TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Van egy kecskeméti védőnő, aki lefutotta a plitvicei maratont, és még élvezte is!
28
2017 jún.

Van egy kecskeméti védőnő, aki lefutotta a plitvicei maratont, és még élvezte is!

 

Védőnő, családanya, Kecsap-tag és maratoni futó. Koleszárikné Németh Beáta két éve, női portré rovatunkban még álomként mesélt a maratoni táv abszolválásáról, noha már akkor is a háta mögött tudhatott számos félmaratont. Azóta pedig már a 42 km-es távból szintén többet teljesített, nemrég például az egyik legszebb elképzelhető helyszínen, a Plitvicei-tavaknál. Ámulva hallgattuk élménybeszámolóját.

 

Trendalelke: Hogyan jön valakinek a gondolat, hogy a Plitvicei Nemzeti Parkban fusson maratont?

Koleszárikné Németh Beáta: A barátnőmnek ecseteltem egyszer futás közben, hogy milyen klassz lenne egy igazán szép helyen futni. Megragadt benne a kívánságom, mert most tőle kaptam ezt születésnapomra. Természetesen nem egyedül utaztam, jött a párjával a barátnőm, aki megajándékozott az élménnyel, meg még egy házaspár, sőt, a tesóm és az anyukám is elkísért. Anyu nem futott, mégis nagy katarzis, hogy ott volt, mert még soha nem sikerült összehoznunk ilyen kiruccanást - több mint 10 éve Ausztráliában él, nagyon ritkán találkozunk.

 

 

Tudjuk, hogy rendszeresen futsz, de azért erre külön is készülni kellett, igaz?

Három hónapom volt rá felkészülni, az edzésterv összeállításában Szalóki Robi edző segített. Tudtam, hogy a plitvicei domborzati viszonyok ég és föld az Alföldhöz képest, de kapóra jött a Vízműdomb, ahova néhányszor felküzdöttem magam. Emellett egy héttel a verseny előtt elindultam a Kékes Csúcsfutáson is afféle bemelegítésként. Kemény volt, hisz ott nincsenek lejtők, kizárólag felfelé vezet az út. Szerencsére Plitvicére már elmúlt az izomlázam.

 

Jól sejtjük, hogy nem a keskeny fadeszkákból eszkábált útvonalat futottátok végig?

Végig betonon futottunk, a tavaknál csak a táv végét teljesítettük - ott már turistákkal is találkoztunk. A táj szépségeit viszont így is láttam, amikor már kellő magasságban jártunk.

 

Melyik volt a legdurvább rész?

Az utolsó szakasz folyamatos emelkedő volt, ami nyilván extra igénybevételt jelentett, hisz már egyébként is fáradtak voltunk. Pokoli hőségben ment a verseny, ez ugyancsak nehezítő körülménynek mondható, hiába futottunk sokat erdős részen. A nagyon emelkedős részeken - a többiekről példát véve - engedélyeztem magamnak egy kis sétát. 30-35 km között jött a szokásos hullámvölgy, amikor persze az ember elgondolkozik, miért nem áll meg, de ha ezen túllendül valaki, onnan már nincs megállás. A 350-60 indulóból mindössze kb. 20-an adták fel. Rengeteg ázsiai nevezőt is láttunk, köztük lábujjközes papucsban futót. Erőt adott, hogy ha ő bírja, akkor én ne panaszkodjak cipőben!

 

 

Milyen célt tűztél ki a versenyre? 

Hogy beérjek a célba. Végül 4 óra 28 perc alatt teljesítettem. A nők között a 26., korosztályomban a 10. helyen végeztem.

 

Némi üdülésre is szántatok időt?

Kaptam némi regenerálódási időt a befutó után, de aztán végigjártuk a 8 kilométeres útvonalat a parkban, úgyhogy nap végére az 50 km is meglett a lábaimban.

 

Mi a következő extrém ötlet?

Szeretnék ősszel 6 órát futni a Dombnál, a Iusticia szervezésében. Teljesítettem már a 4 órás kihívást, úgyhogy arra gondoltam, 40. évemben emelem a tétet. Egyébként a Dombfutásokra a fiaim is ki szoktak jönni, sőt, a férjem ugyancsak fut és focizik.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 28 június 2017 09:06
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449