TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Júliusi kihívás: Mutass fityiszt a műanyag zacskóknak és palackoknak!
10
2017 júl.

Júliusi kihívás: Mutass fityiszt a műanyag zacskóknak és palackoknak!

 

Küldetésünknek tekintjük a környezettudatos életmód népszerűsítését, ezért csatlakoztunk a Műanyagmentes Július kihíváshoz, és erre buzdítunk Titeket is! Mondjuk, miért!

 

 

Csak pörgessünk le egy átlagos napot: reggelit veszünk a boltban - bezacskózzuk, ebédet rendelünk - műanyagban hozzák ki, megiszunk egy-két palackos vizet, üdítőt - elhasználtunk vele több flakont, este bevásárolunk - megint zacskózunk. Hihetetlen mennyiségű szemetet termelünk folyamatosan, ez nem újdonság, számos felhívás kering az interneten erről, bevállalósabb környezetvédők egyszerre vicces és sokkoló sztorik formájában szembesítenek minket vele időről időre.

 


Az sem oldoz fel minket, ha teletömjük az újrahasznosítható szemetet gyűjtő kukákat. A legjobb az lenne, ha száműznénk az életünkből a műanyagokat, velük együtt pedig összes környezetszennyező cimborájukat. Persze, nem könnyű teljesen hulladékmentesen élni a mindennapjainkat, hiszen nálunk még nem elterjedtek a csomagolóanyagtól mentes boltok, így nyilván sok a megkerülhetetlen műanyag, gondoljunk csak olyan alapvető, minden nap használatos dologra, mint például a fogkrém. Számos egyszer használatos műanyagnak viszont búcsút inthetünk némi odafigyeléssel.

Itt kínálja tálcán magát a remek alkalom, a Műanyagmentes Július, amit kezdőknek lehet egy napra vagy hétre, haladóknak egy teljes hónapig, profi szinten pedig életvitelszerűen vállalni.

 

 

A legalapvetőbb lépések a műanyagmentességhez:

 

 

  1. Szabaduljatok meg a nejlonzacskóktól, helyette használjatok textilzsákokat vagy papírszatyrokat! Sajnos nem egyszer belefutottunk már olyanba, hogy a kis dobozkáinkkal indultunk vásárolni, és a boltos néni nem volt hajlandó abba pakolni. A piacon viszont már akkor lepődnek meg a kedvenc standjainknál, ha otthon felejtettük a dobozokat. Épp a héten fedeztük fel az egyik szupermarketben, hogy árulnak papír szemeteszsákot. Hurrá, végre a kukába sem kerül többé műanyag!
  2. Ne vásároljatok palackos ásványvizet, helyette igyatok szűrt- vagy csapvizet, és ezt vigyétek magatokkal a saját kulacsotokban.
  3. Ne rendeljetek/vásároljatok eldobható dobozba csomagolt italt, ételt, helyette saját ételesdobozokba kérjétek az ebédet. 
  4. Tiltólistás minden olyan drogériai termék, illatszer, melyben felbukkannak azok a pici, színes szemcsék: ugyanis szintén műanyagból készülnek, fokozottan környezetszennyezők, veszélyesek, hiszen kijutva a természetbe a gyanútlan állatok megeszik azokat!
  5. Itt a kerti partyk időszaka, műanyag tányérok, poharak, evőeszközök helyett válaszd a lebomló verziót! Már nem ördöngösség beszerezni Kecskeméten sem, és a pénztárcánkat sem kell kiürítenünk érte.
  6. Kedvelt bulikellék a lufi, amit már gyerekként sem néztünk jó szemmel. Főleg, ha héliummal töltött társait még fel is engedik, hogy aztán valahol landoljon, majd még az ük-ük-ükunokánk is várja a lebomlását. Sokkal trendibb és fantáziadúsabb természetes dekorációk léteznek.

 

 

 

Használjátok a közösség inspiráló erejét!

 

Posztoljátok az Instagramra saját ötleteiteket, a fotóitokat a #plasticfreejuly hashtaggel ellátva, és ösztönözzetek ezzel másokat családi, baráti, munkahelyi körökben! Az ausztrál kezdeményezés honlapján pedig rengeteg ötletet olvashattok az ökológiai lábnyomotok zsugorításához.

 

 

 

Egy magyar kezdeményezés, ami előtt kalapot emelünk

 

Ez a Tiszai Pet Kupa. A kitalálói hadat üzentek a hatalmas PET palack áradatnak, amely évről évre elárasztja a Tiszát. A Pet Kalózok maguk fabrikáltak hajóflottát - mondanunk sem kell, múanyag palackokból -, így gyűjtik évről évre a folyóban úszó műanyag hulladékot, amit a végén összezúznak és a szelektív hulladékgyűjtőbe helyezik. Az idei akciójuk nemrég zajlott le, kb. 100 m3 palacktól tisztították meg a Tiszát. Mindez egyébként verseny is egyben, a győztes legénység természetesen az, aki a legtöbb PET palackot gyűjti össze.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: hétfő, 10 július 2017 17:25
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449