TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Kecskeméten is tesztelhetjük az ország tortáit, mi már kóstoltuk őket!
23
2017 aug.

Kecskeméten is tesztelhetjük az ország tortáit, mi már kóstoltuk őket!

 

Elmonjduk, milyen volt. Az augusztus 20-ai ünnepi programunk a hűvös, szürke és esős időjárásnak köszönhetően tortatesztelésbe torkollott: bevásároltunk a 2017-es nyertesekből, hazavittük Pöttyös Pannit (az év cukormentes tortája) és a Balatoni habos mogyorót, és süteménybe fojtottuk a hétvégét.

 

 Bűnös élvezetek: Balatoni habos mogyoró

Elméletben

A Vaslóczki Orsolya (Sugar!) által kreált torta rétegei: mogyorós habtészta, mogyorós streuzel betét, fekete ribiszke zselé, tejcsokoládés karamell réteg, mogyoró hab, mogyoróolajos tejcsokis mogyorós áthúzóval bevonva. Díszítésként arany lüszterbe forgatott mogyoró szem. A „Balatoni” jelző, a dél-balatoni régió jellegzetes és ízletes csonthéjas gyümölcsére, a mogyoróra hívja fel a figyelmet, a régióban jelenleg is találhatók remek zamatú gyümölcsöt termő ültetvények. A nyertes torta készítője is dél-balatoni termelőtől származó mogyoróolajat használt a tortához.

Gyakorlatban

Valljuk be, mogyorós édességből eddig nemigen voltunk eleresztve. A retró korszak mogyorós ízesítésű Aranka krémporára szerintem mindenki emlékszik (Dr. Oetker találmány, de az átkosban a Győri Keksz- és Ostyagyár licenszszerződés keretében gyártotta), aztán van még a Nutella mogyorókrém és utánzatai, no meg néhány mogyorós ízű, gyerekcsalogató poharas puding.

 


Ilyen előzmények után az első tortafalatok ízlelgetésekor az Aranka mogyorós krémpuding képe zakatol monotonon a fejemben, retrós révületemből aztán a savanykás gyümölcsréteg ránt ki hirtelen. A tejcsokoládés karamell bitang édessége után totálisan meglepődnek az ízelelőbimbóink a fanyar gyümölcsöt érezvén. Először a hideg ráz bennünket az éles kontraszt miatt, aztán megbékélünk az összhatással, és valahogy kisimulnak az ízek a tortában. A mogyoróhab lett a legnagyobb kedvencünk a rétegek közül, és ez előrevetíti az egész torta megítélését. Aki szereti a mogyorókrémes csodákat, az bírni fogja az idei ország tortáját is. Aki viszont nem annyira édesszájú, az inkább a Pöttyös Pannira vesse rá magát.

 Büntetlen örömök: Pöttyös Panni

Elméletben

Varga Margit (Zazzi Cukrászda) Pöttyös Panni fantázianevű rózsaszín csodája nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amit az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. A cukor nélkül készült tortában üde málna mousse, mákból és mandulából készült tészta és szilva réteg található. Szeletenként csupán 6 g szénhidrátot! és 167 kcal-t tartalmaz, így cukorbetegek, diétázók és egészségtudatosak számára is jó választás.

Gyakorlatban

Látványra simán kenterbe veri a cukorral készült ország tortáját: bombasztikusan rózsaszín, bájosan pöttyös, igazi "hurráoptimsta" hangulatba hoz bennünket Pöttyös Panni. A balatoni habos mogyorós után kóstolni viszont biztosan nem a legjobb ötlet. Kristálycukor helyett csupán némi eritrittel (természetes cukoralkohol, kalóriaértéke közel nulla) készült, ezért aztán a málnamousse eredeti, savanykás íze dominál a tortában. Hatásos a szilvaréteg is, szeretjük a mákos-mandulás tésztaalapot, így aztán cukorsokk és szénhidrát kóma nélkül élvezhetjük a délutánt.


Megkóstolnád?


A receptek még nem nyilvánosak, így az otthoni sütés egyelőre felejtős. Év végéig csak az ipartestület tagjai készíthetik a desszerteket, így Kecskeméten a Fodor Cukrászdákban, a Jakó Cukrászdákban és az Édes Pöttyben kóstolhatjuk az idei tortákat.

Fotók: Zazzi Cukrászat és Sugar!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 23 augusztus 2017 16:08
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449