoztak a repkedéssel, de többnyire kényszerleszállás lett a vége. Nem csoda, az izomzatuknak vissza kell erősödnie, valamint a kissé erős szél sem kedvezett nekik.

A szakemberek nem azért választották a helyszínt, mert ott vannak szép rétek, így a média képviselői klassz képeket tudnak lőni a szabadon engedés híréhez, hanem ezzel máris segítik a négy madár visszailleszkedését a gólyatársadalomba. A nyaraló - szakszóval kajtár - gólyacsapatok ugyanis hagyományosan itt múlatják az időt. Megtudtuk, ők olyanok, mint a fesztiválozó fiatalok: ismerkednek, ejtőznek, párt keresnek, hogy aztán ivarérett korba lépve fészket rakjanak.

 

 

 Nem maradnak “szülői” felügyelet nélkül

 

A madarászok folyamatosan nyomon követik majd a ma szabadon engedett gólyák jóllétét, szükség esetén természetesen visszakerülnek a Vadaskert óvó környezetébe. Mi magunk is megleshetjük őket és a hosszú útról visszatért társaikat, ha túrázunk egyet a Kolon-tónál.

A lábadozó, erősödő gólyákat, akik egy kicsit még élvezik a Vadaskert vendégszeretetét, bármelyik nap meglátogathatjuk. Például most vasárnap, amikor Családi Nap keretében sok-sok szórakozási lehetőség társul az állati élményekhez. Közülük egyébként többen meglelték már életük párját, és fogság, kelletlen rivaldafény ide vagy oda, belevágtak a fészekrakó programba.

 

Sérült gólyát (vagy más, bajba került vadon élő madarat) láttál? Vedd fel a kapcsolatot a Kiskunsági Nemzeti Parkkal! Telefonszám: (76) 482 611

 

További képek:

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 30 március 2017 17:21
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449