TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Bajban vannak a fecskéink, így segíthetünk nekik
24
2017 szept.

Bajban vannak a fecskéink, így segíthetünk nekik

 

Idén nagyon hamar jött be a borongós, hűvös, esős idő - így sok fecske bajban van. A Fióka és Madármentés munkatársainál percenként csöng az ügyeleti telefon fecske ügyben. A molnárfecskék utolsó költéseiből származó késői fiókák nem tudtak elvonulni a szüleikkel, így sok helyen itt ragadtak, sorsukra hagyva. Átvonuló, északról érkező fecskék is keverednek közéjük, a napok óta hűvös idő, a napok óta kisebb-nagyobb szünetekkel állandó eső, a táplálékhiány miatt ők sem tudnak vonulni. De van, ahol még repülni sem tudó picik maradtak étlen a fészkekben.

 

Sokan számolnak be arról, hogy a fecskék csapatokban az épületek párkányaira bújnak, a házak falain, az ereszek alatt csimpaszkodnak "fürtökben". Mik ennek az okai?

Nos, a molnárfecske (az, amelyiknek fehér a torka és kisebb, mint a barnás torkú füsti fecske, s ami a házak falaira tapasztott, madárkányi lyukkal ellátott, zárt fészkeket épít) egészen a Skandináv félszigetig, Angliáig költ, a fecskék közül utolsónak indul neki a vonulásnak.  Az első 2-3 költésből származó teljesen kifejlett fiókák és felnőttek már az elmúlt hetekben - érezve a közeledő hidegfrontokat - elindultak Afrika felé, korábban, mint például tavaly, amikor tovább kitartott a nyárias idő.

Az utolsó költésből származó fiókák tollazata sokszor még nem elégséges a vonuláshoz, így ők maradnak, itt táplálkoznak, erősödnek (ha jó az idő), és az északabbról jövő, később vonuló csapatokhoz csatlakoznak be. Most ez éppen nem megy, mert hideg van, eső, és semmi ennivalót nem találnak. Az épületekre húzódnak, mert az épületek még őrzik a nyár melegét, a fal melegebb, mint a levegő, a párkányon, az ereszek alatti falrészeken ázni sem áznak. Mivel éhesek, így egyre kevesebb energiájuk, tartalékuk van fűteni önmagukat.

 

Fotó: Andor György


Segíteni lehet rajtuk - és kell is!

 

Lesz, aki azt mondja, hogy ez a természet rendje, s igaza is lenne, ha nem fogyna a fecskék száma drámaian évről évre. A molnárfecskék pillanatokon belül megtanulnak tányérból (párkányról) enni, igen adaptívak. Ott, ahol nagyobb csapat gyűlt össze épületen, párkányokra kihelyezett tálkákban (virágalátét, hamutartó) tegyünk ki nekik lisztkukacot. (Állatkereskedésekben kapható, nem azonos a csontkukaccal, amivel etetni veszélyes és tilos!)

Legfrissebb hírek szerint van, ahol már kezdenek lepotyogni az úttestre, járdákra, hiszen fogy az erejük. Ha ilyet látunk, SZEDJÜK ÖSSZE ŐKET!!! Ha földön marad éjjelre, meghal!

Az összeszedett fecskéket kartondobozba érdemes tenni, aljába újságpapírt, papírtörlőt. Rongy nem jó, beleakadhat a karmuk, ami sérüléshez vezethet. A dobozra lyukak kellenek az oldalára körbe, hogy levegő és fény menjen be. Edénykébe tudunk nekik ivóvizet és másik edénybe lisztkukacot tenni. Egy fénymásolópapíros kartondobozban 20 molnárfecske is elvan 2-3 napig is, a fészkekben is jó szorosan vannak, nem szokatlan nekik. Plusz így fűtik is egymást. 

Ha egy adott településen sok a lepotyogó fecske, érdemes a helyi önkormányzatot - vagy valami helyi céget - megkérdezni, nem tudnak-e egy zárt, száraz helyiséget adni a fecskéknek pár napra, ahol repkedhetnek, ehetnek biztonságban. Ha az összeszedett fecskék elhelyezése, etetése problémás, akkor a legközelebbi madármentő szervezethez (Fióka és Madármentés, Hortobágyi Madárkórház, Mályi Madármentők, Sukorói Madárkórház, Állatkertek) fordulhatunk, de a területileg illetékes Nemzeti Parkok munkatársai is segítenek, s talán ez esetben még az MME-re is lehet számítani.

 

A Fióka és Madármentés ügyeleti száma: 0670/6052252

 

NE HAGYJUK A SORSUKRA A FECSKÉINKET, MENTSÜK ŐKET! Juttassátok el az információt minél több emberhez!

 

Forrás: Fióka és Madármentés - Márton András

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: vasárnap, 24 szeptember 2017 18:07
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449