TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Nem néznek hülyének a kecskeméti piac árusai, ha nem kérsz zacskót

15
2017 szept.

Nem néznek hülyének a kecskeméti piac árusai, ha nem kérsz zacskótÉn is ugyanolyan bűnös vagyok, mint ti… Hiába a zöld témák a trendalelke.hu-n, az olyan kevés, mint kempingsajtban a sátorvas… Szelektíven gyűjtjük a szemetet 8 éve. Igen, akkoris ezt csináltuk, amikor még nem vitték el szervezetten a szelektív szemetet Kecskeméten. Régóta érzem, hogy ez max. nulladik lépésnek jó, amúgy baromi kevés.

 

Hétről-hétre sokkol a szelektív szemetünk mennyisége. A papír még hagyján, de a műanyag! K…va sok – nincs rá jobb szó, hogy érzékeltessem a mennyiséget. Szabályosan idegrohamot kapok, ha meglátom, hogy megint egy kisebb zsáknyi szemetünk van.

Hónapok óta tagja vagyok egy abszolút hulladékmentességet hirdető Facebook csoportnak, és folyamatosan izgalomban tartanak a témáik. Eddig gyűjtöttem az ötleteket, a praktikus tanácsokat, és kezdtem a saját agyamra menni a rengeteg begyűjtött műanyag hulladékkal.

Szeptember 1-je a nagy újrakezdések ideje, így hát a reggeli családmenedzsment és ovis fuvar után hazafelé vettem az irányt az ad hoc vásárlás helyett. Leültem, kitaláltam, mit főzök hétvégén, mit kell hozzá bevásárolni, bekészítettem több fedeles, műanyag dobozt, tojástartót a malaclopó méretű bevásárlószatyraimba, aztán ezekkel és a precíz bevásárlólistával felvértezve indultam a piacra, merthogy a héten Kenyában és Brüsszelben is betiltották a nejlonzacskókat. Biztos, ami biztos, én időben felkészülök a változásra! :)

 

Gyönyörű, ugye?

 


Vérbeli kereskedők a piacon

 

A franc se gondolta volna, hogy ilyen könnyen megy majd a zacskónélküliség.

 

 

A tojásvásárlás sima ügy, az árusok szeretik, ha van nálad tojástartó, így a 20 tojás gond nélkül becsusszant a papírdobozba.

 

 

Az uborkát, paprikát, paradicsomot, kelkáposztát, petrezselyemzöldet, tölgy salátát, zsenge lilahagymát rutinból rakták volna zacskóba. Csak egy röpke pillanatig támadt zavar a rendszerben, amikor bejelentettem, hogy nem kérek műanyagot. Amit nem kellett mérni, ott egyszerű volt a helyzet. A kilóra árult portékánál határozattan a mérlegre tettem az árut, amit aztán az eladóval közös erővel a malaclopó szatyorba süllyesztettünk. A paradicsomokat azért egy saját műanyag tálba szedtem bele, mert a polip 8 karja sem volna elég hozzá… A zöld politikámért kaptam is a paprikaárustól egy szál virágot, bearanyozta a napomat! :)

A hentesüzletek előtt ácsorogva azért eszembe jutott, hogy vajon mennyire fognak hülyének nézni a marcona hentesek. Nos, semennyire, „ahogy tetszik kérni” felkiáltással landolt a sertéscomb a dobozomban.

A halas pultnál arra jöttem rá, hogy a zacskómentességhez villámgyorsan, összetett mondatokban érdemes kommunikálni: „1 kg harcsafilét szeretnék kérni, de ebbe a dobozba kérem beletenni” mondatokkal meg lehet előzni a bezacskózást, amit majdnem elbaltáztam. A halárus hölgy hiszti helyett mosolyogva korrigált.

 

Túró hozott dobozba Katinál

 

Sápi Ágostánnál sem gond a hozott doboz

 

Zöldség, hús, hal kipipálva, jöhettek a tejtermékek: a túró szimplán bekerült a dobozba, de a tejföllel futottunk pár kört, mire kiderült, hogy nem csak előre kimért, kis dobozos kivitelben kapható, hanem vödörből is kérhetem.

 

A hibalista...

 

 

Elragadtak az érzelmek, hibáztam is

 

Nagyjából pipa, de azért nem úsztam meg zacskó nélkül…

A tojásárus bácsinál veszem mostanában a krumplit is, mert nagyon bírom őt. Nála csak raschel hálóban lehet kapni 3 vagy 5 kg-os kiszerelésben, de úgy éreztem, megcsalnám, ha mástól vennék krumplit…

Gyönyörű málnaszemek mosolyogtak rám, a kedvenc gyümölcsöm, egyszerűen nem tudtam ott hagyni. Persze műanyag dobozban volt, de legalább a nejlonzacskót visszautasítottam. Helyette inkább gyorsan betettem a kocsiba, hogy ne potyogtassam el a málnát.

A hentesnél vásárolt egész szál szalámit belül fóliával borított papírba csomagolták, erre még nincs megoldásom. Túl hosszú, túl vastag, háromba, négybe vágva sem fér bele a szalámi egyetlen dobozomba se.

A savanyú káposztának vittem dobozt, de nem jutott neki hely benne… Elcsábultam. Néhány hete egy gourmet bolt nyílt a piacon. Nem tudtam ellenállni a saját zsírjában konfitált kacsamájnak és a hideg, töltött sertésszűznek, ezért a savanyú káposzta dupla nejlonzacskóba került…

 

 

Finom falatok a piacról fölösleges műanyag szemét nélkül...

 

A tanulság

 

A piaci bevásárlókörút végén 5 műanyag csomagolóanyaggal lettem „gazdagabb”, ellenben megspóroltam 16 darab nejlont, mivel minden áru, még a petrezselyemzöld is külön nejlonban landol, ha nem szólok. Számításaim szerint 76 %-os hatékonysággal teljesítettem a mai kihívást, ami elsőre nem rossz. Lesz ez még jobb is! Több dobozt kell vinnem legközelebb, ugyanis gondos tervezés, otthoni dobozok, precíz bevásárlólista ellenére is egyes portékák szinte maguktól bemásznak a szatyromba…

Egy biztos: csak rajtam múlik a “zacskómentes élet”. Ha megtervezem a bevásárlást, akkor sima ügy hulladékmentesen vásárolni a piacon. Nincs morgás, értetlenkedés, az árusok rugalmasak, kedvesek, pedig első körben általában meglepődnek.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 15 szeptember 2017 10:51
Értékelés:
(11 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449