TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Traktor, óriáskáposzta, Füge kutya: ilyen egy rendhagyó kecskeméti környezetóra
27
2017 szept.

Traktor, óriáskáposzta, Füge kutya: ilyen egy rendhagyó kecskeméti környezetóra

 

Az egészségügy mellett valószínűleg a közoktatási rendszer kapja a legtöbb kritikát manapság, Magyarországon. Tény, hogy a rendszernek vannak csúnyán vérző sebei, de akadnak Kecskeméten olyan lelkes tanítónénik, akik igyekeznek kompenzálni ezt. A Magyar Ilona Általános Iskola egyik osztálya kedden például belevetette magát a kertészkedés rejtelmeibe.

 

A Magyar Ilona Általános Iskola 2. osztályánál már vendégeskedtünk korábban, megnéztük, milyen élményekkel szolgál a Sakkpalota és kutyás terápia kombinációjával felturbózott magyar- és matekóra. (Szuperül.) Azóta az osztály már a 4. évfolyamot gyűri, a reggeli találkozónál jól meg is leptek minket, mekkorára nőttek utolsó találkozásunk óta.

 

 

A Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakképző Iskola Tangazdasága felé vettük az irányt, ahol a dolgozók gondoskodtak róla, hogy ne maradjon el az elméleti oktatás a rendhagyó helyszínen sem, meglegyen a gyerkőcök napi vitaminbevitele és senki se távozzon üres kézzel.

 

 

Végigjárva az illatos és az őszi reggelen kellemesen melengető klímájú fóliasátrakat, együtt okultunk a gyerekekkel, hogyan is működik a vegyszermentes növénytermesztés. A csipet csapatot ezután kalandosabb helyszínre vezényelték: az óriási káposzták földjére, ahol még a bújócska kézenfekvő ötlete is felmerült - ám inkább az ínycsiklandó, harmatos káposztalevelek rágcsálása mellett döntött a “nyuszisereg”.

 

 

A mindenféle földi jóságok ízlelése tovább folytatódott, bővítve a repertoárt paradicsommal, paprikákkal és a legnagyobb sikert arató fokhagymával. Igen, tényleg ez lett az abszolút kedvenc, gerezdszámra tömték a bátrabbak. Jaj neked, őszi influenza szezon!

 

 

Teli pocakkal jöhetett némi kétkezi munka: cserepes virágot ültettek a szorgos kezek, majd metélőhagymát vetettek - természetesen ezeket aztán haza is vihette a csoport.

 

 

A laborlátogatás során kiderült, egy apró levéldarabból is fejlődhet új növény, majd zárásként bebizonyosodott, a mezőgazdasági pálya egyik legvonzóbb eszköze nem más, mint a traktor, amit elköthettek egy körre a kis kertészek.

 

 

Kedd lévén esedékes volt Füge, a terápiás yorkshire terrier látogatása az osztálynál, ezért persze a szokatlan helyszínre is elkísérte barátait a pihepuha négylábú, Borsos Andreának (Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány) hála. Kissé vacogósan indult ugyan a reggele Fügének, de a sok-sok simogatástól hamarosan elmúlt a reszketés.

 

 

“Ez volt a legjobb nap!” - hangzott el hazafelé a zanzásított értékelő a gyerekszájból.

“Rendhagyó környezetismeret óra keretében látogattunk ide ki, mert a következő témánk a kultúrnövények. Az egyik tanítványunk apukája itt dolgozik, vele tudtuk leszervezni a látogatást. Úgy gondoltam, sokkal jobb, ha a gyakorlatban is megismerkednek, megízlelik ezeket a növényeket. A másik célunk pedig az volt, hogy egy kis pályaorientációt is csempésszünk a napba, mivel így az élményeken keresztül kerülhettek közelebb egy szakmához” - foglalta össze a látogatás szakmai kulisszáit Füleki Anita tanítónő.

 

Galéria:

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 27 szeptember 2017 09:24
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449