TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Felszökkent Kecskemét környezetbarát-mutatója

06
2017 aug.

Felszökkent Kecskemét környezetbarát-mutatója

 

Ahhoz, hogy egy város a jövőben is élhető legyen, nagy hangsúlyt kell fektetnie a környezettudatosságra. Kecskemét elindult az úton, hogy Hírös Városból Zöld Várossá avanzsáljon. A városnak már van elektromosautó-töltője, most pedig a kórház kapott napelemeket. A Jazzfővároson zseniális magyar találmány debütált; augusztusra pedig megint van egy szuperkönnyű kihívásunk, hiszen mi magunk is sokat tehetünk a fenntarthatóságért a mindennapokban - és kell is tennünk érte! Ezt is mondjuk, miért!

 

 

 

Napelemek csillognak a kórház tetején

 

A Bács-Kiskun Megyei Kórház áramfogyasztása a fenntartási költségek nagy hányadát teszi ki, ami igencsak megterheli a környezetet. Épp ezért írtak pályázatot egy zöldebb megoldás megvalósításáért, és a projekt a Széchenyi 2020 program keretében meg is valósult. Az energiatermelést biztosító 680 db, összesen 183,6 kWp teljesítményű napelemeket az intézmény „A" épületének félnyereg és lapostetős felületére helyezték el, így mostantól az kórház villamosenergia-fogyasztásának jelentős része megújuló energián alapul. Ez nemcsak környezetbarát, de gazdaságos megoldás is egyben.

 

 

Zöld övezetben zöld fesztivál

 

A Jazzfőváros szervezői igyekeztek csökkenteni a négynapos rendezvénnyel járó környezetterhelést: Magyarországon elsőként a Jazzfővárosban találkozhatunk a kecskeméti fejlesztésű és gyártású közösségi kerékpártárolókkal, a Bringabox-szal, támogatva a bicajos közlekedést. A kulcsra zárt dobozban egyrészt biztonságban tudhatjuk a biciklinket, másrészt a nap sem tűzi. Reméljük, ezentúl sokszor, sok helyen találkozunk majd a zöld tárolókkal! A szervezők továbbá megoldották, hogy a kukákat, konténereket kifejezetten európai módon szuper esztétikus és praktikus tárolókba rejtették.

 

Forrás: Felelős Gasztrohős

 

Gondolkodj kicsiben, legyél Te is környezettudatos!

 

Múlt hónapban a Műanyagmentes júliusra biztattunk Titeket, és már itt is az új kihívás augusztusra: ezúttal a szívószálakra mondunk nemet, amikből különösen nyáron, a koktél- és limonádészozonban irdatlan sokat használunk. Néha már klisésnek gondoljuk ezt a rengeteg kihívást, aztán rájövünk, mégiscsak jó, hogy begyűrűznek az internet minden zugába, hiszen a mindennapjaink megszokásaiba belefeledkezve magunktól nem biztos, hogy eszünkbe jutna például visszautasítani a szívószálakat. Pedig ha csak egy hónapig mellőzzük, már nagyon sok műanyagszeméttől mentettük meg a bolygót. Hát még ha ezek az egyhónapos kihívások végleges szokásunkká válnak…

 

Forrás: WWF Facebook oldala

 

Miért nem lehet eleget beszélni minderről? Sajnos ezért:

 

Idén az eddigi legkorábbi dátumra, augusztus 2-ára esett a túlfogyasztás napja, vagyis az emberiség alig több mint hét hónap alatt elhasználta a Föld egy évre elegendő erőforrásait. Az emberiség természeti erőforrások iránti igénye és károsanyag-kibocsátása 2017-ben ekkorra lépte át azt a szintet, amit a Föld egy éven belül még újra tud termelni, illetve el tud nyelni. Szóval a napokban már a jövőnket használjuk el: úgy élünk, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre. Tavaly ez a nap augusztus 8-án jött el, 1997-ben pedig még csak szeptember végére esett. Sőt, 1970-ben egészen december 23-áig sikerült húzni. Látszik tehát, hogy rossz fele tendálunk. Ez persze egy globális átlag, vannak nagyon jól és pocsékul teljesítő országok. A magyarországi adatokból az látszik, hogy mi is jóval túllépjük az ideális mértéket, hiszen ha mindenki úgy élne, mint a magyarok, akkor közel kettő (1,92) Földre lenne szükségünk. A globális ökológiai lábnyom legnagyobb részét - 60%-át - az üvegházhatású gázok elnyelése teszi ki. Emellett jelentős komponens a mezőgazdaság, de a lábnyomunk részét alkotja az összes további területigény is, mint a halászat, vagy a városok, utak, repülőterek - írja a WWF.

Nem túl jó hír mindezek mellé, hogy egy új kutatás szerint amennyiben az emberiség képes lenne azonnal nullára csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, a századfordulóra így is több mint 1 Celsius-fokkal nőne az átlaghőmérséklet. A jelenlegi kibocsátás mellett 1,5 fokos melegedés várható. Ebbe most nem is akarunk belegondolni, mindez milyen változásokat hoz majd a következő generációk életében...

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: vasárnap, 06 augusztus 2017 12:43
Értékelés:
(8 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449