TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Megkezdődött a kullancsszezon, íme Szentannay doktornő kisokosa
27
2017 jún.

Megkezdődött a kullancsszezon, íme Szentannay doktornő kisokosa


Mit tegyünk, mit ne tegyünk, ha kullancsot találunk a gyermekünkben? Kell-e védőoltás, ha igen, mit érdemes tudni róla? Számos kérdés felmerülhet bennünk a nyári időszakban. Lássuk a válaszokat!

 

Mit tegyünk, ha kullancsot találunk a gyermekünkben?

Minél korábban szedjük ki a kullancsot, akár a gyógyszertárban kapható kullancscsipesszel, vagy akár egyszerűen egy szemöldökcsipesszel. A bőrhöz minél közelebb fogjuk meg, és lassan húzzuk, amíg elengedi a bőrt. Lehetőleg egészben távolítsuk el, de néha előfordul, hogy a szájszerve bennmarad, ne ijedjünk meg, nem baj, később magától kilöködik. Utána fertőtlenítsük le a bőrt és jegyezzük meg, honnan távolítottuk el a kullancsot.

Mit ne tegyünk?

Ne menjünk ügyeletre, orvoshoz azért, hogy távolítsa el a kullancsot. Nem igényel speciális szaktudást az eltávolítás, ellenben időt veszítünk vele, nő az esély az esetleges kórokozók átadására.

Ne csavargassuk, ne nyomogassuk, ne kenjük rá semmit.

 

 

Megelőzhető-e a kullancscsípés?

A köztudatban elterjedt fokhagyma, B-vitamin, stb. nem fogja megelőzni a csípést. Leginkább a megfelelő ruházattal tudunk védekezni (hosszú nadrág, zokniba betűrni, ing a nadrágba, sapka, stb.)

Mire figyeljünk a kullancs kiszedése után?

A csípés helyét jegyezzük meg, és ha hetek vagy hónapok múlva minimum 5 cm átmérőjű, céltáblára hasonlító piros folt jelenik meg a csípés helyén, akkor forduljunk orvoshoz, mert Lyme-kórra utalhat. A Lyme-kór antibiotikummal gyógyítható.

Érdemes-e a kivett kullancsot vizsgálatra vinni?

Nem, nem kell. Ha a kullancs fertőzött, akkor sem indokolt semmilyen kezelés, hiszen kicsi az esélye annak, hogy átadta a fertőzést.

 

 

Mit kell tudni a kullancsok által terjesztett vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás elleni védőoltásról?

A gyógyszertárban kapható, a köznyelvben kullancs elleni védőoltásnak nevezett oltásról tudni kell, hogy a kullancs által terjesztett agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen véd, a Lyme-kór ellen nem. Sokan mondják, hogy ja, az én gyermekem már megkapta az agyhártyagyulladás elleni védőoltást, így erre már nincs szükség. Ez nagy tévedés. Agyhártyagyulladást több kórokozó is okozhat. Nem véd a védőoltás a kullancscsípés ellen!

Hogyan alkalmazzuk a védőoltást?

A védettség kialakításához több oltásra, úgynevezett oltási sorra van szükség. Az első oltást követően 1-3 hónapon belül kapja meg a gyermek a második védőoltást, és 9-12 hónap múlva a harmadikat. Utána először 3, majd 5 évente kap ismétlő oltásokat. Sürgős esetben létezik gyorsított séma, de ebben az esetben szükség van egy negyedik oltásra is.

Mikorra alakul ki a védettség?

A második oltás beadása után két héttel.

Mikor érdemes elkezdeni a védőoltást?

Egy éves kortól beadható a vakcina, de helyesebb két éves kor körül kezdeni. Ha azt szeretnénk, a "kullancsszezonra" védett legyen gyermekünk, akkor tél végén érdemes elkezdeni az oltásokat.

 

Nem csak a kullancscsípés rondíthat bele a kirándulásba, nyaralásba, legyetek felkészülve mindenre! Az útipatika összeállításában is segít Dr. Szentannay Judit!

 

Kellemes kirándulást mindenkinek!


Dr. Szentannay Judit

Gyermekorvosi Rendelő:

Kecskemét, Irinyi utca 22.

Telefon: (76) 478 153

Facebook oldal

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 28 június 2017 08:52
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449