TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Zenével gyógyulnak a kecskeméti kórház kis betegei

30
2017 máj.

Zenével gyógyulnak a kecskeméti kórház kis betegei


A kórház vendégszeretetét nem szoktuk élvezni se gyerekkorban, se felnőttként. Vagy Kecskeméten talán mégis? A megyei kórházban ugyanis a legkülönfélébb hangszerek ejtik ámulatba a kisebbeket és hozzák lázba a nagyobbakat a Hangszerbabusgató kórházi kiadásán, csütörtökönként. A félórás foglalkozáson a beteg gyerekek maguk is beszállnak a gyógyító dallamok hallatásába.

 

Szilágyi Áron dorombművész, a Leskowsky Hangszergyűjtemény (Magyarország legnagyobb önálló hangszermúzeuma) vezetője, valamint hű társa az életben és hivatásban, Madla Anett folyamatosan tesznek Kecskemét zenei gazdagságáért: kicsik és nagyok különféle foglalkozásaikon kacérkodhatnak a zenei pályával, miközben megismerkednek a legegyszerűbb és a legextrémebb hangszerekkel. Dr. Kelemen Edittel, a Kecskeméti Kórház koraszülött osztályának vezetőjével pedig megálmodták a kórházi Hangszerbabusgatót, így a gyerekosztály játszószobáját alkalmanként megtöltik egy kis zenével.

 

 

Az egyik ilyen 30 perces foglalkozáson mi magunk is megmelengettük kicsit a lelkünket. Akadtak olyan gyerekek, akik eleinte félve, visszafogottabban hallgatták Áron és Anett muzsikáját, a végére viszont mindenkinek a keze ügyében megpendült legalább egy hangszer.

„Fantasztikus dolgokat visznek be a kórház falai közé. Van ringató a koraszülötteknek és szüleiknek, csodálatos Csendelő szoba, gyönyörű mesevilág az egész gyerekosztály a Magyar Népmesék képeivel a falakon. Gondoltuk, ez az a hely, ahová mi szívesen jövünk, ha ezzel néhány önfeledt percet tudunk szerezni a bent lévő kis betegeknek” – mesélte Áron és Anett. „Ekkor még nem sejthettük, hogy az első tervezett foglakozást éppen amiatt kell elnapolnunk, mert a kisfiunk megbetegszik, sőt, sajnos ő is a kórház vendégszeretetét élvezte 6 napig. Így az első foglalkozást vele együtt tartottuk meg.”

A gyerkőcök láthatóan minden hangra nyitottak, a harsány, közös zsibongás betöltötte a helyiséget, majd időnként kicsit csendesebb, lágyabb dallamok feledtették az összegyűltekkel az ilyen-olyan nyavalyákkal járó kellemetlenségeket.

 

 

„A doromb azonnal nagy sikert arat, de a feszültségoldás egyik legjobb formája a dobolás. Elég nagy a zaj, amikor összeáll az alkalmi kis zenekar egy közös dobolásra! Igyekszünk olyan hangszereket vinni, amiket könnyen meg tudnak szólaltani a gyerekek: ütőgardon, tilinkó, derbuka, djembe mindig van nálunk” – sorolták a legnépszerűbb hangszereket.

Ott jártamkor mondhatni teltházas zenélés folyt, a létszám azonban erősen változó és teljesen kiszámíthatatlan. Persze 3-4 gyerkőc mindig akad, aki kijöhet a játszószobába kicsit muzsikálni. Egy biztos, Anett és Áron is rendre csupa jó élménnyel gazdagodik.

„Mindig sokat nevetünk, viccelődünk, hogy ez a fél óra-óra tényleg önfeledten teljen el. Volt olyan kislány, aki már járt az osztályával a Hangszergyűjteményben, és olyan gyerkőc is akadt, aki miután kikerült a kórházból, elhozta hozzánk a családját. Ez az egyetlen olyan hely, ahol úgy búcsúzunk, hogy ’Sziasztok, legközelebb reméljük, Veletek már nem találkozunk!’ Sajnos volt olyan kislány, akivel 1 hét után újra találkoztunk, ő örömében hozzám futott és átölelt. Nekem ez volt a kedvenc pillanatom” – idézte fel Anett.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 30 máj. 2017 08:32
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449